
BUGÜN DÜNYA ANADİL GÜNÜ
Bugün Dünya Anadil Günü. Türkçe dışındaki dillerin yasaklı olduğu Türkiyede yıllardır anadil hakkı için mücadele eden halklar, her yerde alanlarda olacak. Amedde kamu emekçileri bugün iş bırakacak, 23 Şubatta Kürtler Amedde anadil mitinginde buluşac
A+A-
DİLLER YOK OLMA TEHDİDİ ALTINDA
UNESCO tarafından yayınlanan, Tehlike Altındaki Diller Atlasına göre, dünyada 6 bin 700 dil bulunuyor ve bunlardan 2 bin 400"ü yok olma tehdidi altında. Türkiye"de ise konuşulan 18 dil yok olmanın eşiğinde iken, Kürtler, Anadil Gününde hâlâ yasaklı olan anadilleri için alanlarda olacak.
HERKES KENDİ DİLİNDE HAYKIRACAK
Bugün Türkiye"de Ermeniler; Mayrenin mer arjana, Abhazlar; Sxatüıbız füa slamısowp, Çeçenler; San siy du nena mott, Lazlar; Nananena çkini ti-motzondoba ren, Rumlar; İmaste iperifani ya ti mitriki mas glosa, Kürtler; Zimanê min rûmeta min e sözleriyle Anadilim onurumdur diye haykıracak.
Zimanê me rûmeta me ye
Bugün Uluslararası Anadil Günü. Türkçe dışındaki dillerin yasaklı olduğu Türkiye"de yıllardır anadil hakkı için mücadele eden Kürtler, bugün de alanlarda olacak. Amed"de bugün kamu emekçileri iş bırakacak, 23 Şubat"ta ise İstasyon Meydanı"nda "anadil mitingi" düzenlenecek
Sürgünde yaşamını yitiren Kürt yönetmen Yılmaz Güney Bana kendi dilinden bir şarkı söyle. Kimin adına olursa olsun. Yeter ki çığlığın senin olsun. Bana bir şeyler söyle ama kendi dilinden olsun. Belki anlamam dediğini ama senin dilinden olsun sözleri ile belki de en anlamlı şekilde ifade ediyor anadilin insani yanını.
Anadil, insanlar arasındaki farklılığı kimlikten daha keskin, kendi tadında ve manasında gösteren önemli bir özgünlük iken, 21 Şubat Uluslararası Anadil Gününü anadilleri yasaklananlar, mücadele günü olarak karşılayacak. UNESCO tarafından yayınlanan, Tehlike Altındaki Diller Atlasına göre, dünyada 6 bin 700 dil bulunuyor ve bunlardan 2 bin 400"ü yok olma tehdidi altında. Dünyadaki 6 bin 700 dilden sadece 300"ü resmi dil statüsü ve devletlerin koruması altındayken, 1950"li yıllardan bu yana yok olan dillerin sayısı ise 230. Türkiye"de ise konuşulan 18 dil yok olmanın eşiğinde iken, Kürtler, Anadil Gününde hala yasaklı olan anadilleri için alanlarda olacak.
