Bartın, Hakkari'nin sağlık sorunlarını meclise taşıdı

Bartın, Hakkari'nin sağlık sorunlarını meclise taşıdı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Hakkari Milletvekili Öznur Bartın Hakkari genelinde sağlık alanında yaşanan sorun ve sıkıntıları meclis gündemine taşıdı.

A+A-

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari ve ilçelerindeki hastanelerde doktor, hemşire, ambulans sayısı ile tıbbi cihaz yetersizliği gibi sorunları Meclis’in gündemine taşıdı.

Önergesinin gerekçesinde, yıllardır kronik bir soruna dönüşen Hakkari ve ilçelerindeki sağlık sorunları kalıcı bir çözüm bulunamadığını savunan Bartın, "Hakkâri halkının sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında karşılaşılan zorluklar, acil çözüm gerektiren hayati bir sorundur. Hakkâri ve ilçelerinde hastanelerde yaşanan uzman doktor eksikliği, yurttaşların tıbbi hizmetlere erişimini ciddi şekilde sınırlamaktadır. Bu eksiklik, hastaların uzun sıra beklemesi, gereksiz yere mağdur edilmesi ve sağlık sorunlarının ciddiyetini artıran bir faktör haline gelmiştir. Hastanelerin yetersiz doktor kadrosu nedeniyle uzmanlık alanlarına uygun sağlık hizmeti almak giderek daha da zorlaşmaktadır" ifadelerini kullandı.

Hastanelerde alt yapı ve donanım eksikliklerinin de bulunduğunu bununda sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü bildiren Bartın, teknolojik altyapının yetersiz olmasının, teşhis ve tedavi süreçlerini olumsuz etkilediğini, en ufak bir sağlık probleminde vatandaşların başka bölgelere sevk edildiğini kaydetti.

Bartın, önergesinin açıklama kısmında Hakkari ve ilçelerindeki hastanelerdeki temel eksiklikleri şu şekilde sıraladı:

"Hakkari Devlet Hastanesinde Dahiliye, Pediatri ve acil uzmanı dışında diğer bölümlerde sürekli görev yapan uzman doktor bulunmamaktadır. Göz, Kulak Burun Boğaz, Üroloji ve Radyoloji uzmanları ise aylık görevlendirme ile gelip gidiyorlar geri kalan bölümlerde ise uzman doktor bulunmamaktadır. Atanan ortopedi uzmanının aynı gün içinde eş durumundan geri gittiği iddialar arasındadır.

Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Derecik Devlet Hastanelerinde ise durum farksız değil, yurttaşlar acil durumlar dışında 4 saat uzaklıkta olan Van iline gelmek zorunda kalıyorlar. Bunun yanı sıra Hakkari’de görev yapan veya görevlendirme ile gelen doktorlar ikinci bir görevlendirme ile sahra hastanelerine gönderildikleri iddialar arasındadır.

Sağlık hakkı, temel bir insan hakkı olarak kabul edilmekte ve her bireyin sağlıklı bir yaşama erişimini güvence altına almayı amaçlamaktadır. Sağlık hakkından mahrumiyet, insanların yaşam hakkının ihlal edilmesine ve toplumsal eşitsizliklerin derinleşmesine neden olmaktadır. Sağlık hakkının her bireye eşit ve adil bir şekilde sunulması için daha fazla çaba sarf etmek, temel insan haklarına saygı gösterilmesi gerekmektedir."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM’ye soru önergesi sunan Bartın, Bakan Koca’ya şu soruları sordu

*Hakkari ve ilçelerinde Uzman Doktor eksikliğinin yanı sıra, hastanelerdeki alt yapı ve donanım eksiklikleri neden hala çözülememektedir? Bu konudaki planlarınız nelerdir?

*Hakkari halkının sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için hangi stratejileri geliştirmeyi amaçlıyorsunuz? Buna yönelik kısa ve uzun vade projeleriniz nelerdir?

*Bölgede yaşanan doktor sıkıntısının kalıcı çözümü için doktor istihdamını artıracak politikalarınız nelerdir?

*Hakkari'deki sağlık sorunları bölge halkının sağlığını etkilediği gibi aynı zamanda bir insan hakları ihlalidir. Sağlık sorununun toplum üzerindeki etkilerini araştıracak mısınız?

*Hakkari ve ilçelerindeki hastanelerde eksik olan ve en çok talep edilen kbb, ortopedi, göz ve acil uzmanı bölümlerinde ivedilikle atama yapmayı düşünüyor musunuz?

*Görevlendirme ile gelen uzman doktorların çalışma koşullarından haberdar mısınız? Görevlendirme ile gelen doktorlar nasıl bir denetim mekanizmasına tabidir?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum