Buldan: Erdoğan çok sağlıklı düşünemiyor

Buldan: Erdoğan çok sağlıklı düşünemiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ben 'Dolmabahçe mutabakatı' ifadesini kabul etmiyorum' açıklamasını HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan değerlendirdi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın bayramda sarf ettiği, "Ben 'Dolmabahçe Mutabakatı' ifadesini asla kabul etmiyorum" sözlerini değerlendiren HDP Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, Erdoğan'ın yaptığı açıklama ile barışı tanımadığını ifade ettiğini söyledi.

Ülkenin çok acil bir şekilde barışa ihtiyaç duyduğunu dile getiren Buldan, "Yaratılmak istenen toplumsal barışın önüne geçmek adına yapılan bir açıklama olarak nitelendiriyorum. Cumhurbaşkanı uzun zamandır hem HDP'yi hem de Kürtlere ilişkin kin ve nefretini zaman zaman açıklamalar yaparak ifade etmiştir" dedi.

'En kapsamlı kin ve nefret dolu açıklamasını yaptı'

7 Haziran seçimlerinden sonra en Erdoğan'ın en kapsamlı ve en fazla kin ve nefret dolu açıklamasını bayram namazından sonra yaptığını söyleyen Buldan, "7 Haziran'daki sonuç kendisini çok büyük şekilde rahatsız etmiştir. AKP'nin kaybettiği oy, HDP'nin kazandığı oylardır. Yine aynı zamanda seçim kampanyamız boyunca da 'Seni başkan yaptırmayacağız' kampanyasından elde edilen sonuç hem Kürtlere ilişkin hem de HDP'ye ilişkin kin ve nefretini daha fazla büyütmüştür. Bütün bunların altında yatan neden Cumhurbaşkanı'nın başkan olmamasıdır" diye konuştu. 

'Cumhurbaşkanı sağlıklı düşünemiyor' 

Erdoğan'ın bir kez daha yaptığı açıklama ile başta Kürtler olmak üzere Türkiye'de HDP'ye oy veren 6 milyon insana hakaret ettiğini ifade eden Buldan, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı çok sağlıklı düşünemiyor. Zaman zaman bu tür açıklamalar yapıyor. Fakat sürecin devam etmesi açısından, sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi açısından Cumhurbaşkanı'nın sözlerinin kaile alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı da Dolmabahçe Sarayı'nda deklere edilen mutabakat Türkiye'nin barışı için deklere edilmiştir. Türkiye'nin özgürlüğü ve barışı için, Türkiye'deki kardeşlik duygularının pekişmesi için ifade edilmişti. Ortak bir karar alınarak o toplantı gerçekleşmişti. Toplantı gerçekleşirken de cumhurbaşkanın bilgisi vardı zaten. Onun bilgisi dahilinde yapılan bir açıklamaydı. Çünkü sürecin bir tarafında da Sayın Cumhurbaşkanı var. Ama bugün geldiğimiz noktada hem Dolmabahçe Mutabakatı'nı ret eden, inkar eden bir yaklaşım var hem de sürecin önünü tıkamaya çalışan bir yaklaşım var." 

'Mutabakatın öneminin bilincine varması gerekiyor'

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamalarla bağlantısı olduğuna dikkat çeken Buldan, Erdoğan'ın bu tavrından biran önce vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdi. "Başta Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması gerekir, mutabakatın da dikkate alınarak bunun gereklerinin yerine getirilmesi gerekiyor" diyen Buldan, Türkiye'nin demokratikleşmesi açısında mutabakatın çok önemli olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın da biran önce bu bilince varması gerektiğini vurguladı. 

'Cudî'deki yaygın Erdoğan'ın açıklamalarıyla bağlantılıdır'

Buldan 3 gündür Cudî Dağ'ında devam eden yangının da Erdoğan'ın açıklamaları ile bağlantılı olduğunu söyleyerek, Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın sadece çözüm sürecini, HDP'i hedef alan açıklamalar değil, aynı zamanda Kürdistan'daki doğa katliamlarına da sebep olan bir açıklama olduğunu belirtti. 

'Kürdistan dağlarına aynı yöntemle yaklaşılıyor'

Vali ve kaymakamın yangına müdahale etmemesinin Erdoğan'ın yaptığı açıklamalarla bağlantılı olduğunu belirten Buldan, "Yaklaşım aynı olduğu için Kürdistan dağlarındaki yangınlara da aynı yöntemle yaklaşılıyor. Ülkenin hiçbir yerinde doğamızın özellikle doğa katliamların, yangınların ve talanın önüne geçebilmek için mücadele eden bir partiyiz. Cudi'de yanan dağlar bizim yüreğimizde yanıyor. Bu yüzden başta Cumhurbaşkanı olmak üzere geçici de olsa AKP hükümeti ama aynı zamanda yereldeki mülki amirlerin de tavırları birebir örtüşüyor birbiriyle" ifadesinde bulundu./BestaNüçe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.