ABD: YPG’yi desteklemeye devam edeceğiz

ABD: YPG’yi desteklemeye devam edeceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Toner, Suriye’de YPG’ye hava desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) hava desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Toner, düzenlediği basın toplantısında YPG'nin Suriye'de savaşan bir grup olduğunu ve bu şekilde kategorize edilmesi gerektiğini, YPG'nin IŞİD'e karşı başarı elde eden nadir gruplardan biri olduğunu belirtti.

Toner, YPG'nin Esad güçlerine karşı savaşmadığını belirterek “ABD olarak YPG'den beklentimiz IŞİD'e karşı savaşmalarıdır” dedi.

YPG'nin Cenevre toplantısına çağrılmadığını hatırlatan Toner, her şeye rağmen YPG'nin destekleneceğini ifade etti.

Toner, YPG'nin IŞİD'ten geri aldığı toprakları da yerel halka vermesi gerektiğini ifade etti.

Medvedev'in açıklaması

Toner, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in Suriye'de herhangi bir kara operasyonunun bir dünya savaşına dönüşebileceği yönündeki açıklamasıyla ilgili “Rusya'nın Esad rejimine destek vermesi ve Halep'i kuşatma altına alması, durumu daha da beter bir hale getirdi ve siyasal çözüm arayışlarını zora soktu” ifadelerini kullandı.

Suriye'de yaşanan insani krizin çözümü için önce diplomatik çözüm yolları aradıklarını fakat farklı seçenekleri de göz önünde bulundurduklarını belirten Toner, “Plan B veya seçenek B'den bahsedebiliriz. Bizim şu anda masamızda A planı var. Şu anda Münih'te bu gerçekleşiyor” dedi.

PYD-HDP

Rusya'nın başkenti Moskova'da PYD'nin temsilcilik açmasıyla ilgili soruya, “Ben bu haberleri görmedim” yanıtını verdi.

Toner ayrıca, Washington'da bazı temaslarda bulunan HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy'un, ABD Dışişleri Bakanlığında Avrupa ve Avrupa-Asya İlişkileri ve Demokrasi bürosundan yetkililerle bir görüşme yaptığını söyledi./İMC

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.