Kışın sofraların vazgeçilmezi 'patates'

Kışın sofraların vazgeçilmezi 'patates'

Kış mevsiminin uzun ve hava sıcaklığının da eksi 30 dereceye kadar düştüğü Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde,vatandaşlar kışlık yiyecek olarak en çok patatesi tercih ediyor.

A+A-

MUSA DÜZENCİ - YÜKSEKOVAGÜNDEM

İlçede son günlerde havaların soğumasıyla kış hazırlıklarına başlayan Yüksekovalılar, ilçede üretimi yapılmadığı için çevre illerden getirilen patatesi çuval çuval satın alarak depolamaya başladı.Genellikle Bitlis'in Ahlat ilçesinden getirilen patatesler ilçe merkezindeki cadde ve sokaklarda satışa sunuluyor. Vatandaşlarca aldıkları patatesleri tandırevi, bodrum veya depolarda stoklanıyor.

Özellikle mevsim koşullarına uygun, ailelerin de kalabalık olması nedeniyle tercih edilen patates, her yıl kış aylarında sofraların baş köşede yerini alıyor.

Patates satıcısı Vedat Çelik,"Patatesleri Bitlis'in Ahlat ilçesinde alıyoruz. Yüksekovaya getiriyoruz. Kışın Yüksekova'nın zorlu kış şartlarından dolayı vatandaşlar bu şekilde alıp stokluyor. Kimisi 2 ton alıyor, kimisi ise 2-3 torba alıyor. Daha çok köylüler alıyor çünkü kışın birçok köyün yolu kardan kapandığı için merkeze gelemiyorlar. Bu şekilde stok yapıyorlar" dedi.

1 buçuk ton patates alacaklarını söyleyen Nahit Şener isimli vatandaş," Köyde yaşıyoruz ve kışın çoğu zaman yollarımız kapanıyor. Bizler de bu şekilde patateslerimizi alıp tandırvelerinde veya depolarda stokluyoruz. Kışın sofralarımızın vazgeçilmezi diyebiliriz" dedi.

Önceki yıllarda 750 kuruşa kadar düşen patatesin bu yıl 1 lira 25 kuruştan tezgahlarda yerini aldığını belirten patates satıcısı Alperen Çelik ise," Vatandaşlarımız bu sezonda patatese yoğun ilgi gösteriyor. Yüksekova'nın kışı uzun ve sert geçtiği için patatesler toptan alınıyor.Besin değerinin yüksek olduğu ve kış şartlarına dayanıklı olan patates genellikle kışın sobalı fırınlarda pişirilip bu şekilde sofrada ki yerini alıyor" ifadelerini kullandı.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.