2008 yılını Uluslararası Diller Yılı ilan eden UNESCO"nun yayınladığı Tehlike Altındaki Diller Atlasına göre, dünyada 1950"li yıllardan bu yana yok olan dillerin sayısı 230. Dilbilimcilerin görüşü, 100 binin üstünde konuşanı olan bütün diller hesaba katıldığında güvende olan ancak 600 dil bulunabileceği doğrultusunda. 6 bin 700 dilden en az yarısı gelecek yüzyılda ortadan kalkmış olacak. Dünya son üç kuşakta, kısıtlı sayıda konuşulan dillerin son temsilcilerinin ölmesiyle 200 dilini yitirdi. Dilbilimcilere göre, önümüzdeki yüzyıl içinde 3 bin 500 dil unutulma tehlikesi ile karşı karşıya. Binden fazla dil, şu an kritik ya da yok olmak üzere olan diller listesinde yer alıyor. ABD Dilbilim Enstitüsü tarafından yayımlanan rapora göre, dünya üzerinde tek kişinin konuştuğu 51 dil var ve bunların 28"i Avustralya"da. Bunun dışında, 500 kadar dilin yüzün altında, bin 500 kadarının binin, 3 bin kadarının 10 binin ve 5 bin kadarının da 100 binin altında konuşanı var. Dünya dillerinin yüzde 96"sı nüfusun yalnızca yüzde 4"ü tarafından konuşulduğuna göre, birçok dil yok olmayla yüz yüze kalmış durumda. Bu nedenle 100 bin kişi tarafından konuşulan bir dilin dahi güvencede olmadığı görülüyor. UNESCO"ya ve dilbilimcilerin çalışmalarına göre, dünyada İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Çince gibi baskın dillerin, azınlık dillerini ezdiğini ve Amerika ve Avustralya kıtalarındaki dillerin iz bırakmadan silindiğine dikkat çekiyor. Aborijin dilleri asimilasyon politikaları sonucu yok olurken, son yıllarda alınan tedbirlere rağmen hala büyük risk var.
Çok dilli ülkeler
Dünyada 194 ülkeden, 113 ülkenin birden çok resmi dili var. Çin Halk Cumhuriyeti"nde 51, Hindistan"da 36, Rusya"da 34, Güney Afrika Cumhuriyeti"nde 11, Irak"ta 4, İran"da 8, İtalya"da 11, İngiltere"de 10, ABD"de 8 ve Bolivya"da 37 resmi dil bulunuyor. İspanya"da, Franco diktatörlüğünün ardından hazırlanan 1978 anayasasında, Bask, Katalan, Galiçya ve Endülüs bölgelerindeki azınlıklara kendi dillerinde okullar kurma yetkisi verdi. Bu okullarda ülkenin resmi dili Kastilyan İspanyolca da zorunlu ders olarak görülüyor.
Türkiye"de anadillerin tablosu
Yapılan araştırmalara göre, tek resmi dil olarak Türkçenin kabul edildiği Türkiye"de toplam 28 farklı dil bulunuyor. UNESCO"nun yayınladığı dil atlasına göre, Türkiye"de konuşulan 18 dil yok olmanın eşiğinde, 3 dilin ise kaybolduğu belirtiliyor. Türkiye"de kaybolan diller: Kapadokya Yunancası olarak bilinen Ürgüpçe, Türkiye"nin doğusunda ve Suriye"nin kuzeydoğusunda konuşulmuş olan Mlahso ve Kafkas dili Ibıhça. Kaybolmaya yakın olan diller: Hertevin dili (Sêrt"in (Siirt) Berwarî (Pervari) ilçesi), Gagavuzca (Edirne), Ladino ya da diğer adıyla Yahudi İspanyolcası (İstanbul Balat, Hasköy), Turoyo (Mêrdîn Mîdyat). Güvensiz durumda olan diller, Adigece, Suret, Ermenice. Kesinlikle tehlikede olan diller ise, Abazaca, Homşetsi (Hemşince) Lazca, Pontus lehçesi (Rumca), Romanca (Sinti) ve Çerkezce.
Kürtler öncülük etti
Kürtler Türkiye"de anadil hakkı için yürütülen mücadeleye yıllardır öncülük ediyor. Kürtlerin bu mücadelesi diğer halklara da örnek teşkil etti ve Türkiye"de yaşayan diğer halklar da anadil ve kültürel haklarına dair taleplerini her zamankinden daha yüksek bir sesle talep etmeye başladı. Kürtler yürüttükleri mücadele sonucunda Kürtçe savunma hakkı başta olmak üzere birçok kazanım elde etti. Ancak Kürtçe hala eğitim dili olarak kullanılamıyor. Bunun için birçok eylem ve kampanya örgütleyen Kürtler, bugün de alanlara çıkarak anadilde eğitim hakkı taleplerini haykıracak. Bu kapsamda Amed"de KESK ve KURDÎ-DER öncülüğünde bugün iş bırakma eylemi gerçekleştirecek ve 23 Şubat Cumartesi günü ise İstasyon Meydanı"nda Zimanê me rûmeta me ye (Dilimiz onurumuzdur) sloganıyla anadilde eğitim hakkı için ortak miting düzenlenecek. Kürt sanatçı Rojda da mitingde bir konser verecek. Ayrıca pek çok kentte yapılacak yürüyüş ve basın açıklamaları ile Kürtçe üzerindeki baskıların son bulması istenecek.
