Sait Dede, Yüksekova'daki Toki Konutlarını Sordu

Sait Dede, Yüksekova'daki Toki Konutlarını Sordu

HDP Hakkâri milletvekili Sait Dede, Yüksekova’da TOKİ tarafından yapılan konutların halen sahiplerine teslim edilmemesini TBMM Genel Kurulu gündemine taşıdı.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri milletvekili Dr. Sait Dede, Yüksekova'da 2016 yılında yaşanan olaylardan dolayı evleri yıkılan insanlar için TOKİ tarafından inşa edilen ve halen teslim edilmeyen konutlar ile ilgili TBMM Genel Kurulu'na soru önergesi verdi.

Yüksekovalıların o tarihten beridir mağdur edildiğini ifade eden Dede, kiraya yerleştirilen insanlara kira yardımının kısmen ödenmediğini, eşyaları zarar gören vatandaşlara da eşya bedeli adı altında yapılan ödemelerin gerçek tutarın çok altında bir değerle hesaplandığını ve ödemelerin çok geciktiğini belirtti.

Dede önergesinde, “Bakanlığınız bünyesinde yapılan toplu konutlar teslim süresi dolmuş olmasına rağmen konutlar süresinde bitirilmemiş, mağdurlara teslim edilmemiştir. Gelinen son aşamada, hak sahiplerinden yasanın amacına aykırı olarak; park, ortak alan, tapu masrafı ve benzeri adlar altında para talep edilerek konutların teslimine gidilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Dede cevaplanması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti.

1) Bakanlığınız tarafından Yüksekova İlçe merkezinde yapımına başlanan konutların hak sahiplerine teslimi ne zaman gerçekleşecektir?

2) Konutların teslimi öncesi ortak alan, park bahçe, çevre düzenlemesi ve tapu masrafı adı altında mağdurlardan talep edilen ücretin yasal dayanağı nedir? Bir Hukuk devletinde mağduriyetin giderilmesi noktasında yapılan bu uygulama yasal mıdır?

3) Yurttaşların konutlarına kavuşması için talep edilen bu yüksek ücretlerden bakanlığınızın haberi var mıdır? Bunun çözümüne ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?

4) Tapu masrafı veya benzer adlar altında istenen paranın miktarı neye göre belirlenmektedir? Bu konudaki kıstas nedir?

5) İddialara göre kimi dosyalarda 10.000 TL kimi dosyalarda da 50.000 TL gibi bir meblağın mağdurlardan talep edilmektedir. Evleri yıkılan, birçoğu işsiz ve komşu illerde yaşamak zorunda kalan yurttaşların bu yüksek miktardaki ücretleri ödeyip konutlarına kavuşmaları mümkün değildir. Bakanlığınızın söz konusu mağduriyeti gidermek için yapıcı bir çözüme yönelik çalışması olacak mıdır?

6)Yapılan kira yardımlarının mağdurlara zamanında ödenmemesinin ve eksik ödenmesinin gerekçeleri nelerdir?

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.