Evde sigara içmeyin

Evde sigara içmeyin

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, bronşite neden olan sigaranın evde içilmemesi gerektiğini açıkladı.

A+A-
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, kış aylarında ve özellikle ilkbahar başlangıcında iki yaş ve altındaki çocuklarda sıkça görülen bronşiolitin (küçük hava yollarının iltihaplanması) bulaşıcı ve salgına neden olabilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Özcan, evde sigara içilmemesinin hastalığa karşı alınacak önemli tedbirler arasında yer aldığını belirtti.

Uzm. Dr. Özcan, bronşiolitin akciğerlerdeki küçük solunum yolları olan bronşiyollerin özellikle viral enfeksiyonlarla şişmesi, daralması ve yoğun salgıyla tıkanmasıyla oluştuğunu kaydetti. Dr. İsmail Özcan, özellikle soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, nezleyle başlayan enfeksiyonun alt solunum yollarına inmesiyle solunumun hızlanması, öksürük, hırıltı, göğüsün nefes alıp verirken içeri çökmesi gibi belirtilerin görülmesinin durumun ciddileştiğini gösterdiğine dikkat çekti.

"BEBEĞİNİZİN SAĞLIKLI OLMASINI İSTİYORSANIZ EVDE SİGARA İÇMEYİN, İÇİRMEYİN"

İki yaş ve daha küçük bebeklerde bronşiolitin görülebildiğini hatırlatan Özcan, evde sigara içilmemesinin hastalığa karşı alınacak en önemli tedbirler arasında olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. İsmail Özcan, şunları dile getirdi: "Ateş olmayabilir, ancak sıkıntılı solunum giderek hava açlığına ve çocuğun yorulmasına yol açar. Bebek ne kadar küçükse yorulması o denli kolay olur. Altı ay altındaki çocuklarda bu durum daha ağır seyredebilir. Bronşiolitin en sık görülen komplikasyonu kulak enfeksiyonu olup, çocukların yüzde 20'sinde görülmektedir. Bu hastalıkta koyu balgam genellikle öksürük nöbetlerine neden olmaktadır. Tuzlu su içeren burun damlalarının da burun tıkanıklığını gidermede etkili olduğunu unutmamak lazım. Çocuğunuzun yattığı odanın nemlendirilmesi için soğuk buhar uygulayabilirsiniz. Bakteriyel bir enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotik verilebilir. Çocuğunuzun yeterli sıvı aldığından emin olmalısınız. Solunum sıkıntısından dolayı beslenme genellikle yorucu olacağından, anne sütü ya da mamayı az miktarlarda daha sık vermeniz gerekmektedir. Çocuğunuz öksürürken kusarsa bir süre bekledikten sonra tekrar yavaşça besleyin. Evinizde sigara içilmesine kesinlikle izin vermeyin. Çocuğunuzun nefes alıp vermesi sıklaştığı ve zorlaştığında, hırıltı şiddetlendiğinde, sakinken dakikada 60'ın üstünde nefes alıp verdiğinde, solunum sıkıntısından dolayı beslenemediğinde, öksürükle birlikte morardığında lütfen doktorunuzu arayınız."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.