Mesrur Barzani'den Ezidiler için Bağdat'a çağrı

Mesrur Barzani'den Ezidiler için Bağdat'a çağrı

IŞİD'in Irak'ta yaptığı Ezidi Soykırımı'nın altıncı yıl dönümünde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesrur Barzani'den Bağdat'a çağrı geldi. Barzani, Ezidilerin onurlu bir şekilde evlerine dönebilmeleri için merkezi hükümetin yardım etmesini talep

A+A-

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesrur Barzani, IŞİD'in Irak'ın Şengal bölgesinde Ezidilere yaptığı soykırımın altıncı yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, kaçırılan Ezidileri kurtarmak ve geri getirilmeleri için çabalarını sürdürecektir” diyen Barzani, Bağdat'taki merkezi hükümeti de kurtarılan Ezidilerin eve dönüşü için gerekli ortamı sağlamaya çağırdı.

Barzani, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, kaçırılan Ezidileri kurtarmak ve geri getirilmeleri için çabalarını sürdürecektir. Bu vesileyle federal hükümetten Ezidi kardeşlerimizin mağduriyetlerini gidermek ve göçzedelerin onurlu bir şekilde evlerine dönebilmeleri için yardım etmesi ve bu ortamı sağlamasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Barzani'nin açıklamasında, Şengal'deki ‘yabancı silahlı güç ve milislerden' söz etmesi de dikkat çekti. Iraklı Kürt lider, “Şengal'in normalleşmesi ve yeniden imarı için tarafların ellerini taşın altına koyup destek olmalıdır. Öyle ki hiçbir yabancı silahlı güç ve milis Şengal'de kalmamalı. Söz konusu bölgelerin güvenliğini sağlamak için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümeti işbirliği sağlamalı” ifadelerini kullandı.

‘İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ EN AĞIR SUÇLARDAN BİRİ'

Açıklamada “IŞİD tarafından Şengal'in işgal edilmesi ve Ezidi kardeşlerimizin soykırıma uğramasının altıncı yılında derin bir üzüntü ve kederle şehitleri anıyoruz. Söz konusu katliam nedeniyle binlerce masumu insan kaçırılıp göçe zorlandı” diyen Barzani şu ifadeleri kullandı: “Şengal ve çevresindeki katliam, insanlığa karşı işlenmiş en acımasız suçlardan biri olarak çağdaş tarihin sayfalarına kazındı. Bu teröristlerin Kürdistan halkına karşı başlattığı geniş saldırının bir parçasıydı. Ezidi kardeşlerimizin karşı karşıya kaldıkları bütün bu felaketler ve katliamlara rağmen dil, kimlik, kültür ve dinlerini korumaya devam ediyorlar.” (Rudaw)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.