İngiltere'nin aşı onayına Avrupa'dan tepki: Aceleye getirildi

İngiltere'nin aşı onayına Avrupa'dan tepki: Aceleye getirildi

İngiltere'nin Brexit sürecinden faydalanarak Pfizer/BioNTech aşısına acil kullanım onayı veren ilk ülke olması, Avrupa'da temkinli bir şüphecilikle karşılandı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), kendilerinin 29 Aralık'a kadar sürmesi beklenen onay sürecinin daha g

A+A-

İngiltere'nin Amerikan ilaç firması Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in Covid-19'a karşı ortak geliştirdiği aşının acil kullanımını onaylaması, Avrupa'da 'sorunlu' olarak karşılandı. Ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) kararı sayesinde hızlanan süreç, AB'nin ilgili kurumu tarafından 'yeterince güvenli' bulunmadı.

EMA: DAHA FAZLA İNCELEME YAPACAĞIZ

AB içinde ilaç ve aşılara onay vermekten sorumlu olan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), kendilerinin daha uzun süren onay sürecinin daha güvenli olduğu yönünde bir açıklama yaptı. EMA'nın açıklamasında, kendi süreçlerinin, İngiltere'nin tercih ettiği acil kullanım onayına kıyasla daha fazla kanıtın incelenmesi ve daha fazla kontrolün yapılması sonucunda sonuçlanacağı belirtildi. EMA, Pfizer'in dün yaptığı acil kullanım başvurusuna 29 Kasım'da yanıt verileceğini duyurmuştu.

ALMAN VEKİL: BU KARAR SORUNLU

İngiltere'nin onayına bir tepki de, Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratların üyesi ve Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Peter Liese'den geldi. İngiltere'deki onay sürecinin 'aceleye getirildiğini' savunan Liese, "Bu kararın sorunlu olduğunu düşünüyorum ve AB üyesi ülkelere aynı süreci uygulamamalarını tavsiye ediyorum. EMA'nın birkaç hafta sürecek ayrıntılı değerlendirmesi, bir aşıya aceleyle acil kullanım onayı verilmesinden iyidir" dedi. AB üyelerinin, herhangi bir ilaç veya aşıyı kullanıma sunmaları için EMA'nın onayı gerekiyor. Ancak ülkeler 'acil' kullanım onayı yolunu seçerek, EMA'yı beklemeden karar alabiliyor. 

BREXIT ETKİSİ: ONAY YETKİSİ EMA'DAN MHRA'YA VERİLMİŞTİ

İngiltere'nin aşıyı onaylayan ilk ülke olmasının perde arkasında, Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının (Brexit) bulunduğu yorumları da yapılıyor. Zira İngiltere'de bir ilacın veya aşının onaylanması, kısa süre öncesine kadar merkezi de Londra'da bulunan EMA'ya tabiydi.

Ancak İngiltere hükümeti, Brexit sürecinin henüz tamamlanmamasına rağmen, Covid-19 sürecinde aşıya acil onay yetkisini kendi ajansı MHRA'ya veren bir düzenleme yapmıştı. Aşının bu yolla hızla onaylanmasının, Brexit'in en ateşli savunucularından biri olan Başbakan Boris Johnson'ın hanesine siyasi bir zafer olarak yazılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.