HDP'li Vekil Dede'den soru önergisi

HDP'li Vekil Dede'den soru önergisi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari milletvekili Sait Dede, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a Hakkari'de 'merkezi sınavların' yapılmamasını sordu.

A+A-

YÜKSEKOVAGÜNDEM

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede soru önergesinde,

"Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme Merkezi tarafından Türkiye genelinde bir çok il ve ilçe merkezinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı Hakkari ilinde ve Yüksekova ilçesinde yapılmamaktadır.

Yükseköğrenim Kurumlarına Giriş Sınavı ise Hakkari İl merkezinde yapılmakta ancak sınava girecek olanların birçoğu, başta derslik ve gözetmen eksikliğinden bahisle yine Hakkâri'de değil de ikinci tercihleri olan sınav merkezlerinde sınava girmek zorunda bırakılmaktadırlar.
Hakkari ili genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 393 okul bulunmakta yine Hakkâri üniversitesi yerleşkesi olmamasına rağmen lisans ve ön lisans eğitimi vermektedir. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2018 verilerine göre Hakkari İli genelinde 2328 derslik ve 3859 öğretmen bulunduğu belirtilmektedir. Resmi verilere göre Hakkari ilinde ve Yüksekova ilçesinde ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi sınavların yapılması maddi olarak mümkünken, öğrenciler ikametlerinden çok uzak sınav merkezlerinde sınava girmek zorunda bırakılmaktadırlar. Bu durumun başta öğrenciler olmak üzere aileler yönünden de ulaşım, barınma ve çeşitli maddi zorlukları da beraberinde getirmektedir. Bilindiği gibi Hakkari ili hem mevsimsel hem de coğrafi koşullar sebebiyle çevre illere ulaşımda ciddi sorunlar yaşamaktadır, en yakın il olan Van'a 190 km uzaklıktadır. Eğitim hayatları boyunca emek verip çalışan ancak ne yazık ki tüm gelecekleri birkaç saatlik sınava bağlanan öğrenciler,
henüz sınava girmeden önlerine çıkan bu olumsuzluktan dolayı hem maddi hem de manevi olarak psikolojik çöküntü yaşamaktadırlar. Anayasal zeminde güvence altına alınan eğitim hakkı önünde engel teşkil eden bu durum Hakkari ve ilçelerinde yaşayan öğrenciler yönünden
büyük ve telafisi imkansız mağduriyetlere neden olmaktadır." ifadelerini kullanarak şu soruları sordu.

Bu Bağlamda;

1- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen merkezi sınavların yerlerinin belirlenmesi hususu hangi etkenlere göre belirlenmektedir?

2- Hakkâri ilinde yapılan Kamu Personeli Alım Sınavında birçok adayın ikinci tercihleri olan yerlerde sınava girmek zorunda bırakılmalarının gerekçeleri nelerdir?

3- Nüfus olarak Türkiye genelindeki birçok ilden büyük olan Yüksekova ilçesinde Yükseköğrenim kurumlarına giriş sınavı yapılmamasının gerekçesi nedir?

4- Sınav yerleri belirlenme aşamasında adayların ulaşım, barınma gibi ihtiyaçları göz önüne alınması gerekmektedir. Bu konuda bakanlığınızca atılan herhangi bir adım söz konusu mudur?Bu adımlar nelerdir?

5- Tarafınıza adaylar tarafından ilgili ulaşım, barınma konularında gelen şikayetler olduğu bilinmektedir. Bu şikayetlere yönelik çözüm konusunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.