Suriye'ye insani yardım beşinci oylamada onaylandı

Suriye'ye insani yardım beşinci oylamada onaylandı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye insani yardım gönderilmesini öngören karar tasarısını beşinci oylamada kabul etti. Karara göre, yardımlar artık Türkiye-Suriye sınırındaki iki kapıdan değil, tek bir kapıdan gönderilecek.

A+A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'ye insani yardımların ulaştırılmasını öngören karar tasarısını yoğun tartışmaların ardından kabul etti. Beşinci oylamada alunan karar uyarınca, insani yardım malzemeleri Türkiye'nin Suriye sınırındaki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki Bab el hava üzerinden gönderilecek.

Karar tasarısında ilk olarak Cilvegözü'nün yanı sıra Öncüpınar Kapısı üzerinden de yardım gönderilmesi öngörülüyordu ancak Rusya ve Çin bu durumu veto etti. Rusya, Suriye'nin kuzeydoğusuna yardımların artık Şam yönetimi üzerinden ülke içi ulaştırılabildiğini belirterek iki sınır kapısının birden bu amaçla kullanımına karşı çıktı. Yardımların tek sınır kapısı üzerinden gönderilmesini öngören tasarıysa Moskova ve Pekin'in çekimser kalmasıyla onaylandı.

Kabul edilen tasarıya göre yardım programı bir yıl süreyle geçerli olacak. BM Güvenlik Konseyi onayıyla kabul edilip süresi geçtiğimiz cuma gecesi dolan bir önceki programı altı yıl yürürlükte kalmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.