İşe gitmeyin dilinize sahip çıkın
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Anadil Günü çeşitli etkinlikler ile kutlanacak ve etkinliklerde Kürtçenin üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarına dikkat çekilecek. KURDÎ-DER Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, Kürtler kendilerini öyle örgütledi ki asimilasyonu boşa çıkarttı dedi. Gültekin herkesi eylemlere katılmaya çağırdı. Eğitim Sen Amed Şubesi de Amed"de düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptı: Öğretmenler ve kamu emekçileri o gün işe gitmesin, iş üretmesin.
"Anadil kimliğimizdir" diyecekler
KURDİ-DER Semsûr (Adıyaman), Colemêrg (Hakkari), Gever (Yüksekova), Wan, Erdîş (Erciş), Ebex (Çaldıran) ve Tûx (Tatvan) şubeleri bugün yapılacak olan etkinliklere katılım çağrısı yaptı.
SEMSÛR: Bugün saat 16.30"da dernek KURDÎ-DER binası önünde toplanarak Demokrasi Parkı"na kadar yürüyüş düzenlenecek. 23 Şubat Cuma günü ise saat 19.00"da Can Salon"da bir gece düzenlenecek.
COLEMÊRG: Bugün saat 12.30"da KURDÎ-DER binası önünden belediye önüne kadar kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek.
GEVER: Bugün saat 12.00"da Oslo Oteli önünden yürüyüş düzenlecek.
TÛX: Bugün saat 12.30"da AVM önünde basın açıklaması yapılacak.
WAN: Bugün saat 12.00"da Musa Anter Parkı"ndan Feqiyê Teyran Parkı"na kadar kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması yapılacak.
EBEX: Bugün saat 10.00"da BDP İlçe binası önünde basın açıklaması yapılacak.
ERDÎŞ: Bugün saat 10.30"da Zeylan Caddesi"nde basın açıklaması yapılacak.
İSTANBUL: Bugün saat 19.00"da birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti Taksim Meydanı"nda bir araya gelerek Galatasaray Meydanı"na yürüyecek.
Rojava anadil gününe dil devrimi ile giriyor
Rojava Kürdistan"da halk devrimi ile birlikte, dil alanında da devrim niteliğinde gelişmeler yaşanıyor. Suriye ve Rojava"da başlayan devrim süreciyle birlikte, günlük yaşamdan okuma yazmaya kadar her alanda anadili hakim kılmaya yönelik adımlar atıldı. Latin alfabesinin esas alındığı çalışmaları ise Kürt Dil Kurumu (SZK) yürütüyor.
Baas rejiminin halen yoğun baskılarını sürdürdüğü 2010 yılında çalışmalarına başlayan SZK, baskılar nedeniyle, Kürdistan bölgesine nazaran koşulların daha fazla olduğu Suriye"nin Halep kentinde bir grup yurtsever öğretmen tarafından kuruldu.
