Sık Karşılaşılan Bebek Sorunları

Sık Karşılaşılan Bebek Sorunları

Bebeklerin yaşadığı sorunlar ve hamilelik sürecine ilişkin önemli bilgiler.

A+A-
Bu yazımızda sizlerle bebeklerin sık sık karşılaştığı sorunları paylaşacağız. Hafta hafta hamilelik sürecine uyduktan sonra bebeklerin ay ay gelişimi için gerekli bilgiler bu yazımızda.
 
Bebeklerde Kilo Kaybı;
 
Bebekler hayata gözlerini açtıkları ilk günü takip eden 10 gün içerisinde doğum ağırlıklarının yaklaşık olarak %10'u kaybedebilirler. Bu durum sizi korkutmasın. Çünkü bu süreçte şiş ve ödemli olarak doğan bebekler dışkılama ve idrar yolu ile vücutlarındaki fazla suyu atar, şişlik ve ödemlerinden kurtulurlar. Bu anne ve babaların kuşku duymaları gereken bir konu değildir gayet normal bir süreçtir.
 
Bebeklerde Sarılık;
 
Bebeklerin ciltlerinde ve gözaltlarında oluşan sararmalardır. Hasta ve prematüre bebeklerin %90'a yakını sağlıklı bebeklerin ise neredeyse yarısı doğumlarının 3. Gününden sonra sararabilmektedir. Sarılıkta tehlike arz eden durum doğumdan sonraki ilk 48 saat içerisine oluşmasıdır. Bebeklerinizde sarılık ile karşılaştığınız takdirde mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Bebeklerde alyuvarların ömürleri kısadır ve ölen alyuvarların atıkları karaciğer henüz tam olarak gelişimini tamamlayamadığı için vücuttan atılamaz. Bu durumda kana karışarak vücuda sarı bir renk verir. Bu duruma bilirübin denilmektedir.  Erken dönemde görülen sarılıkta ise anne ve baba arasındaki kan uyuşmazlığı etkili olabilmektedir. Bilirübin seviyesinin anormal olarak yükselmesi durumunda beyine çökerek bebeklerde beyin hasarına neden olabilir. Kernikterus adı verilen bu durum ile karşılaşan bebeklerde ağlama ve emme azalar, bebeğiniz havaleler geçirebilir ve sürekli uyku hali görülebilir.
 
Bebeklerde Uyku Sorunları;
 
Bebeğinizin gözlerini açtığı yeni dünyaya adapte olabilmesi için ona zaman tanımazı gerekebilir. Bebeğiniz uyku problemi yaşıyorsa öncelikle uykuya geçmeden altını kontrol edin. Beslenme sürecinin üzerinden bir iki saat geçtiyse yeniden emzirmeyi deneyin. Bebeğinizi her gün aynı saatte uyutmaya dikkat ederek uyku düzenini sağlayabilirsiniz. Ayrıca uykuya geçişini kolaylaştırmak adına onu uyuturken aynı şarkıyı söylemeniz ya da aynı müziği çalmanızda etkili olabilir.
 
Bebeklerde Pamukçuk;
 
Yeni doğan bebeklerde ve süt çocuklarında yanak iç yüzü, dudak, damak ve dil bölgelerinde süt kesiğini andıran beyaz lekeler oluşabilir. Bu bir mantar enfeksiyonudur. Mantar ya emzirme döneminde ya da doğum esnasında doğum kanalından bulaşabilmektedir. Çocuk sağlığı için büyük bir tehlike teşkil etmese de bebeğin canını acıtmasından dolayı beslenme düzenin bozabilir. Bebeğinizde oluşan pamukçuğu tedavi etmek için bir fincan suyu kaynatıp ılıtın ve içerisine bir şeker kaşığı karbonat dökün. Temiz bir tülbendi suya batırıp bebeğinizin ağzını günde en az üç kere bu karışım ile temizleyin. 
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.