'Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık'

Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, 4 yıl içinde sadece kente döşenen kanalizasyon hattının 75 yılda yapılanlarla eşdeğer olduğunu belirterek, belediyenin gelir-giderlerini rayına oturttuklarını söyledi.

Hakkari'nin 1990'lı yıllarda kırsal kesimdeki yerleşim yerlerinin yakılıp yıkılması sonucu nüfusu iki üç katına çıktı. Bu durum çarpık kentleşmenin yanında yerel yönetimlerin çalışmasında da bir dizi sorunlara yol açtı. BDP'li Hakkari Belediyesi, kentte ayrılan kıt bütçe ve tüm imkansızlıklara rağmen birçok başarıya da imza attı. Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, 2009'da göreve gelir gelmez belediyenin giderlerine el attı ve gelir-gider dengesizliğini ortadan kaldırdı.

Bedirhanoğlu, belediyenin bir bilgi işlem donanımının olmadığını, personel sayısının son derece fazla olduğunu hatırlatarak, "Göreve başladığımızda yaptığımız değerlendirmede her ay cari giderlerimizden kaynaklı belediyemiz 446 bin lira borç altına giriyordu. Personel durumu son derece kabarık ve verimsiz bir durumdaydı. Hemen 2009 yılından başlamak üzere gelir gider dengesizliğini ortadan kaldırmak, belediyenin kurumsal yapısını sağlam bir zemine oturtmak için bazı çalışmalar yaptık" dedi. 2008 yılının sonu itibarıyla gelir bütçelerinin 11 milyon 449 bin TL iken, 2012 sonu itibarıyla gelirlerinin 23 milyon 361 bin TL'ye yükseldiğini açıklayan Bedirhanoğlu, su tahsilatını da 2 milyon 913 bin TL'ye çıkararak, yüzde 200'lük bir artış sağladıklarını kaydetti.

'137 personeli başka kurumlara gönderdik'

Belediyede çalışan ve bütçeye yük olan 137 personelin bütün alacaklarını ödeyerek ya başka kurumlara gönderdiklerini ya da emekliye sevk etiklerini aktaran Bedirhanoğlu, bu durumun kendilerini çok rahatlattığını belirtti. Bedirhanoğlu, belediyenin borcu konusunda ise şu bilgileri verdi: "Belediyemizin toplam borcu 61 milyon iken, 2012 yılı sonu itibarıyla 38 milyon civarındadır. Bu borcun 23 milyonu da SGK borcudur. Personel borcumuz 15 milyon 180 bin iken, 3 milyon 500 binin altına indirildi. Belediyeden gönderdiğimiz personelin alacaklarını toptan ödememiz gerektiği için bankalardan 6 milyonun üzerinde bir kredi kullandık. Diğer bütün giderleri kendi öz giderlerimizden ödedik."

'Öz gelirler 3 kat artırıldı'

Hakkari Belediyesi'nin borçlardan kurtularak öz gelirlerini de 3 kat artırdıklarını belirten Bedirhanoğlu, "Belediyemizin öz gelirlerinin 2008 yılı ile 2012 yılı sonu itibarıyla karşılaştırıldığında üç katı bir artışın olduğunu görebiliyoruz. 2008 yılında 2 milyon 200 bin civarındayken, 2012 sonunda 6 milyon 800 bin civarında bir tahsilat yapılmıştır. Bundan dolayı 4 yılda verdiğimiz mücadele ve kat ettiğimiz yol azımsanacak bir durum değildir. İşin başında yaptığımız planlamalarımızın hedefine ulaştığını görmek bizleri mutlu ediyor" dedi.

'Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık'

Bir anda nüfusu fırlayan kentin kanalizasyon ihtiyacının 155 bin metre iken, 1938 yılından beri belediye olan Hakkari'de bütün başkanlar döneminde sadece 35 bin metre kanalizasyon hattının döşendiğini hatırlatan Bedirhanoğlu, kendi döneminde Cumhuriyet tarihi boyunca görev alan bütün belediye başkanlarının yaptığı hizmetlerin tamamına yakın kanalizasyon hattı döşediğini söyledi. Bedirhanoğlu, "Biz bundan dolayı kanalizasyona çok büyük önem verdik. Özellikle alarm veren durumlarda insanların doğrudan temas halinde olan kısımlarını yer altına çekmek için ciddi bazı çalışmalar yaptık. Merzan ve Bağlar mahallesinde tek bir metre kanalizasyon yapılmamıştı. Biz sadece bu iki mahallede 11 bin metre kanalizasyon döşedik. 4 yılda yaptığımız kanalizasyon hattının toplamı 32 bin metredir. 75 yılda döşenen kanalizasyon hattı da 35 bin metredir" şeklinde konuştu.

'Hakkari bölgesinde hazine var!'

Hakkari bölgesinin kültürel açıdan büyük bir hazine olmasına rağmen kültürün yaşatılması ve geliştirilmesi için herhangi bir alt yapı oluşturulmadığına dikkat çeken Bedirhanoğlu, "Bunun için bizler 4 Aralık 2011 tarihinde Feqiyê Teyran Kültür Sanat Merkezi'ni açtık. O günden bugüne kadar yoğun bir şekilde hem eğitsel çalışmalar yapılıyor hem de zaman zaman bu çalışmalar büyük etkinlikler olarak halka sunuluyor" diye konuştu.

'Kadın çalışmalarına büyük önem verildi'

Hakkari'de kadınlara yönelik çalışmalar da yürüttüklerini dile getiren Bedirhanoğlu, "Hakkari'nin vefakar ve cefakar kadınlarına hizmet etmek üzere Binevş Kadın Danışma Merkezi'ni kurduk. Danışma merkezimiz gerek il merkezinde gerek ilçe ve köylerde kadına yönelik hizmetler vererek bilimsel araştırmalar yapmaktadır. Kentimizde kadına yönelik daha çok altyapısal hizmetlere ihtiyaç vardır. Örneğin, kadın sağlık ve kadın yaşam merkezleri gibi çalışmalara da ihtiyaç vardır. Bizler bu konuda da gerekli projelerimizi hazırlayarak Avrupa'ya sunduk. Fakat maalesef şu ana kadar herhangi bir finansman sağlayamadık" dedi.

'Yolları düzenliyoruz'

Yolların açıldığı ve düzenlemesinin yapıldığını belirten Bedirhanoğlu, "Hakkari'de 136 bin 215 metrekare parke taşı döşemesi yapıldı. Hakkari yollarında yürümek bile sıkıntılıyken, bu duruma bir rahatlama sağlamak için hem orta refüjlerde ağaçlandırma yapıldı hem de kaldırımları yeniden düzenleyerek genişletmek maksadıyla Hakkari merkezini normal bir kent görünümüne kavuşturduk. Bundan sonrası içinde yaptığımız planlama ile kent merkezinde dik rampa olmalarından dolayı bugüne kadar parke taşı döşemediğimiz yerlere de kaplama asfalt yapmak üzere çalışmalarımızı bitirdik. Bu kapsamda ihale yapıldı ve önümüzdeki günlerde kent merkezinde 15 kilometrelik bir asfalt çalışmamız olacak. Bu çalışmayla birlikte kentte yolu yapılmayan hiçbir mahalle ve ara sokağımız kalmamış olacak. Buda kentin daha temiz olmasına katkı sunacaktır" dedi. DİHA

Güncel Haberleri

DEM Parti Yüksekova İlçe Örgütü Önder İçin Taziye Kurdu
Selahattin Demirtaş'tan Sırrı Süreyya Önder mesajı: Her daim kıymetlimizsin
Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti
Hastaneden Önder açıklaması: "Hayati tehlikesi artarak devam ediyor"
İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi