HDP'li Akdoğan darp iddiasını meclise taşıdı

HDP'li Akdoğan darp iddiasını meclise taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Yüksekova Adliyesi'ne girmek isteyen avukatlardan Harika Karataş ve Ramazan Kurt’un darp edildi iddiasını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.

A+A-

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, 28 Aralık 2017'de Yüksekova Adliyesi'nde dava takibi için mahkeme salonuna girmek isteyen avukatlardan Harika Karataş ve Ramazan Kurt'un polis tarafından darp edildi iddiası ile ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e, soru önergesi verdi.

Akdoğan'ın soru önergesinde şu ifadelere yer verildi;

28 Aralık 2017 tarihin de Yüksekova Adliye binasına girmek isteyen Av. Harika Karataş ve Av. Ramazan Kurt hem sözlü hem de fiziksel müdahaleye maruz kalmıştır.

Av. Harika Karataş konu ile ilgili olarak basına yaptığı açıklamada “Adliye binasında görülen bir davanın duruşması için binaya giriş yaptığım esnada orada görevli olan polisler çantamı X-Ray'dan geçirmemi istedi. Avukatın çantasının aranmayacağı yönünde itiraz edince kolumdan tutup itti. Bunun üzerine o an orada bulunan ve müdahale etmek isteyen avukat Ramazan Kurt kısa süren tartışmanın ardından 10'un üzerinde polis tarafından darp edildi. Bunların içinde sivil giyimli polis kimliğini göstermeyenler de vardı.” Beyanında bulunmuştur.

Avukatlık kanunu 34. maddesinde “Avukatlar, yüklendikleri görevleri, bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.”

Yargının üç temel unsurlarından biri konumunda olan avukatlar müvekkillerinin sırlarını, belgelerini, dokümanlarını saklama yükümlülüğü altındadırlar ve bu şekilde yargı görevlerini yerine getirip yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunmayı temsil ederler. Avukatlık Kanunu'nun 1. Maddesinde de vurgulandığı üzere avukatlık aynı zamanda bir Savcı yahut bir Hâkimin verdiği gibi bir kamu hizmetidir. Danıştay 8. Dairesi E. 2010/5626 K. 2010/6024 T. 12.11.2010 no'lu dosya kapsamında şöyle bir karar vermiştir:

“Avukatlık Yasası uyarınca ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatların üzeri aranamaz. Suçüstü hali olmadan müvekkili önünde kolluk kuvvetlerince üzeri aranan davacının meslek onurunun zedelendiği açıktır.“

Yine Türk Ceza Kanunun 120. Maddesinde: “Hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” Şeklindedir.

Bu bağlamda;

1- Avukatlar Harika Karataş ve Ramazan Kurt'a yapılan sözlü ve Fiziksel müdahale ile ilgili olarak, müdahalede bulunan “kamu görevlileri” halkında bir soruşturma açılmış mıdır?

2- Polis müvekkilinin bilgi, belge, dokümanlar ve sırlarını taşımakla yükümlü olan avukat Harika Karataş'ın çantasını neden aramak istemiştir?Ajanslar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.