Suriye"de halk devriminin başladığı Mart 2011"e kadar devam eden çalışmalar, daha sonra kurulacak olan dil okullarının temelini oluşturdu. Halep kentinin yanı sıra, Rojava"nın Efrîn, Qamişlo, Kobanê, Hesekê, Dêrik, Amudê, Dirbêsiyê, Serêkaniyê, Girkê Legê ve Tirbespiyê kentlerinde kurumsallaşmaya gidilirken, 100"ün üzerinde okul açılarak, 7"den 70"e toplumun her kesimine dil eğitimleri verilmeye başlandı. Ayrıca kısa bir süre içinde 500"ün üzerinde eğitmen yetiştirilerek, il, ilçe ve köylerde açılan okullarda konumlandırıldı. Çalışmalarını her geçen gün bir adım daha ilerleten SZK Mayıs 2012"de Amude kentinde 3. Konferansını gerçekleştirerek, kalıcı kurumsallaşma, öğretmenler birliğinin oluşturulması ve dergi çıkarma kararlarını aldı. Alınan kararlar kapsamında Aralık 2012"de Öğretmenler Birliği oluşturuldu.
Rejimin zihniyeti aynı
Dünya Anadil Günü nedeniyle etkinliker düzenlenirken, anadil çalışmalarını engelleyemeyen Baas rejimi inkarcı ve yasakçı zihniyetini devam ettirerek, Kürtçe derslerin verildiği resmi okulları kapatıyor.
SZK ise hem rejimin bu uygulamalarını protesto etmek, hem de anadil gününü kutlamak amacıyla, kursları başarıyla bitiren kursiyerlere bugün sertifika verecek.
Qamişlo Kürtçe için yürüdü
Rojava"nın Qamişlo kentinde binlerce Kürt ve Arap öğrenci, Kürtçe okulların rejim tarafından kapatılmasını protesto etmek için sokaklara çıktı. Düzenlenen iki yürüyüşte, Baas rejiminin Kürtçe derslerin görüldüğü okulları kapatması protesto edildi. Kent sakinlerinin de destek verdiği yürüyüşlerde binlerce kişi Dilimiz varlığımızdırdedi. Kürt Dil Kurumu Üyesi Nesrin Doko, Baas rejiminin sürekli Kürt diline karşı şovenist yaklaşım geliştirdiğini belirterek, dil çalışmalarının parti ya da bir örgütle bağlantılandırılmasına tepki gösterdi.
UNESCO tarafından yayınlanan, Tehlike Altındaki Diller Atlasına göre, dünyada 6 bin 700 dil bulunuyor ve bunlardan 2 bin 400"ü yok olma tehdidi altında. Türkiye"de ise konuşulan 18 dil yok olmanın eşiğinde iken, Kürtler, Anadil Gününde hâlâ yasaklı olan anadilleri için alanlarda olacak.
HERKES KENDİ DİLİNDE HAYKIRACAK
Bugün Türkiye"de Ermeniler; Mayrenin mer arjana, Abhazlar; Sxatüıbız füa slamısowp, Çeçenler; San siy du nena mott, Lazlar; Nananena çkini ti-motzondoba ren, Rumlar; İmaste iperifani ya ti mitriki mas glosa, Kürtler; Zimanê min rûmeta min e sözleriyle Anadilim onurumdur diye haykıracak.
Zimanê me rûmeta me ye
Bugün Uluslararası Anadil Günü. Türkçe dışındaki dillerin yasaklı olduğu Türkiye"de yıllardır anadil hakkı için mücadele eden Kürtler, bugün de alanlarda olacak. Amed"de bugün kamu emekçileri iş bırakacak, 23 Şubat"ta ise İstasyon Meydanı"nda "anadil mitingi" düzenlenecek
Sürgünde yaşamını yitiren Kürt yönetmen Yılmaz Güney Bana kendi dilinden bir şarkı söyle. Kimin adına olursa olsun. Yeter ki çığlığın senin olsun. Bana bir şeyler söyle ama kendi dilinden olsun. Belki anlamam dediğini ama senin dilinden olsun sözleri ile belki de en anlamlı şekilde ifade ediyor anadilin insani yanını.
