AK Parti-CHP görüşmesinin ardından açıklamalar

CHP ve Ak Parti görüşmesinin ardından yapılan açıklamalarda Anayasa konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yanındaki heyet CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibiyle ile bir araya gelerek bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda anayasa konusunda bir anlaşmaya varıldığı belirtildi.

CHP Sözcüsü Haluk Koç görüşme sonrası özetle şu açıklamalarda bulundu:

“En önemlisi herkes her zaman şikayet ediyor. Sayın başbakan da iktidar partisi de genel başkanımız da Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. Birinci sınıf demokrasiye ulaşmak adına 12 Eylül engellemelerinin artık kalkması gerekiyor. Yasal çerçevede yapılaması gereken bir çalışma. Bu konuda bir anlayış birliğine varıldı.

Torba yasa

“Sayın Kılıçdaroğlu, torba yasa uygulamalarından şikayetlerini ifade etti.”

Başkanlık sistemi

“Başkanlık sistemi konusunda pozisyonumuzu koruyoruz. herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar. Net bir açıklama yok. Detaylı bir konuşma olmadı. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi yönündeki görüşlerimizde değişiklik yok. Bir şey gelmediği için açıklamak durumunda değilim. Onu kendisi değerlendirir” dedi.  “Kişi hak ve özgürlüklerini öne alan demokratik, özgürlükçü her türlü vesayetten arınmış bir çerçeve içerisinde bir anayasa çerçevesinin oluşmasını zaten öteden beri söylüyoruz. Bu çerçevedeki görüşümüz ve çizgimiz belli. Çalışmanın geçen seneki statü kapsamında devam ettirilmesi daha doğru olur” diyen Haluk Koç, “Şimdiye kadar Türkiye'de hükümet olan iktidar partisi ile muhalefetin arasında bir bariyer vardı. Görüşmemezlik vardı. Siyasetin doğası zaman zaman sertleştiği dönemler olur. Paylaşmak diyalog çerçevesini zorlamak demokrasinin temel şartlarından biri. Kendi ilkelerimizi, çerçevemizi koruyoruz. Diyaloğa kapalı değiliz.”

İç tüzük

“İç tüzükle ilgili, TBMM'nin daha etkin çalışabilmesi, yasama gücünün de daha kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin bazı önerileri oldu. Bir iç tüzük çalışması var. Komisyonun çalışmalarına devam etmesi önerildi.

CHP, AB uyum yasaları vize muafiyeti konusunda yapıcı rolünü oynamaya devam edecek. Tespitleri, uyarıları olabilir.”

Tutuklu gazeteciler

“Tutuklu gazetecilerle ilgili sayın Kılıçdaroğlu rahatsızlığını bir kez daha dile getirdi. Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini tutuksuz olması gerektiğini zaten daha önce de ifade ettiğini dile getirdi. Bu konuda nasıl bir gelişme olacak onu da hep beraber takip edeceğiz.”

Hükümetten açıklama

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de görüşmenin ardından bir açıklama yaptı. Çelik, “Mevcut Anayasa'yla 2023 hedeflerine yürünebileceğine inanmıyoruz” dedi.

Çelik'in konuşmaları şöyle:

“1876'dan beri Anayasa'yı tartışıyoruz. 2007 yılındaki hazırlıklarımızdan ve 2011'de başlayan temaslarımızdan bu yana net bir şekilde Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç duyduğunu ifade ediyoruz. Yeni Anayasa 2023 için yol haritasıdır. Sorunların aşılabilmesi için Anayasa'da değişikliklerle yetinmeyeceğini, tam bir reform anayasasına geçilmesi gerektiğini Sayın Genel Başkanımız ifade etmiştir.

Onlar da darbe anayasasından şikayetçi olduklarını ifade etmişlerdir.”

Başkanlık sistemi

“Bizim bundan önce Adalet Bakanlığı temelinde darbe unsurlarını mevzuatımızdan arındırma şeklinde bir çalışmamız var. Bu daha sonra CHP ile paylaşılacak, grup başkanvekilleri görüşüp ne yapılması gerektiğini dile getirecekler. Başkanlık sistemi, Başbakanımız tarafından gündeme getirildi. Sadece etiket tartışmasının yanlış olduğu, içeriğe odaklanılması gerektiğini söyledik.

Türkiye'de temel hak ve hürriyetleri yargı bağımsızlığını temin etme konusunda kuvvetler ayrılığını gerçek bir kuvvetler ayrılığı haline getirme konusunda, denge denetim konularında, parlamentonun özne olma konusunda, halkın yönetimde yegane özne olması konusunda biz başkanlık sistemiyle mümkün olacağını söyledik. Onlar da parlamenter sistemle olacağaını söylediler.

Gerçek anlamda parlamentoyu özne yapacağını, halkın devletin sahibi yapacağını, gerçek anlamda ileri demokrasilerdeki gibi denge denetim mekanizmalarını karşılıklı tartışalım istiyoruz.

Her sistemin olumlu örnekleri olduğu gibi olumsuz örnekleri de var. Başkanlık sisteminin olumsuz örnekleri olduğu gibi parlamenter sistemlerin de Hitler gibi liderleri çıkardığı örnekler de var.”

Bundan sonrasında bir uzlaşma komisyonunun ortaya çıkması halinde ki iki başkan da hemfikir, sayın genel başkanımızın MHP ziyaretinin ardından tablo daha da netleşecektir.”

Avrupa Birliği

“Görüşmede AB meselesi ele alındı. AB, AKP iktidarları döneminde devlet meselesi haline getirilmiştir. AB tam üyelik müzakereleri konusunda AKP çok büyük çaba sarf etmiştir. Bu çabaların devam edeceği de Sayın Genel Başkanımız tarafından vurgulanmıştır. CHP de gereken desteği vereceğini ifade etmiştir.”

İç tüzük

“Önemli bir konu da İçtüzük. Meclis'in sadece yasa fabrikası gibi çalışmaması. TBMM'nin büyük meselelerinin çözümüne temel olan platform özelliğini tam olarak yerine getirilmesi, denge ve denetim mekanizmaları açısından Meclis'in çalışma mekanizmalarının gözden geçirilmesi çokça dile getiriliyor.

Hem iktidarın hızlı bir şekilde yasaların çıkması, ancak muhalefetin eleştirme denetleme mekanizmasının İçtüzük diline nasıl döküleceği konusunda bir hassasiyet var. Hükümet hızlı bir şekilde yasa çıkarmak istiyor, muhalefet ise en tabii görevi yasaların denetimi konusunda bir dengenin kurulması için hassasiyetlerini dile getiriyor. Sayın genel başkanımız görüşlerini ifade etmiştir.

Geçmiş dönemdeki İçtüzük çalışmasında sadece 6 maddede anlaşmazlık gözüküyordu. Aynı arkadaşların bir araya gelerek süratli bir çalışma yapmaları ve İçtüzük'ün değişmesi konusunda ortak çalışma yapmaları konusunda görüş birliğine varıldı.”

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.