Baharın müjdecisi Van tezgâhlarında

Baharın müjdecisi Van tezgâhlarında

Bölgede baharın müjdecisi olarak ilk yetişen ve yemeklerde kullanılan pancar türlerinden biri olan çiriş otu, Van’da, esnaf tezgâhlarındaki yerini aldı.

A+A-

Baharın gelmesiyle birlikte gözler, yemeklerde, cacık ve peynirde kullanılan pancar türlerini satan esnaf tezgâhlarına döner. İlk önce bulgur ve pirinç pilavında kullanılan çiriş otu, ardından da diğer pancar çeşitleri tezgâhlardaki yerini alır.

Özellikle Hakkâri, Şırnak, Van, Ağrı ve Bitlis gibi bölge illerinde yetişen pancarlardan baharın ilk müjdecisi olan çiriş otu, şimdi Van'da satışa sunulmaya başladı.

 AZ BULUNUYOR

Çiriş otu bu aralar az bulunduğu için fiyatı biraz yüksek, esnaflar miktar arttıkça fiyatın haftadan haftaya değiştiğini ve düşeceğini söylüyor.

Balık ve sebze satışı da yapan Mehmet Sıddık Urut da, aynı zamanda kırsalda toplanan pancar türlerini satıyor. 

Urut, pancara çok rağbet olduğunu belirterek, “Çiriş otu bize Hakkâri tarafından geliyor. Rağbet çok var ancak ot çok az var, çünkü yasak bölgelere gidip toplayamıyoruz. Şu an kilosu 5 TL'dir. Ancak bir süre sonra pancar artarsa fiyatı da 1 liraya kadar düşer.” dedi.

 BATI İLLERİNE DE GİDİYOR

Bölgede yetişen bu pancar türleri aynı zamanda batı illerinde de alıcı bulabiliyor. Esnaflar gelen siparişler üzerine pancarı kargo ile adreslere gönderiyor.

Urut, pancarları Bursa, İstanbul, İzmir gibi illere gönderdiklerini belirterek, “Sipariş alıyoruz ve kargo ile gönderiyoruz ama bulabildiğimiz zaman gönderebiliyoruz. Özellikle uçkunu çok gönderiyoruz.” diye konuştu.

 DİĞER ÇEŞİTLER YAKINDA

Diğer pancar çeşitlerinin de yakında tezgâhlarda olacağını belirten Urut, şöyle dedi:

“Alışımızda 50 kuruş, 25 kuruş gibi bir rakam oynuyor. Her hafta fiyatı değiştiği için bizim kâr oranımız bu şekildedir. Alıyoruz, satıyoruz ama her hafta fiyat değişiyor. Diğer otlar da yaklaşık 15 gün sonra gelir, ilk yetişen ot budur. Bir aya kadar satışlar devam edecek. Peynire konulan, yemekleri yapılan çeşit çeşit otlar var. Bunlar da gelecek.”

Kaynak: Prestijgazetesi -  M. Selim KURT

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.