Çaldıran davası ertelendi

Çaldıran davası ertelendi

Van’ın Çaldıran ilçesi Buğulukaynak köyünde 2009’da üç kişinin infaz edilmesine ilişkin davanın ikinci duruşması Ankara’da görüldü. Duruşma 14 Eylül 2015 tarihine ertelendi.

A+A-

Van'ın Çaldıran ilçesi Buğulukaynak köyünde 2009'da üç kişinin infaz edilmesine ilişkin davanın ikinci duruşması Ankara'da görüldü.

7 ekim 2009 tarihinde Buğulukaynak köyünde yapılan operasyon sonucu ikisi PKK'li üç kişinin, sağ yakalandıktan sonra askerler ve özel harekat timlerince öldürüldüğü, sonrasında çatışma süsü verildiği iddia edilmişti.

Van'dan Ankara'ya taşınan davanın ikinci duruşmasına sanıkların yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. “Tüm deliller sanıkların ceza alması yönündedir” diyen avukat Cemal Demir, dönemin karakol komutanının da sanık koltuğunda yer almasını ve  17 rütbeli askerin yargılandığı davanın avukatları, gizli tanıklar ve dönemin karakol komutanının dinlenmesini talep etti.

Talebin mahkeme heyeti tarafından reddedilmesinin ardında heyet yeniden tanık dinlenmesinden vazgeçilmesine de karar verdi.

Mahkeme heyeti duruşmayı 14 eylül 2015 tarihine ertelendi.

Ne olmuştu?

Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Kelê köyünde 7 Ekim 2009 tarihinde 2 HPG'li ile bir lise öğrencisinin bir evde bulunduğu sırada İlçe Jandarma Komutanlığı birliklerinin köye baskın düzenlemesi ile üç kişi evden uzaklaşırken, birlikler tarafından sağ yakalandı.

İlçe Jandarma Komutanlığı'nın Van Alay Komutanlığı'na olayı bildirmesi üzerine helikopter ile ilçeye gelen Van İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Vecihi Halil İyigün ile muvazzaf askerler dönemin Jandarma Özel Harekat Tabur Komutan Yardımcısı Binbaşı Hakan Başaklıgil, Üstteğmen Muhlis Çolak, Astsubay Başçavuş Kabil Tanyeli, Jandarma Özel Harekat timinde görevli uzman çavuşlar İsmail Taşdemir, Hasan Kaya, Ünal Demirbaş, Hasan Emir, Mustafa Küpeli, Abdülkadir Karaca, Abdülmütalip Ateş, Mustafa Perpil, Mehmet Kocaboğa, Hamza Çelik, Hüseyin Güzel, Mevlüt Mete ve Özgenç Soylu iki HPG'li ile lise öğrencisini infaz ettiği belirtilmişti.

İnfazın üzerinden bir hafta geçtikten sonra bölgeye gelen İHD heyetinin inceleme yapması ve incelemenin ardından tanıklarla birlikte suç duyurusunda bulunması sonuç vermezken, infazın gerçekleştirildiğine tanıklık eden askerlerden birisinin ihbarı üzerine dava açıldı.

Dava kapsamında sürdürülen gizli soruşturma sonucunda 17 özel harekat timi ve albay tutuklandı. Özel harekat timleri bir hafta sonra serbest bırakılırken, Albay ise bir yıl tutuklu kaldıktan sonra dava “aşiret yapılanması nedeniyle güvenlik zafiyeti olduğu” gerekçesiyle Ankara'ya taşınınca serbest bırakıldı./İMC

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.