Baluken: Meclis’te güçlü bir...

Baluken: Meclis’te güçlü bir...

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi. Baluken, “1 Kasım sonuçları, Türkiye coğrafyasının dört bir tarafında ortaya konan gerilim ve kutuplaştırma politikalarına rağmen HDP etrafında barış, özgürlük ve demokra

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, 1 Kasım sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

1 Kasım seçim sonuçlarını, arkada bırakılan seçimlerle aynı dinamikler üzerinden değerlendirmenin yanlış olacağını söyleyen Baluken, “Seçim sonuçları, yaratılan savaş konseptine, Türkiye coğrafyasının dört bir tarafında ortaya konan gerilim ve kutuplaştırma politikalarına rağmen HDP etrafında barış, özgürlük ve demokrasi talebinin dimdik ayakta olduğunun göstergesidir” dedi.

‘Dünya siyaset tarihinde eşi benzeri görülmedi'

1 Kasım'a yaklaşılırken, seçim güvenliğinin yanı sıra can güvenliğinin olmadığı bir ortamda HDP'lilerin çalışma yürüttüğüne işaret eden Baluken, “Tüm HDP'lilerin fedakarca bir şekilde canını ortaya koyarak yarattığı bir sonuç olarak değerlendirmek gerekiyor. HDP'nin seçim dönemi boyunca maruz kaldığı saldırılarının eşi, benzeri dünya siyaset tarihinde görülmemiştir. Genel Merkezi, parlamento binasının 1 kilometre uzaklıkta yakılmış, belediye eşbaşkanları ve üyelerinin cezaevlerine atılmış, 400'den fazla saldırıya uğramış ve medya tarafından ağır bir sansür ile karşılaşan bir partiden bahsediyoruz,” diye konuştu.

‘Devlet konseptiyle mücadele ettik'

Söz konusu ağır saldırı, baskı ve sansür tablosunda HDP'nin sadece bir siyasi parti ile mücadele etmediğini söyleyen Baluken, “HDP, topyekun bir devlet konseptiyle mücadele etmiştir. Devletin bu saldırı ve katliamlarını arkasına alanlar aynı zamanda devletin bütün olanaklarını, kurum ve çalışanlarını seferber ederek seçim kampanyası yürütmüşlerdir. Dünya siyaset tarihinde bu kadar ağır koşullar altında bir partinin hala dimdik olacak şekilde ayakta durması büyük bir başarı olarak değerlendirilir,” diye konuştu.

‘Korku politikasına rağmen HDP parlementoya taşındı'

Aynı baskıların, aynı koşulların AKP için ortaya koyulması durumunda AKP'den eser kalmayacağını da savunan Baluken, “Böylesi bir gerçeklik, böylesi bir realite var ortada. Türkiye halkları böylesi gerilim ve korku politikalarına rağmen HDP'yi parlementoya taşıyarak bu konudaki ısrarını kararlılığını ortaya koymuştur” dedi.

‘Hoş geldin Başkanlık' açıklamalarına tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın şahıslar tarafından “Hoş geldin Başkanlık” şeklindeki yazı ve açıklamalara da değinen Baluken, “Bir kere bu seçimde ‘Başkanlık Sistemi için referandum yapılmadı. Başkanlığın seçim meydanlarında kullanıldığı ve oylamaya sunulduğu seçim 7 Haziran'daydı. Ve 7 Haziran'daki tabloda Türkiye toplumunun büyük kısmının Erdoğan'ın bu dayatmasını kabul etmedi. 1 Kasım seçimlerinde meydanlarda ‘Başkanlık' hiç dile getirilmiş, halkın onayına sunulmuş bir durum yok. Tekrar ısıtıp sanki halkın onayından geçmiş gibi sunmak, halkın iradesini hafife almak demektir. Halkın iradesine saygısızlık yapmak demektir ” değerlendirmesinde bulundu.

‘Güçlü bir muhalif hat oluşturacağız'

Baluken, ileriki dönemlerde gerek AKP, gerekse de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baskı politikalarını arttırma potansiyelinin olduğunu söyleyerek, buna karşı Meclis'te güçlü bir muhalif hat oluşturacaklarını söyledi ve şöyle devam etti:

“Toplumsal kesimler AKP'nin bu uygulamalarına karşı sessiz kalacak ya da diz çökecek değil. Tam tersine o tarz dayatmalar olursa muhalefetin çok etkin bir şeklide AKP'nin karşısında duracağını ön görmek için Türkiye'nin demokrasi ve barış mücadelesinde ödemiş olduğu bedellere ve yaratmış olduğu değerlere bakmak gerekiyor. Türkiye halklarının endişe ve kaygı duyduğu bütün noktalarda çok güçlü bir muhalefet hattı oluşturacağız. Türkiye halklarının bu konuda rahat olması gerekiyor. ”(DİHA)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.