Hakkari'de sobacılar kış hazırlığına başladı

Hakkari'de sobacılar kış hazırlığına başladı

Türkiye’nin en çetin kış koşullarının yaşandığı Hakkari’de soğuklar etkisini gösterince sobacılar çarşısı da hareketlendi. Vatandaşların kış hazırlıklarına başladığı kentte soba imalatçıları da üretime hız verdi.

A+A-

Hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte Hakkarili vatandaşlar kış hazırlıklarına başladı. Kış mevsimi boyunca hava sıcaklığının eksilerde seyrettiği kent 6 ay boyunca kar altında kalıyor.

Kalorifer olmayan konutlarda ısınmak için en çok tercih edilen ise odun ya da kömür sobaları, Kentin Kayacan Caddesi üzerinde bulunan ve yaz ayları boyunca durgun olan sobacılar çarşısı havaların soğuma ise birlikte hareketlendi.

Vatandaşlar her yıl olduğu gibi bu yıl da sac sobaları tercih ederken, imalatçılar talebi karşılamak için yoğun bir mesai harcıyor.

15 yıllık soba imalatçısı Mevlüt Tekçe baba mesleği olan soba imalatçılığını sürdürdüğünü belirtti ve ekledi: “Hakkari'de kış 8 aydır. Burada geçim zordur. Fiyatlarımız 50 TL'den başlar 300 TL'ye kadar çıkar. İnsanımız yoksuldur. Biz vatandaşların bütçesin uygun sobalar üretiyoruz” dedi.

İmalatçıda işçi olarak çalışan Zübeyir Tekçe ise soba imalat işinin çok zor bir iş olduğunu belirterek, “20 parça sacı bir araya getirerek bir soba üretiyorsunuz. Zor bir iş ama halkımızın durumu iyi değil ona göre fiyatlar istediğimiz gibi değil. Bu dönemde alın terinin karşılığını almak zordur” diye konuştu.

Sobacılar çarşısına uğrayan vatandaşlar da Hakkari kışının çok çetin geçtiğini belirterek fiyatların yüksek olmasından yakındılar.

 Ahmet Saygı isimli vatandaş iki yıl önce 400 TL'ye aldığı sobaların bu yıl yüzde 50 zamlanarak 800 TL'ye çıktığını söyledi ve ekledi “Kömür yakıyoruz odun yakıyoruz. Geçen sene 1 ton kömürü 730 TL'ye almıştım. Bu sene 820 TL'ye satılıyor. Hakkari kışı başka yere benzemez evlerin devamlı yanması lazım. Bizim işimiz zor gelirimiz yok.”

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.