Çiftçiler sosyal medyada isyan etti!

Çiftçiler sosyal medyada isyan etti!

Elbistan Şeker Fabrikası’nın 297 milyon liraya Mutlucan firmasına satılması sonrası çiftçi zor durumda. Fabrika, özelleştirilmeden önce çiftçinin mağdur olmaması için silolar kurarak günlük işleme kapasitesinin üstündeki pancarları alıyordu. Özelleştirme

A+A-

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin faturası çıkmaya başladı. Firmalar maliyetlerini düşürmek için siloları kapatınca, çiftçi hasat ettiği pancarı fabrikalara teslim edemiyor. Karın da yağmasıyla birlikte pancarlar tarlada çürümeye terk edildi.

ÜÇ BÖLGEDE SİLO KAPATILDI

Milli Gazete'den Saadettin İnan'ın haberine göre Elbistan Şeker Fabrikası, özelleştirilmeden önce çiftçinin mağdur olmaması için Afşin, Göksun ve Tufanbeyli bölgelerinde pancar siloları kuruyordu. Fabrikanın günlük işleme kapasitesinin üstünde gelen pancarlar bu silolara alınıyordu. Bu silolar sayesinde çiftçi pancarını kar yağmadan fabrikaya teslim etmiş oluyordu.

Geçtiğimiz yıl kasım ayının ortasında neredeyse çiftçi pancarının tamamını fabrikaya teslim ederken, bu yıl siloların kapatılmasından dolayı Elbistan bölgesinde ekilen pancarın yarıdan fazlası fabrikaya teslim edilemedi. Kasım ayının ortasına gelinmesine rağmen hasat edilen pancarlar tarlada karın altında çürümeye terk edildi. Elbistan Şeker Fabrikası'nı, nisan ayında yapılan özelleştirmede Mutlucan firması 297 milyon liraya satın almıştı.

ÇİFTÇİ SOSYAL MEDYADA İSYAN ETTİ

Kahramanmaraş'ı Afşin ilçesine bağlı Yazıbelen köyündeki pancar üreticisi İsmet Özdemir'in sosyal medyada yaptığı bir paylaşım ise özelleştirilen şeker fabrikalarının olduğu bölgelerde pancar üreticisinin içler acısı durumunu gözler önüne serdi. Videoda, pancarların tarlada karın altında çürümeye terk edildiği görülüyor.

‘BUGÜNE KADAR DÜZENLİ OY VERİYORDUM!'

Tarlasında karın altında kalan pancarlarla birlikte çektiği videoda Özdemir, özelleştirmelere isyan ederek ‘iktidara bugüne kadar düzenli bir şekilde oy verdiğini ancak bundan sonra kesinlikle oy vermeyeceğini' söyledi. Fabrikayı alan firmaya ve hükümete tepki gösteren çiftçi Özdemir, “Ben şimdi ne yapacağım? Bunlarda ne insanlık ne de hayâ var” dedi. (Kaynak: Milli Gazete)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.