Trump'ın Twitter'la arası bozuldu

Trump'ın Twitter'la arası bozuldu

ABD Başkanı Donald Trump ile elinden düşürmediği sosyal medya platformu Twitter arasında çarpıcı bir tartışma patlak verdi. Twitter, Trump'ın başkanlık seçimleri hakkında yalan bilgi içeren paylaşımına 'teyide muhtaç' uyarısı koydu. Trump ise Twitter'ı, d

A+A-

Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarla göreve geldiği günden beri tartışma yaratan ABD Başkanı Donald Trump'a ilk kez ‘uyarı' geldi. Twitter yönetimi, yanlış yönlendirici paylaşımlar için getirdiği ‘teyit' uyarısını ilk kez bir hükümet liderinin paylaşımları için devreye soktu. Trump'ın, Kaliforniya'da korona nedeniyle başkanlık seçimleri için planlanan uzaktan oy verme yönteminin ‘hileye yol açacağı' yönündeki paylaşımı, ‘teyite muhtaç bilgi' olarak etiketlendi.

Twitter açıklamasında, Trump'ın yanlış yönlendirici bilgi paylaşarak halkı bir seçime katılmaktan vazgeçirebilecek şekilde ‘manipüle edici veya müdahale edici' bir paylaşımda bulunduğu vurgulandı. Trump'ın ise iddiası için somut bilgi talebini küçümseyip Twitter'ı, ‘ifade özgürlüğünü kısıtlamak ve 2020 seçimlerine müdahale etmekle' suçlaması dikkat çekti.

KALİFORNİYA VALİLİĞİ: DOĞRU DEĞİL

ABD Başkanı ile Twitter arasındaki çarpıcı gerilim, Trump'ın Kaliforniya eyaletinde posta yoluyla oy kullanılması planı hakkında yanlış bilgiler paylaşmasıyla patlak verdi. Kaliforniya'nın Demokrat Valisi Gavin Newsom ile defalarca çatışmış olan Trump Twitter'dan yaptığı paylaşımda, “Kaliforniya valisi eyalette yaşayan herkese, kim olduklarına veya oraya nasıl geldiklerine bakılmaksızın oy pusulası gönderiyor” iddiasında bulundu. ABD Başkanı, pusula gönderilen kişilere ‘kime oy vereceklerinin dikte edileceğini' de öne sürerek, uzaktan oy kullanma yönteminin hileli olacağını savundu.

Kaliforniya valiliği bu iddianın yalan olduğunu ve sadece kayıtlı seçmenlere pusula gönderildiğini açıklarken, Twitter da Trump'ın paylaşımının altına ‘Uzaktan oy vermek için doğru bilgileri öğrenin' bağlantısını koyarak ‘teyit' uyarısında bulundu. 

‘BAŞKAN OLARAK İZİN VERMEM'

ABD Başkanı'nın, kendi paylaştığı yalan bilgilere gelen bu uyarının ardından ifade özgürlüğünü hatırlaması dikkat çekti. Trump Twitter'ı 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçladı; Twitter'ın bilgi doğrulamak için ‘Yalan Haber CNN'i ve ‘Amazon Washington Post'u kullandığını' belirtip “Twitter, ifade özgürlüğünü tamamen kısıtlıyor ve ben, başkan olarak buna müsaade etmem” tepkisini gösterdi. 

‘OYLAMA SİSTEMİYLE İLGİLİ BİLGİ OLDUĞU İÇİN EKLENDİ'

Twitter'dan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise Amerikan basınına, “Trump'ın bu paylaşımları, oylama sürecine ilişkin yanlış bilgiler içeriyor olabilir. Bu nedenle de uzaktan oylama sistemine ilişkin daha fazla bilgi paylaşmak için bu tweete ‘bilgiyi doğrulama' etiketi ekledik” diyerek açıkladı.

Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamlarla Beyaz Saray'a geldiği günden bu yana tartışma yaratıyor. ABD Başkanı, Kuzey Kore'yi Twitter üzerinden savaşla tehdit etmiş, aşırı sağcı sitelerin ırkçı dezenformasyonunu paylaşmış, kendisini eleştiren Demokratlara Twitter üzerinden kadın düşmanı ve ırkçı sözlerle hedef almıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.