Bağımsız bakanlar yemin etti

Bağımsız bakanlar yemin etti

Meclis’te bağımsız bakanlar yemin etti. Ardından Suriye-Irak tezkeresi için oylama yapılacak.

A+A-

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı.

Seçim kabinesine dışarıdan atanan bakanların yemin etmesinden sonra süresi dolan Suriye-Irak tezkeresi için oylama yapılacak.

Usül tartışması

Ancak CHP oturumun hemen başında, yemin edecek bağımsız bakanların “bağımsız olmadıklarını” belirterek, yemin etmelerinin anaysaya aykırı olduğunu belirtti.

Bunun üzerine usül tartışması başlatıldı. Partileri adına söz alan vekillerin karşılıklı konuşmalarının ardından Meclis Başkanvekili Koray Aydın, bağımsız bakanların yemin etmesinin uygun olduğunu belirtti.

Ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Koray Aydın'ın tutumuna ilişkin oylama yapılmasını istedi. Aydın, bu istemi yerine getirerek tutumunu oya sundu.

Oylamada, başkanlık tutumunun lehine AK Parti'li milletvekilleri oy kullanırken, CHP, MHP ve HDP'li milletvekilleri aleyhte oy kullandı. Bu durumu, muhalefet milletvekilleri alkışlayarak karşıladı.

Bunun üzerine, TBMM Başkanvekili Aydın, oylama sonucuyla ilgili katip üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu ifade ederek, birleşime ara verdi

Elektronik oylama

Oturuma verilen aranın ardından Koray Aydın, içeride katip üyeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını belirterek oylamayı elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı.

Yapılan elektronik oylamada, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmaları nedeniyle 556 oy çıktı. TBMM Başkan Vekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi.

Verilen aranın ardından elle yapılan oylama sonucu Koray Aydın tarafından açıklanmadı. İlk turdaki oylamanın ardından grup başkanvekillerini iki kez toplantıya çağıran Koray Aydın oylama işlemini bu kez elektronik cihazla tekrar oylamaya sundu.

Koray Aydın'ın açıklamasına göre bu oylama da sağlıklı bir şekilde sonuçlanmayınca, grup başkanvekilleri 3. kez toplantıya çağrıldı.

Bağımsız bakanlar yemin etti

Ardından bir oylama daha yapıldı. Açıklama yapan Koray Aydın, özenli bir sayım yapıldığını söyleyerek oylamada bağımsız bakanların yemin etmesinin kabul edildiğini söyledi.

Sırayla kürsüye davet edilen bakanlar, yemin ederken çıkan tartışmalar nedeniyle oturuma bir kez daha ara verildi.

Çalışma takvimi

Olağanüstü toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda önce seçim kabinesine dışarıdan atanan bakanlar yemin edecek.

Daha sonra Suriye ve Irak'a sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere için oylama yapılacak.

Milletvekilleri, son olarak CHP'den boşalan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği seçimi için oy kullanacak./imc

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.