Erdoğan: Hafter önce 'evet' dedi sonra kaçtı

Erdoğan: Hafter önce 'evet' dedi sonra kaçtı

Suriye'nin kuzeyinde SDG'ye yönelik askeri harekatların 'gerekirse' yeniden başlayabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan, İdlib içinse Birleşmiş Milletler'i harekete geçmeye çağırdı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İdlib'de ateşkesi bozan tarafın Suriye hükümeti olduğunu öne sürerek, “Gerekirse rejimin ateşkesi bozma girişimlerini bizzat önlemekte kararlıyız” ifadesini kullandı. Libya konusunda ise Türkiye'nin tarihi bağları olduğunu belirterek, “Hafter'in etnik temizliğe tabi tuttuğu Osmanlı bakiyesi Köroğlu Türkleri de var. Hafter onları da yok etmenin peşinde.  Libya'daki ecdad torunlarına sahip çıkmak görevimiz” dedi.

TBMM Grup Toplantısı'nda CHP'den 1, İYİ Parti'den 1, Saadet Partisi'nden 1, 2 de bağımsız olmak üzere 5 belediye başkanının AK Parti'ye katılım töreni de yapıldı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

MACERA PEŞİNDE DEĞİLİZ: Suriye, Libya, Akdeniz'de macera peşinde değiliz. Hele hele emperyal heveslerimiz hiç yoktur. Gözümüz petrol ve para hırsıyla kör olmuş da değildir. Tek amacımız kendimizin ve kardeşlerimizin hakkını, hukukunu, geleceğini korumaktır.

BAYKAL'A TEŞEKKÜR: İzlediğimiz politikaya destek veren Devlet Bahçeli'ye şükranlarımı sunuyorum. eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da Libya konusundaki tavrı dolayısıyla teşekkür ediyorum.

SURİYE'DE AHDİMİZE BAĞLIYIZ: Barış Pınarı harekat bölgesinde terör örgütü küçük çaplı saldırılarını halen sürdürüyor. Biz ahdimize bağlıyız. Şu anda bize verilen sözlerle sahadaki durum arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Gerekirse harekatlar kaldığı yerden sürer. Rejimin saldırılarından kaçan 400 bin İdlibli Türkiye'ye doğru harekete geçti. Dünyaya sesleniyorum, bu mazlumların ne zaman yanında yer alacaksınız. BM ne zaman görev bilinciyle adım atacak. Söylememize rağmen atılan bir adım yok.

İDLİB'DE GEREKİRSE REJİMİ BİZZAT ENGELLERİZ: Geçtiğimiz günlerde Rus muhataplarımızla görüşmelerimiz neticesinde İdlib'de yeni bir ateşkes ilanında başarılı olduk. Bundan önceki ateşkesleri bozan hep rejimdi. Bu defa durum farklı. Siyasi sürecin ilerlemesini engellemeye çalışan rejimi kan döken eylemlerinden vazgeçirmek herkesin sorumluluğu. Gerekirse rejimin ateşkesi bozma girişimlerini bizzat önlemekte kararlıyız.

LİBYA'DA KAYITSIZ KALAMAYIZ: Libya harita üzerinde uzak gözükebilir ama bizim için uzak bir yer değildir. Osmanlı'nın önemli bir parçası olmuştur. Kimse bizden ülkemizden yardım isteyen Libyalı kardeşlerimize sırtımızı dönmemizi bekleyemez. Bu ülkede darbeci Hafter'e tabi olmayan kardeşlerimiz var. Hafter onları yok etmek istiyor. Hafter'in etnik temizliğe tabi tuttuğu Osmanlı bakiyesi Köroğlu Türkleri de var. Hafter onları da yok etmenin peşinde.  Libya'daki ecdad torunlarına sahip çıkmak görevimiz. Libya'da ne işimiz var diyenler siyasetin cahilidir, tarih cahilidir. Libya nerede diye sorsan gösteremez. Türkiye ve Rusya olarak başlattığımız inisiyatifle epey gayret gösterdik. Dün Moskova'da yapılan görüşmelerde Trablus hükümeti yapıcı tavır gösterdi. Buna rağmen darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce ‘evet' dedi, sonra Moskova'yı terk etti, kaçtı. Bundan sonrası sayın Putin ve onun ekibine ait. Biz sözümüzün arkasında durduk, ama darbeci
Hafter masayı terk etti. Sürdüğü şartlar gerçek yüzünü gösteriyor. Ateşkesi reddetmesi bizi hiç şaşırtmadı.

HAFTER'E GEREKİRSE DERSİNİ VERİRİZ: Pazar günü Berlin'de yapılacak zirvede bu meseleyi liderler düzeyinde değerlendireceğiz. Bu toplantıya ABD başta olmak üzere başka ülkelerden de alt düzeyde katılım olacak. Biz Tunus ve Katar'ın da masada olması gerektiğini ilgili taraflara bildirdik ama istediğimiz neticeyi alamadık. Saldırılarını sürdürmesi halinde Hafter'e gerekli dersi vermekten geri durmayacağız.

KANAL İSTANBUL'DA YAPMAKTA GEÇ BİLE KALDIK: Montrö Sözleşmesine göre gemi trafiğini engelleme hakkımız bulunmuyor. Şehrin iki yakasındaki deniz trafiğini engellemek de mümkün değil. Ülkemizi Boğaz'daki bu tehlikeli sorunla başbaşa bırakamayacağımıza göre alternatif üretmeliyiz. 2011 yılında milletimize sözünü verdik. 2023 hedeflerimizden biri olan Kanal İstanbul'u yapmakta geç bile kaldık. Projenin finansmanında ve inşasında herhangi bir sıkıntı ve sorun yaşamayacağımıza inanıyoruz. Öyle zincirleme yapmakla falan bu projeyi engelleyemezsiniz.

CHP TİYATRO İZLİYOR: Ana muhalefet, bunların ikizi durumundaki partiyle tiyatro izliyorlar. Terörden cezaevinde yatan şahsın eserini birlikte izliyorlar. Hani diyordu ya tiyatro diye siz kendiniz tiyatrosunuz. Eğer sıkıyorsa çık Diyarbakır'a git oradaki annelerin gözyaşlarına ortak ol.  Onların yavrularını da dirsek temasında yürüdüklerin kaçırdı. Hadi git Diyarbakır'a. Onların böyle bir derdi sıkıntısı yok.GazeteDuvar

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.