Çiftçilerin zorlu pancar mesaisi devam ediyor

Çiftçilerin zorlu pancar mesaisi devam ediyor

Kastamonu’da Şeker Fabrikası’nda işlenmek üzere üretilen şeker pancarının hasadı devam ediyor. Üreticiler bu yılki sezonun verimi ve alım fiyatlarından memnun olduklarını ifade etti.

A+A-

Türkiye'deki şeker fabrikalarında şeker imalatı için pancar yetiştiren üreticiler hasada başladı. Kastamonu'da özel makinelerle hasat yaptıktan sonra ürünlerini ihtiyaç doğrultusunda bölgedeki en yakın fabrika olan Kastamonu Şeker Fabrikası'na teslim eden şeker pancarı üreticileri hummalı bir çalışma yürütüyor. Kastamonu'da en çok pancar yetiştirilen Devrekani ilçesinde çiftçilerin zorlu pancar hasadı da tüm hızıyla devam ediyor. Devrekani'de 11 bin dönüm alanda ekilen şeker pancarı, büyük emeklerle tarladan söküldükten sonra Kastamonu Şeker Fabrikasına teslim ediliyor. Bu yıl Devrekani'de 75 bin ton şeker pancarının fabrikaya teslim edilmesi bekleniyor.

“Devrekani'de 11 bin dönüm alanda pancar ekiliyor”

Şeker pancarı rekoltesinden Devrekani olarak oldukça memnun olduklarını söyleyen Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, “Toplam ilçemizde 11 bin dönüm arazide pancar ekimi söz konusu. 2017 yılında 6 bin dönüm civarında pancar ekilişi söz konusuydu, 2018 yılında 8 bin dönüm civarında pancar ekildi, bu yıl ise 11 bin dönüm alanda pancar ekimi yapıldı. Dekara verimliliğe baktığımız zaman ortalama biz dekardan yaklaşık 78 ton civarında pancar elde ediyoruz. Özellikle Kulaksızlar Barajı'nın devreye girmesiyle birlikte rekoltemiz ciddi manada arttı. Eskiden 4-5 ton civarında dekar başına verimlilik elde ederken, sulamanın daha rantabl ve maliyetsiz olması nedeniyle dekara verimliliğimiz 7-8 tona çıktı. Bunun ötesinde bölgemizde gece gündüz farkı çok ciddi olarak ısı anlamında farklılık göstermesi nedeniyle diğer bölgelerle kıyasladığımız zaman şeker oranında da olumlu yönde fark görebiliyoruz. Çiftçilerimiz nakit akışında bir düzen olması nedeniyle birde sulu tarım alanlarının artmasıyla pancara ciddi manada bir eğilim gösteriyorlar. İleriki yıllarda inşallah bu daha da ayrı bir ivmeyle hız kazanacak” dedi.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.