ABD’den Türkiye’ye güvenli bölge yalanlaması

ABD’den Türkiye’ye güvenli bölge yalanlaması

ABD, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Suriye’de güvenli bölge konusunda anlaşmaya varıldığı yönündeki sözlerini yalanlayarak, anlaşılmış bir bölge olmadığını söyledi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'e, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toner'a Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun “Suriye'nin kuzeyinde güvenlik bölgesi konusunda anlaşmaya varıldı” açıklaması soruldu.

‘Güvenli bölge diye bir bölge yok'

İki ülke arsında anlaşılan noktanın IŞİD'e karşı verilen mücadelede Türkiye'nin tesislerinin kullanılması olduğunu belirten Toner şunları söyledi:

“Bu bölgenin nasıl olacağı hakkında, IŞİD'i bölgenin dışına sürmeye zorlamak dışında, isim koymama ya da tanımlama yapmama noktasında çok dikkatliyiz. Güvenli bölge, IŞİD'siz bölge gibi tanımlama yapmayacağım.

“Türkiye, ABD'ye tesislerini kullanma hakkı vererek ABD'nin IŞİD'e karşı hava saldırılarını arttırması için genişletilmiş giriş olanağı sağladı. Bu ve diğer podyumlardan şu konuda çok açık olduk ki güvenli bölge diye bir bölge yok, konuştuğumuz şey bu değil. Konuştuğumuz mesele, sürdürülebilir bir çaba IŞİD'i bölgenin dışına sürmek.”

‘YPG'yi destekleyeceğiz'

“Eğit-Donat programı sonrası IŞİD'e karşı mücadele etmek için Suriye'de bulunan birliğin bölgede buharlaşıp gitmeleri üzerine YPG'ye daha fazla destek verecek misiniz” şeklinde bir soruya Toner, “Türkiye ile anlaşmaya varmış oluşumuzun sebeplerinden biri de İncirlik Üssü'nü kullanmaktır. Sadece YPG, Kürtler değil, orada Türkmenler ve  Araplar da var.  Onlar da IŞİD'e karşı çok etkili oluyorlar. Elbetteki, bölgeyi IŞİD'den temizlemek için gösterdikleri çabayı destekleyeceğiz” diye konuştu.

Dışişleri'nden açıklama

ABD'den gelen açıklamanın ardından, Dışişleri Bakanlığı da Sinirlioğlu'na atfedilen bu sözler hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar belirtildi:

“Sinirlioğlu, dün bir grup gazeteciye ABD ile Türkiye arasındaki mutabakat çerçevesinde IŞİD'ten arındırılacak bölgenin fiilen bir güvenli bölge haline geleceğine dair ABD basınında da haberler yer aldığını söyledi ve IŞİD'den arındırılan bölgeyi kontrol edecek muhalif güce gerekli korumanın da ABD ve Türkiye'nin sağlayacağını kaydetti. Yukarıda kayıtlı ifadeler dışında Sayın Müsteşara atfen yayımlanan hususlara itibar edilmemesi rica olunur.”/İMC

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.