Yüksekova İçin Kriz Masası'ndan çağrı: Çocuklarımız kimsesizler mezarlığına defnedilmesin

Yüksekova İçin Kriz Masası'ndan çağrı: Çocuklarımız kimsesizler mezarlığına defnedilmesin

Yüksekova'da çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren 54 kişinin cenazesi Erzurum'da teşhis edilmeyi beklerken, Erzurum'da kurulan Kriz Masası ailelere, 'Gelin, çocuklarımız kimsesizler mezarlığına defnedilmesin' çağrısında bulundu.

A+A-

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren ve YPS üyelerine ait olduğu belirtilen onlarca cenaze haftalardır teşhis edilmek için Erzurum Adli Tıp Kurumu'nda (ATK) tutuluyor. Daha yakın olmasına rağmen Van yerine Erzurum'a gönderilen ve teşhisinde de birçok zorlukla karşılaşılan cenazelerin teşhis ve defin işlemleri için Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyelerinden oluşan Kriz Masası, cenazelerin teşhis işlemlerinin hızlanması için ailelere kendilerine başvurma çağrısında bulundu. 

Halen 55 cenaze teşhis edilmeyi bekliyor 

Yüksekova'dan giden 77 cenazeden 23'ünün aileler tarafından alınarak defin edildiğini, Dersim Pülümür'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren 3 PKK'liden 1'inin cenazesinin de halen ATK'de tutulduğu bilgisini veren Kriz Masası, çocuklarının yaşamlarını yitirdiğine ilişkin şüphesi olan ailelere "Çocuklarımız kimsesizler mezarlığına defnedilmesin" sözleriyle kendilerine ulaşma çağrısında bulundu. 

Dicle Haber Ajansı'nın haberine göre, cenazelerin aileler tarafından alınmaması durumunda belli bir süre sonra devlet eliyle kimsesizler mezarlığına defnedildiğini belirten HDP PM Üyesi Metin Bingöl, tam kesinleşmemiş olmakla birlikte 10 cenazenin resmi makanlarca defnedildiğini söyledi. Bingöl, konuyla ilgili şunları söyledi: "Biz savcı ile kriz masası olarak görüşmek istedik fakat savcı bize bilgi vermeyeceğini söyledi. Gayrı resmi bilgilere göre 10 cenazenin kimsesizler mezarlığına defnedildiği ve 7 kişinin daha defnedileceği söyleniyor." 

'Cenazeler tanınamaz durumda'

Bingöl, teşhise giren ailelerin aktarımlarına göre cenazelerin tanınamaz halde olduğunu ve kimyasal silahların kullanılmış olmasından şüphelendiklerini ifade ederek, "Cenazeler üzerinde tahribat yaratıldığı, işkence yapıldığı söyleniyor. Cenazelerin tanınamaz halde olduğu belirtiliyor. Kimyasal silahların kullanıldığı ve cenazelerin yanmış olduğu söyleniyor. Bunların araştırılması ve kamuoyuna açıklanması gerekiyor" dedi.

'Çocuklarımız kimsesizler mezarlığına defnedilmesin'

DTK üyesi Osman Özbey de, cenazelerin devlet yetkililerince kimsesizler mezarlığına defnedilmesinin önüne geçmek için çocuklarının Yüksekova'da olduğunu düşünen ve haber alamayan ailelerin bulundukları il ve ilçelerdeki parti aracılığı ile kendilerine ulaşmaları çağrısını yaptı. Oluşturulan Kriz Masası'nın ailelere her açıdan yardımcı olmaya çalıştığın belirten Özbey, "Cenazelerimiz burada oluğu sürece biz hep burada olacağız ve teşhise gelen ailelere yardımcı olacağız. Çocuklarımız kimsesizler mezarlığına defnedilmesin" sözleriyle duyarlılık çağrısı yaptı. 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.