Derecikliler'den hükümete çağrı!

Derecikliler'den hükümete çağrı!

Şemdinli ilçesine bağlı Derecik (Rûbarok) beldesindeki esnaflar, PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan süreçte, PKK'nin üzerine düşeni yaptığını ancak hükümetin adım atmadığını belirterek, hükümetin bir an önce adım atmasını istedi. Esnaflardan

A+A-

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik (Rûbarok) beldesinde bulunan esnaflar, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Diyarbakır Newroz'unda verdiği mesaj ile başlayan "Demokratik çözüm süreci"nde hükümetin adım atmamasına tepki gösterdi. Federal Kürdistan sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik (Rûbarok) beldesi esnafı, Kürtlerin üzerine düşeni yaptıklarını hükümetin de bir an önce adım atması gerektiğini belirtti.

'Bahaneler de bitti peki yatırımlar nerede?'

Esnaflarından Feyzullah Kaya, hükümetin artık hiç bir bahane aramadan buralara yatırım yapabileceğini belirterek, yıllardır çatışmalar yüzünden bu bölgede yatırım yapılmaması için hep engel ve bahanelerin öne sürüldüğünü ama şimdi artık hiç bir bahane kalmadığını söyledi. Sürecin başlaması ile birlikte PKK'nin üzerine düşeni yaptığını belirten Kaya, "Ama diğer tarafta bulunan hükümet ise adım atma yerine bölgeyi adeta askeri işgal altına alıyor. Bölgeye yapılan yatırımlar sadece askeri karakollardır. Savaş hazırlıkları için yapılıyor. Bu yapılar yerine bunlara yapılan yatırımların çeyreğini buradaki var olan sıkıntılar için harcansa hiç bir sıkıntı kalmaz burada. Hükümet'in mutlaka adım atması lazım, en azından bir şeylerin başlangıcı olarak. Bu sürecin bu kadar bekletilmesine biz anlam veremiyoruz. Yıllardır hükümet, 'Terör' diye bahane ederek buralara herhangi bir yatırım yapmamıştır. Şimdi savaş bitti söylediğiniz her şey tamamladı karşı tarafın atması gereken adımlar atıldı. Peki nerede bu yatırımlar?" dedi.

'Süreç tıkanırsa hiç iyi olmaz'

Zikri Kaya isimli esnaf, önceki yıllarda halkın evine hapis edildiğini dile getirerek, PKK Lideri Öcalan tarafından başlatılan "Demokratik çözüm süreci" ile birlikte bölge halkının yaylalarına gidebildiğini ve istediği yerde çadırını kurabildiğini söyledi. Daha önceden böyle bir şeyin olmasının imkansız olduğunu söyleyen Kaya, "Bunun için hükümetin gerçekten bu konuda samimi olması gerekir ve gerekli adımların atılması gerekir. Yoksa gerçekten süreç tıkanırsa hiç istemediğimiz sonuçlar çıkabilir" dedi. Ticaret için sınır kapısının hala açılmadığını dile getiren Kaya, "Yılardır burada sınır kapısı ha açıldı ha açılacak gözüyle baktık. Hükümet bugün yarın açacak diye bekliyoruz. Sınır kapısının memurları atandı ama sınır kapısı yok. Bu nasıl yatırım anlayışıdır" dedi.

'Karakol yapımları ve korucu alımları süreci olumsuz etkiler'

Yeni karakol yapımları ve yeni korucu alımlarının kesinlikle süreci çok olumsuz etkileyeceğine vurgu yapan esnaflardan Abdurrahim Gürsel, "Madem hükümet 'süreci biz başlatmışız' diyor neden bu karakolları yapılıyor. 30 yıldan fazladır neden siz bu süreci başlatmadınız, ne oldu da şimdi biz başlatmışız bu süreci diyorsunuz. Madem süreci siz başlattınız, neden bu kadar ağır adımlarla yürütülüyor bu süreç. Biz umutluyuz bu süreçten; fakat hükümetin başlatmış olduğu oyalama sürecinden değil, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın başlattığı süreçten umutluyuz. Hükümetin samimi olduğunu görmedik. Hükümet bu konuda samimi olduğunu söylüyorsa bir an önce adım atması lazım ve sürecin iyi gitmesi için yasaların değişmesi, cezaevlerinin şartlarının iyileştirilmesi ve Sayın Öcalan'ın cezaevi koşulları düzeltilmeli veya ev hapsine dönüştürülebilir" diye konuştu.DİHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.