ABD: Türkiye bir an önce Başika’dan çekilmeli

ABD: Türkiye bir an önce Başika’dan çekilmeli

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Musul yakınlarındaki Başika kasabasında bulunan Türkiye askerlerinin ‘bir an önce’ bölgeden çekilmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

IŞİD'in Başika'da düzenlediği ve 4 Türkiyeli asker dahil toplam 10 kişinin yaralandığı saldırı sonrası Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile telefonda görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye askerlerinin Irak topraklarına Bağdat'ın rızası olmadan girdiğini söyleyerek, Başika kasabasında bulunan Türkiye askerlerinin ‘bir an önce' bölgeden çekilmesini istedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre; açıklamada, “Türkiye ve Irak'ın diyaloğu artırıp gerilimi düşürmesi şu anda her zamankinden daha önemli. ABD, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyor. Türkiye'den de aynısını bekliyoruz” denildi.

Biden ve Abadi'nin, Başika'ya sevkıyat sonrasında Bağdat'ın gösterdiği tepki üzerine Türkiye'nin askerleri geri çekmeye başlamasını ‘memnuniyetle karşıladıklarının' belirtildiği açıklamada “İki lider çekilmenin sürmesi konusunda mutabık kaldı” denildi ve geri çekilmenin devam etmesi çağrısı yapıldı.

Associated Press haber ajansı, Türkiye ve Irak arasındaki gerilim için “ABD açısından istenmeyen bir gelişme oldu. Washington Ankara'yı IŞİD'e karşı daha etkin olma konusunda ikna etmeye çabalıyor” yorumu yapılıyor./imc

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.