Her derde deva Dağlıca balı satışa çıkarıldı

Her derde deva Dağlıca balı satışa çıkarıldı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyünde üretilen doğal bal satışa çıkarılmaya başlandı.

A+A-

Yüksekova ilçe merkezine 56 kilometre uzaklıkta bulunan Dağlıca köyünde vatandaşlar arıcılık ile uğraşırken, bal üretimi köylülerin en önemli geçim kaynaklarından biri oluyor. Mayıs-Haziran aylarında köydeki uygun arazilere konan arı kovanları, Eylül aylarında açılmaya başlanıyor. Yaklaşık 2 ay boyunca arıların yoğun mesaisi ile üretilen bal, arıcıların verdiği yoğun emek ile sofralara konuluyor.

"ÜRETTİĞİMİZ BALLAR TAMAMEN KATKISIZDIR"

Köyde arıcılık ile uğraşan Necmettin Tinar adlı vatandaş, "Çocukluğumdan beridir arıcılık yapıyorum. Babam ve dedemden öğrendiğim bilgileri kendim uyguluyorum. Dağlıca'da üretilen bal geçmişten beri ünlüdür. Çünkü tamamen katkısız ve doğaldır.  Köyümüzdeki bitki çeşitliliği konusunda zengin olması bizim için avantajdır. Bazı arıcılar, arı kovanlarının önüne şeker koyarak daha çok bal elde etmek istiyor. Ama bu şekildeki bal kalitesiz oluyor, ucuz oluyor. Biz ise kesinlikle şeker vermiyoruz. Arılarımız doğadaki otlardan, çiçeklerden beslenip bal üretiyor" dedi.

"YOĞUN EMEK VERİYORUZ"

Arıcılık mesleğinin çok büyük emekler istediğini kaydeden Tinar, "Yaklaşık 3-4 ay boyunca arıların durumunu takip ediyoruz. Bunun için çok emekler veriyoruz. Gerekli önlemleri almamıza rağmen çoğu zaman arılar tarafından ısırılıyoruz. Emeklerimizin karşılığını Eylül aylarında alıyoruz. Tamamen organik olan ballarımızı satışa çıkarıyoruz. Ürettiğimiz ballar kaliteli olduğu için vatandaşlardan yoğun talep alıyoruz" dedi.

BİNBİR DERDE DEVA

Faydaları sayılmakla bitmeyen bal; kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon ve kansızlığı da önleyerek, vücudu dinç ve zinde tutuyor. Kahvaltı menülerinin vazgeçilmezleri arasından bulunan bal, öksürük, kabızlık ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılabiliyor. İçerisindeki vitamin, mineral ve aminoasitler ile çocukların gelişiminde faydalı olan bal, kanseri önleyerek vücuttaki zararları mikropları kırıyor. Arıların çiçeklerden, meyve tomurcuklarından, yuttukları nektarın, invertaz enzimi sayesinde değişime uğramasıyla oluşan bal, mide bağırsak gazlarını izole ediyor. Özellikle kış aylarında meydana gelen yüz felcini de önleyen bal, böbrek hastalarının tedavisinde de kullanılıyor. 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.