ABD’den İran’a Yemen uyarısı

ABD’den İran’a Yemen uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran’ın Yemen’de Husilere destek verdiği iddialarına yönelik olarak İran’ı uyardı.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı john Kerry Amerikan PBS televizyonuna konuştu. Kerry , “Husilere açık şekilde İran'dan destek geliyor. Her hafta İran'dan Yemen'e birkaç kez uçak iniyor” dedi.

“Yemen'de İran'dan gelen malzemeler olduğu çok açık. Her hafta İran'dan ülkeye birden çok uçuş yapılıyor” diye konuşan Kerry, İran'ın bölgeyi istikrarsızlaşma çabalarına seyirci kalmayacaklarını belirtti.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri, TSİ 01.00'de Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı.

Operasyonda Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana havadan bombalandı. Müttefikler Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Mısır ve Ürdün'den oluşuyor.

İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik hava operasyonunu “uluslararası hukuka ve ulusal egemenlik haklarına aykırı, tehlikeli bir hamle, Saldırılar derhal durdurulmalı” açıklamasıyla kınadı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Egemenliğini ve toprak bütünlüğünü her zaman desteklediğimiz dost ülke Yemen'deki son gelişmeler, Moskova yönetimi için en üst seviyede rahatsızlık yaratıyor. Tüm tarafları operasyona son vermeye çağırıyoruz” denildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de Husi'lere yapılan askeri operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, Aden'i ele geçirme harekatını kınadıklarını, askeri harekatı ise desteklediklerini belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki müdahalesini desteklediğinibelirtmiş  “Durumun gidişatına bağlı olarak lojistik destek vermeyi düşünebiliriz” demişti.

HDP, Yemen'de askeri saldırının ardından ortaya çıkan yeni gelişmeler ve AK Parti'nin bu konuda aldığı tutumu görüşmek üzere Meclis'te genel bir görüşme açılmasını istemişti.

BM, Yemen'de yaşanan çatışmalarda en az 519 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamış ve  artan çatışmaların büyük bir insani krize neden olabileceği uyarısında bulunarak, uluslararası toplumu en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olmaya çağırmıştı./İMC

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.