Anadil, insanlar arasındaki farklılığı kimlikten daha keskin, kendi tadında ve manasında gösteren önemli bir özgünlük iken, 21 Şubat Uluslararası Anadil Gününü anadilleri yasaklananlar, mücadele günü olarak karşılayacak. UNESCO tarafından yayınlanan, Tehlike Altındaki Diller Atlasına göre, dünyada 6 bin 700 dil bulunuyor ve bunlardan 2 bin 400"ü yok olma tehdidi altında. Dünyadaki 6 bin 700 dilden sadece 300"ü resmi dil statüsü ve devletlerin koruması altındayken, 1950"li yıllardan bu yana yok olan dillerin sayısı ise 230. Türkiye"de ise konuşulan 18 dil yok olmanın eşiğinde iken, Kürtler, Anadil Gününde hala yasaklı olan anadilleri için alanlarda olacak.
2008 yılını Uluslararası Diller Yılı ilan eden UNESCO"nun yayınladığı Tehlike Altındaki Diller Atlasına göre, dünyada 1950"li yıllardan bu yana yok olan dillerin sayısı 230. Dilbilimcilerin görüşü, 100 binin üstünde konuşanı olan bütün diller hesaba katıldığında güvende olan ancak 600 dil bulunabileceği doğrultusunda. 6 bin 700 dilden en az yarısı gelecek yüzyılda ortadan kalkmış olacak. Dünya son üç kuşakta, kısıtlı sayıda konuşulan dillerin son temsilcilerinin ölmesiyle 200 dilini yitirdi. Dilbilimcilere göre, önümüzdeki yüzyıl içinde 3 bin 500 dil unutulma tehlikesi ile karşı karşıya. Binden fazla dil, şu an kritik ya da yok olmak üzere olan diller listesinde yer alıyor. ABD Dilbilim Enstitüsü tarafından yayımlanan rapora göre, dünya üzerinde tek kişinin konuştuğu 51 dil var ve bunların 28"i Avustralya"da. Bunun dışında, 500 kadar dilin yüzün altında, bin 500 kadarının binin, 3 bin kadarının 10 binin ve 5 bin kadarının da 100 binin altında konuşanı var. Dünya dillerinin yüzde 96"sı nüfusun yalnızca yüzde 4"ü tarafından konuşulduğuna göre, birçok dil yok olmayla yüz yüze kalmış durumda. Bu nedenle 100 bin kişi tarafından konuşulan bir dilin dahi güvencede olmadığı görülüyor. UNESCO"ya ve dilbilimcilerin çalışmalarına göre, dünyada İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Çince gibi baskın dillerin, azınlık dillerini ezdiğini ve Amerika ve Avustralya kıtalarındaki dillerin iz bırakmadan silindiğine dikkat çekiyor. Aborijin dilleri asimilasyon politikaları sonucu yok olurken, son yıllarda alınan tedbirlere rağmen hala büyük risk var.
Çok dilli ülkeler
Dünyada 194 ülkeden, 113 ülkenin birden çok resmi dili var. Çin Halk Cumhuriyeti"nde 51, Hindistan"da 36, Rusya"da 34, Güney Afrika Cumhuriyeti"nde 11, Irak"ta 4, İran"da 8, İtalya"da 11, İngiltere"de 10, ABD"de 8 ve Bolivya"da 37 resmi dil bulunuyor. İspanya"da, Franco diktatörlüğünün ardından hazırlanan 1978 anayasasında, Bask, Katalan, Galiçya ve Endülüs bölgelerindeki azınlıklara kendi dillerinde okullar kurma yetkisi verdi. Bu okullarda ülkenin resmi dili Kastilyan İspanyolca da zorunlu ders olarak görülüyor.
