HDP Şırnak’taki ölümler için Meclis Araştırmasi istedi

HDP Şırnak’taki ölümler için Meclis Araştırmasi istedi

HDP Şırnak milletvekilleri Aycan İrmez, Leyla Birlik, Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encü, Şırnak’ta yaşanan ölümler ve hak ihlallerinin araştırılması için Meclis araştırması için önerge verdi.

A+A-

Verilen önergede 25 Temmuz ile 3 Ekim tarihleri arasında polis ve askerin açtığı ateş sorucu 43 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi Şırnak milletvekilleri Aycan İrmez, Leyla Birlik, Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encü, Şırnak'ta yaşanan ölümler ve hak ihlallerinin araştırılması için Meclis araştırılması için önerge verdi.

Araştırma önergesinin gerekçesinde milletvekilleri, 25 Temmuz ile 3 Ekim tarihleri arasında polis ve askerin açtığı ateş sorucu 43 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Resmi olmayan rakamlara göre ise 100'ün üzerinde insanında yaralandığı bilgisi verilen önergede şunlar ifade ediliyor:

“Cizre'de uygulanan sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere Şırnak merkez ve ilçelerinde uygulanan yasaklar ile yüz binlerce yurttaşın yaşam, sağlık, iletişim ve seyahat hakkı keyfi bir şekilde gasp edildi. Sadece Cizre'de 8 günlük, ‘Sokağa çıkma yasağı' ile birlikte, konut ve işyeri başta olmak üzere; fırın, eczane, cami, okul, kültür merkezi, sağlık merkezi ile 1000‘e yakın yapı kurşunların hedefi oldu.”

“Cizre'de ölülerini sokağa çıkma yasağından ötürü defnedemeyen yurttaşların çocuklarını ve annelerini derin donduruculara bırakmak zorunda kaldığı ibretlik kareler hafızalarda halen canlılığını korurken, Şırnak merkezde Hacı Lokman Birlik'in infaz edildikten sonra cansız bedeninin zırhlı araç ile sürüklenmesi Kürt halkına yaşatılan vahşetin son vesikası olmuştur.”

“Varto'da Ekin Van adlı kadın gerillanın çıplak bedeninin teşhiri, Cizre'de Hasan Nerse adlı gencin yaralıyken ellerine ters kelepçe vurularak infaz edilmesi, Bünyamin İrci adlı çocuğun yaralı olduğu halde katledilmesi, Kürt halkının evlatlarına ait mezar yerlerinin bombalanması, Hacı Lokman Birlik'in infaz edildikten sonra sürüklenmesi Türkiye'de insanlığın tükenişi olmuştur.”

43 ölüm

Meclis'e verilen araştırma önergesinde Şırnak'ta 25 Temmuz ile 3 Ekim 2015 tarihleri arasında yaşamını yitirenlerin isimleri ve nasıl öldürüldüklerine de yer verildi.

Önergede geçen isimler şöyle:

* 3 Ekim tarihinde Şırnak merkezde ayağından vurularak yaralanan Hacı Lokman Birlik, sonrasında 28 kurşunla 28 kurşunla infaz edildi.

* 1 Ekim Şırnak merkezde A.Hamit İnal polis kurşunuyla katledildi.

* 25 Eylül'de Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde PKK'liler ile asker arasında çıkan çatışmanın ardından asker, polis ve özel hareket timleri Beytüşşebap ilçe merkezine havan topları ve diğer ağır silahlar ile saldırdı. İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan ilçeye yakın olan köylere havan topuyla saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda Setkar köyünde havan topunun isabet ettiği bir evde 3 kişi yaşamını yitirdi. Evlerine havan topu isabet eden Ahmet Temel, oğlu Behçet Temel ve akrabaları olan Alya Temel yaşamını yitirdi.

* 25 Eylül'de Beytüşşebap'ta yaralıları almaya giden ambulans kent girişindeki polis noktasında ulaştığında orada bekleyen polisler ambulansı taradı. Yapılan tarama sonucu ambulans şoförü Şeyhmus Dursun vücuduna isabet eden kurşunlar ile yaşamını yitirdi.

