Şemdinli’de çatışmalar Şiddetleniyor

Şemdinli’de çatışmalar Şiddetleniyor

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi ile Derecik Beldesi arasında iki gündür devam eden çatışmalar şiddetlenerek sürüyor

A+A-
Günlerdir çatışmaların sürdüğü Şemdinli-Derecik arasında bulunan bölgede tekrar şiddetli çatışmalar başladı.

Güzelkaya (Bêgertê), Tütünlü (Evliya), Rüzgarlı (Rumunus) köyleri arasında başlayan şiddetli çatışmalara özel eğitimli birlikler katılırken, savaş uçakları ve helikopterler ise köylerin üst kısımlarında bulunan Şovedin, Rêsegan, Kursite ve Kûrêmizgevtan alanlarının bombalanması gece boyunca devam etti.

Çatışmalar kapsamında helikopterler özellikle Tütünlü (Evliya), Zorgeçit (Gerget), Yiğitler (Nérkule), Rüzgarlı (Rubunus), Güzelkaya (Bégerté), Bağlar (Nehri) köylerinin değişik noktalarına indirilen özel eğitimli askerler ile PKK"liler arasında yakın mesafeden çatışmaların yaşandığı öğrenildi. Daha önce boşaltılan korucu köyü Zorgeçit'in ise gece boyunca kobralar tarafından bombalandığı öğrenildi.

"Bölge sürekli bombalanıyor"

Helikopterlerle Şovedin, Resegan, Kursite, Kûrêmizgevtan, Gevriya Zini, Dola Hesena, Goman Dağı, Efkar Dağı, Şapatan Tepesi, Nérkule Vadisi, Evliya tepelerine indirilen özel birlikler ile PKK"liler arasında yaşanan şiddetli çatışmalara rağmen PKK"lilerin tepe hakimiyetini bırakmadığı belirtildi.

Bazı noktalarda indirilen askerlerin PKK"liler tarafından pusuya düşürülmesi sonucunda ölü ve yaralıların olduğu belirtilirken, ölen ve yaralı askerlerin helikopterlerle bölgeden alındığı vurgulandı. Son 3 günden beri devam eden çatışmalara Evliya ve Dé Kampı korucularının da katıldığı öğrenildi.

Günlerdir karadan sevkiyat yapamayan askerler, dün akşam saatlerinde zırhlı araçlarla bölgeye asker ve askeri mühimmat sevk ederken, Güzelkaya-Zorgeçit köyleri arasında PKK"lilerin saldırısına maruz kaldığı belirtildi.

PKK"lilerin askeri konvoya saldırısından sonra bölgenin çok sayıda helikopter ve uçak tarafından bombalandığı belirtildi. Konvoya yapılan saldırı sonucunda yaralı ve ölü sayısına ilişkin bilgi edinilemedi. Daha önce iki defa havan topu saldırısına uğrayan Tuwe Köyü'nde dünkü bombalama sırasında bir obüs topunun ahırların yanına düştüğü bildirildi. Obüs topunun düştüğü sırada yarattığı basınç nedeniyle çevrede bulunan hayvanların yaralandığı kaydedildi. Köye yapılan 3 saldırıda toplam 10 büyükbaş ve çok sayıda kümes hayvanı öldü. Duruma tepki gösteren köylüler, “Devlet köyleri boşaltmamız için bilinçli olarak bombalıyor" dedi.

Nehri köyü sakinleri son 3 gündür şiddetli çatışmaların yaşandığını ve çok sayıda askerin yaşamını yitirdiğini ifade etti. Halen Aşağı yiğitler, Orta Yiğitler, Yukarı Yiğitler, Zorgeçit köylerinin boş olduğu öğrenilirken, geri dönen Çemköy (Navrezan), Güzelkaya (Bégirté), Rüzgarlı (Rubunus), Bağlar (Nehri), Muşe, Bimlate, Tuwe köylerinin etrafına top atışları yapıldığı öğrenildi. Bölgede birçok noktada bombalamadan dolayı yangın çıktığı belirtildi.

Gizli geldiler

Dün gizli bir şekilde çatışma bölgesine gelen Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve askeri yetkililerin Şemdinli"deki çatışmalarla ilgili bilgi aldıktan sonra, akşam saatlerinde Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'na geçtiği öğrenildi. Öte yanda Şemdinli çıkışında bulunan Hayal Köprüsü'nde (Pira Xiyali) asker ve özel hareket timleri tarafından kurulan kontrol noktasında geçişlere izin verilmiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.