Bitki çayı doping yapıyor

Bitki çayı doping yapıyor

Şampiyonların korkulu rüyası doping bitkisel çaylarda da bulunuyor.

A+A-

Bu madde spor sonrası ölüme bile neden oluyor. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Esat Karakoç, sportif hayat sonrasında da hayati tehlikelere yol açan doping kullanımı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Son olarak atletizm ve güreş dallarında ortaya çıkan doping skandalları ile birlikte Türk sporunda kara günler yaşanmaya devam ediyor.

ÇAYLARA DİKKAT

Doping kullanımının sportif faaliyetlerin sona erdiği yıllar için de hayati risk oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Karakoç, 'Bazı Uzak Doğu kökenli bitki çaylarının bile ne tip etken madde içerdikleri kontrol edilmeli veya Doping Kontrol Merkezi'ne sorulmalıdır' dedi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından yasaklanmış çok sayıda ilaç olduğunu belirten Dr. Esat Karakoç, "Bazı öksürük şurupları, insülinler, anti gribal ilaçlar, idrar söktürücüler, astım ilaçları, kalp ritmini düzenleyen bazı ilaçlar, bazı ağrı kesici ilaçlar, narkotik madde, kafein ve efedrin içeren ilaçları kullanmadan önce sporcular kesinlikle bir doktora danışmalılar" dedi.

KALP KRİZİ NEDENİ

Doping maddelerinin hemen hepsinin vücutta kısa ya da uzun süreli yan etkilere neden olduklarını söyleyen Karakoç, "Erkeklik hormonu benzeri maddelerin kalp krizi iyi ve kötü huylu tümör oluşumu, karaciğer fonksiyon bozukluğu, kısırlık gibi rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir. Bu maddeleri kullanan sporculardan bazılarının sportif yaşamları sırasında ya da sporu bıraktıktan sonra bu maddelerin kullanımı nedeniyle oluşan hastalıklar yüzünden öldüğü bilinmektedir" dedi.

GURURUN YERİNİ ÜZÜNTÜ ALDI

Olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin, Avrupa şampiyonu Nevin Yanıt'ın dopingli çıkması, şok etkisi yarattı. Alptekin, Yanıt ve Pınar Saka'nın savunma sonrası inceleme süreçleri devam ediyor.

DOPiNG NEDiR

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin yasakladığı maddenin kullanımı, dopingdir. Bu maddeyi bilinçli veya bilinçsiz kullanan sporcular, güçlü ve cesaretli oluyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.