* 5 Eylül'de Şırnak'ın Silopi ilçesinde Muttalip Pusat (28) adlı sivil yurttaş polis kurşunuyla katledildi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 4 – 12 Eylül tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı sırasında hayatını kaybedenlerin isimleri ise şöyle:

* 4 Eylül, Mehmet Emin Levent (21) polisin açtığı ateş sonucu yaralanmış, ambulansın gelmesine izin verilmemesine bağlı olarak kan kaybından yaşamını yitirmiştir.

* 4 Eylül'de, kolluk kuvvetlerinin yoğun saldırısı, tanklar tarafından atılan bombalar ve sonrasında meydana gelen patlamalar nedeniyle Hacı Ata Borçin (70) ve Xetban Bülbül (65) adlı 2 yurttaşımız kalp krizi geçirerek yaşamlarını yitirmiştir.

* 5 Eylül, Nur Mahallesi'nde 35 günlük olduğu öğrenilen Muhammed Tahir Yaramış adlı bebek hastalanmıştır. Ancak Sarayın ve AKP'nin özel savaş güçlerinin ambulansın mahalleye girişini engellemeleri nedeniyle 35 günlük bebek müdahale edilemediği için yaşamını yitirmiştir.

* 6 Eylül, Nur Mahallesi'nde polislerin attığı bomba sonucu vücuduna isabet eden şarapnel parçalarıyla Sait Çağdavul (19) yaşamını yitirmiştir.

* 7 Eylül, Cudi Mahallesi'nde tepelere yerleştirilen zırhlı araçlardan ateş açılması sonucu Cemile Cağırga (13) adlı çocuk yaşamını yitirmiştir. Cemile'nin cenazesi evden çıkarılamadığı süre boyunca, annesi tarafından kokmasın diye buzlara sarılıp bekletilmiştir. Cenazesi iki gün sonra Nur Mahallesinde bulunan camiye bırakılmak istenirken ise kitleyi korkutmak amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından uzun süre havaya ateş açılmıştır.

* 7 Eylül, keskin nişancıların açtığı ateş sonucu sırtından vurularak yaralanan Osman Çağlı (18) ambulansın geçişine izin verilmediği için sivil araçla hastaneye ulaştırılmaya çalışılmış, ancak araç zırhlı araçlarca sivil araçta tarandığı için hastaneye götürülememiştir. Hastaneye gidişinin engellemesi nedeniyle de kan kaybından yaşamını yitirmiştir.

* 8 Eylül 2015'te sağlık sorunu yaşayan İbrahim Çiçek (80) çağrılan ambulansın mahalleye girmesine polislerce izin verilmemesi üzerine yaşamını yitirmiştir.

* 9 Eylül 2015'te, Yafes Mahallesi'ne ateş açan polisler Özgür Taşkın (20) adlı yurttaşı yaralamıştır. Ambulansın gelmesine izin verilmediği için Özgür Taşkın adlı yurttaş yaşamını yitirmiştir.

* 9 Eylül 2015'te Yafes Mahallesi'ndeki evinin önünde oturan Meryem Süne (53), polisin zırhlı araçtan hedef gözeterek açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmiştir.

* 9 Eylül gecesi, Cudi Mahallesi'nde Sait Nayici (16), Zeynep Taşkın (17) ve kayınvalidesi Maşallah Edin (35) ile Nur Mahallesi'nden Eşref Edin (55) adlı dört yurttaş kolluk kuvvetleri tarafından hedef gözetilerek katledilmiştir.

* 10 Eylül, keskin nişancılar tarafından hedef gözetilerek başından vurulan Selman Ağar (10) adlı çocuk katledilmiştir.

* 10 Eylül, 7. gününe giren sokağa çıkma yasağında, keskin nişancılar tarafından vurulan 14 yaşındaki Bünyamin İzci hastaneye götürülemediği için hayatını kaybetmiştir.

  • Mehmet Dikmen (70)
  • Bahattin Sevinik (50)
  • Suphi Saral (50)
  • Mehmet Erdoğan (75)
  • Mehmet Emin Açık (70)

* 31 Ağustosta Silopi İlçemizde Fatma Ökten(55) evinin damındayken keskin nişancılar tarafından hedef gözetilerek katledildi.

* 28 Ağustos'ta Cizre İlçemizde polisin başlattığı operasyon sonrasında çıkan çatışmalar esnasında yıkılan bir duvarın altında kalan Baran Çağlı (7) yaşamını yitirdi.

* 28 Ağustos'ta Cizre'de gün boyu devam eden saldırılarda Emin Yanaş (10) polis tarafından vurularak öldürüldü.

* Cizre Devlet Hastanesi'ne giderken çatışma arasında kalan Eyüp Ergen(27) kolluk güçlerince vurularak öldürüldü.

  • Aynı gün Cizre'de devam eden olaylarda, açılan ateş nedeniyle ağır yaralanan Mesut Sanrı (39) ise polisin hastaneye girişine izin vermemesi ile yapılan geç müdahale sonucu yaşamını yitirdi.

* 27 Ağustos'ta Şırnak kent merkezinde gösteri düzenleyen gruba polisin gerçek mermili silahlarla müdahale etmesi sonucu çıkan çatışmada Ahmet İrtegün (17) adlı çocuk boğazına isabet eden kurşunla ağır yaralandı. Ailesinin çabalarıyla hastaneye kaldırılan Ahmet İrtegün yaşamını yitirdi.

* 26 Ağustos 2015'te Şırnak kent merkezinde, Bahri Külter, evinin önünde otururken vücuduna isabet eden kurşunla öldürüldü.

* 20 Ağustos‘ta, İdil İlçe Merkezinde Cabbar Acar(20) ilçede bulunan bir benzin istasyonunda çalışıyordu. İşten eve dönen Acar polislerin silahlı saldırısına uğradı. Polis kurşunuyla yaralanan, Cabbar gözaltına alınma korkusu ile hastaneye gidemedi. Geceyi bir evde geçiren Cabbar Acar kan kaybından hayatını kaybetti.

* 7 Ağustos 2015'te Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde, gözaltı operasyonlarına karşı mahallelere hendek kazan gruplara yönelik operasyon yapmak isteyen polis ekiplerine halkın tepki göstermesi üzerine polis toplanan insanlara ateş açtı. Keskin nişancıların da kullanıldığı saldırıda açılan ateş nedeniyle Hamdin Olaş (58) vurularak öldürüldü.

* 7 Ağustos'ta Silopi'de devam eden operasyonda Mehmet Hıdır Tanboğa (17) keskin nişancı ateşiyle yaralandı. Tanboğa, hastaneye götürülürken içinde bulunduğu aracın da polisler tarafından taranması sonucu kalbine isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi.

  • Aynı gün, Silopi'de Kamuran Bilin (27) evinin önünde, keskin nişancılar tarafından göğsünden vurularak öldürüldü.

* 5 Ağustos'ta Cizre'de, yola döşenen patlayıcının sivil bir minibüsün geçişi sırasında patlatılması sonucu, minibüsü kullanan Sahip Akıl (31) hayatını kaybetti.

* 29 Temmuz'da Cizre'de, polis ekipleri durdurdukları bir araçtan inen 4 kişiye ateş açtı. Kurşunların isabet ettiği Hasan Nerse (17) vurularak ağır yaralandı. Hareket edemeyen Hasan Nerse'nin ellerini ve ayaklarını kelepçeleyen polisin olay yerine kimseyi yaklaştırmaması sonucu Hasan Nerse yaşamını yitirdi.

* 26 Temmuz'da Cizre'de, başlatılan gözaltı ve sınır ötesi operasyonları protesto eden gruplara özel harekât polislerinin açtığı ateş sonucu olayları evinin balkonundan izleyen Abdullah Özdal (21) göğsüne isabet eden polis kurşunuyla yaşamını yitirdi.

* 23 Temmuz 2015'te İdil İlçe Merkezinde Kuyumculuk yapan Osman Hacimuratoğlu evinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Yapılan araştırmalar ve soruşturmalarda olayda bir binbaşının ve korucu başının müdahalesi olduğu iddia edildi.”İMC

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.