Açlık hissini bastırmanın yolu

Açlık hissini bastırmanın yolu

ABD'nin San Francisco'nun kentinde düzenlenen Endeokrin Topluluğu'nun 95. Yıllık Toplantısı'ndan sunulan bir raporda bilim insanları ve diğer tıp uzmanları diyabet, obezite ve vücudu etkileyen diğer beslenme alışkanlıklarını tartıştı.

A+A-

Chicago Üniversitesi Endokronolji Bölümü'nden uzmanlar yeterince uyku uyumayan insanların çok daha fazla acıktığını ve aşırı yemeye eğilimli olduğunu belirtti. Bunun obeziteye ve sonra tekrar uyku sorunun oluşmasına sebep olduğunu belirten uzmanlar döngüsel olarak sağlıkta olumsuz sonuçlar doğurduğuna vurgu yaptı.

Genç ve yetişkinleri daha çok etkiliyor

Daha önce yapılan araştırmada obezitenin uyku sorununa yol açmasının yanı sıra uyuyamama durumunun da geceleri daha fazla yemeye sebep olduğu ifade edilmişti. Chicago Üniversitesi'nden Erin Hanlon araştırmayla ilgili yaptığı depğerlendirmede eğer genç ve yetişkinler gece az uyku uyursa -yaklaşık 4.5 saat- gün boyunca çok fazla açlık hissi duyacaklarını ve büyük olasılıkla daha fazla yemek yiyeceklerini söyledi.
Dr. Hanlon geçmişte yapılan deneylerde kısıtlı uykunun açlık ve iştahı artırdığı sonucuna ulaşıldığını söyledi. Hanlon bu duruma  2-araşidonoilgliserolün (2-AG) molekülünün sebep olduğunu ileri sürüyor. Hanlon ortalama 23 yaşında 90 gönüllü ile yaptığı araştırmada bu sonuca vardı.

Yağlı besinler alzheimer riskini artırıyor

Yüksek yağ içeren besinlerin alzheimer riskini artırdığı iddia edildi. Uzmanlar aynı riski şekerli besinlerin de yaptığını söyledi. Çalışmada biftek gibi doymuş yağ oranı yüksek ve beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi yüksek glisemik endeksli besinleri tüketen katılımcıların omurilik sıvılarında yüksek amyloid-beta adı verilen protein çıktı. Amyloid-beta beyin plakaları içerikleri için kilit öneme sahip. Beyin plakaları Alzheimer hastalığını karakterize ediyor. Yüksek glisemik endeksli gıdalar şekeri kana hızlı şekilde salgılıyor.

Bunun yanında düşük doymuş yağ içeren (balık ve tavuk) ve düşük glisemik endeksli gıdaları (bütün tahıllar) tüketen katılımcıların omiriliklerinde amyloid-beta proteinin düşük çıktı.

Wake Forest Tıp Okulu'ndan Suzanne Craft öncülük yaptığı araştırmayı değerlendiriken "Beslenme beyin sağlığı açısından önemli faktör. Belirli cins gıdaları tüketmek uzun vadede beyne etki yapabilir ve Alzheimer türü hastalıkların gelişmesine yol açabilir" dedi.
Uzmanlar beslenmeninin yanı sıra genetik risklerin de Alzheimer hastalığına sebep olabileceği uyarısını yaptı. Çalışmada 60 yaşını geçmiş 47 yetişkin ele alındı.

Birinci ayda belli olur

Sydney Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı araştırma bebeklerin doğduktan bir ay sonra kilo almasının ve kafalarının boyutunun büyümesinin IQ seviyesinin yükselmesine neden olduğunu ortaya koydu.

Üniversitenin Halk Sağlığı Fakultesi'nden Dr. Lisa  Smithers 13 bin 800 bebeğin tam dönem doğum kayıtlarını inceledi. Bu tıbbi verilere dayanarak ilk dört ayda yüzde 40 kilo alan bebeklerin, yüzde 15 kilo alanlarla karşılaştırıldığında altı yaşına ulaştıklarında IQ testinin 1.5 puan yüksek olduğunu hesapladı. Uzmanlar bu ilk dönemde alınan kilonun kafa çevresini geliştridiğini ve bunun yükse IQ'ya sebep olduğunu düşünüyor.

Smithers "Kafa çevresi beyin hacminin bir göstergesi. Yani kafa çevresinin çok fazla büyümesi bebeğin beyninin de hızlı büyüdüğüne delalet. Bu bebekler daha sonra sözsel IQ testinde yüksek puan alıyorlar" dedi. Pediatrics dergisinde yayımlanan araştrımada ilk bir aydaki beslenmeninn önemine dikkat çekip anne sütüyle beslenmeye vurgu yapıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.