Türkiye"de anadillerin tablosu
Yapılan araştırmalara göre, tek resmi dil olarak Türkçenin kabul edildiği Türkiye"de toplam 28 farklı dil bulunuyor. UNESCO"nun yayınladığı dil atlasına göre, Türkiye"de konuşulan 18 dil yok olmanın eşiğinde, 3 dilin ise kaybolduğu belirtiliyor. Türkiye"de kaybolan diller: Kapadokya Yunancası olarak bilinen Ürgüpçe, Türkiye"nin doğusunda ve Suriye"nin kuzeydoğusunda konuşulmuş olan Mlahso ve Kafkas dili Ibıhça. Kaybolmaya yakın olan diller: Hertevin dili (Sêrt"in (Siirt) Berwarî (Pervari) ilçesi), Gagavuzca (Edirne), Ladino ya da diğer adıyla Yahudi İspanyolcası (İstanbul Balat, Hasköy), Turoyo (Mêrdîn Mîdyat). Güvensiz durumda olan diller, Adigece, Suret, Ermenice. Kesinlikle tehlikede olan diller ise, Abazaca, Homşetsi (Hemşince) Lazca, Pontus lehçesi (Rumca), Romanca (Sinti) ve Çerkezce.
Kürtler öncülük etti
Kürtler Türkiye"de anadil hakkı için yürütülen mücadeleye yıllardır öncülük ediyor. Kürtlerin bu mücadelesi diğer halklara da örnek teşkil etti ve Türkiye"de yaşayan diğer halklar da anadil ve kültürel haklarına dair taleplerini her zamankinden daha yüksek bir sesle talep etmeye başladı. Kürtler yürüttükleri mücadele sonucunda Kürtçe savunma hakkı başta olmak üzere birçok kazanım elde etti. Ancak Kürtçe hala eğitim dili olarak kullanılamıyor. Bunun için birçok eylem ve kampanya örgütleyen Kürtler, bugün de alanlara çıkarak anadilde eğitim hakkı taleplerini haykıracak. Bu kapsamda Amed"de KESK ve KURDÎ-DER öncülüğünde bugün iş bırakma eylemi gerçekleştirecek ve 23 Şubat Cumartesi günü ise İstasyon Meydanı"nda Zimanê me rûmeta me ye (Dilimiz onurumuzdur) sloganıyla anadilde eğitim hakkı için ortak miting düzenlenecek. Kürt sanatçı Rojda da mitingde bir konser verecek. Ayrıca pek çok kentte yapılacak yürüyüş ve basın açıklamaları ile Kürtçe üzerindeki baskıların son bulması istenecek.
İşe gitmeyin dilinize sahip çıkın
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Anadil Günü çeşitli etkinlikler ile kutlanacak ve etkinliklerde Kürtçenin üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarına dikkat çekilecek. KURDÎ-DER Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, Kürtler kendilerini öyle örgütledi ki asimilasyonu boşa çıkarttı dedi. Gültekin herkesi eylemlere katılmaya çağırdı. Eğitim Sen Amed Şubesi de Amed"de düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptı: Öğretmenler ve kamu emekçileri o gün işe gitmesin, iş üretmesin.
"Anadil kimliğimizdir" diyecekler
KURDİ-DER Semsûr (Adıyaman), Colemêrg (Hakkari), Gever (Yüksekova), Wan, Erdîş (Erciş), Ebex (Çaldıran) ve Tûx (Tatvan) şubeleri bugün yapılacak olan etkinliklere katılım çağrısı yaptı.
SEMSÛR: Bugün saat 16.30"da dernek KURDÎ-DER binası önünde toplanarak Demokrasi Parkı"na kadar yürüyüş düzenlenecek. 23 Şubat Cuma günü ise saat 19.00"da Can Salon"da bir gece düzenlenecek.
COLEMÊRG: Bugün saat 12.30"da KURDÎ-DER binası önünden belediye önüne kadar kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek.
GEVER: Bugün saat 12.00"da Oslo Oteli önünden yürüyüş düzenlecek.
TÛX: Bugün saat 12.30"da AVM önünde basın açıklaması yapılacak.
WAN: Bugün saat 12.00"da Musa Anter Parkı"ndan Feqiyê Teyran Parkı"na kadar kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması yapılacak.
EBEX: Bugün saat 10.00"da BDP İlçe binası önünde basın açıklaması yapılacak.
ERDÎŞ: Bugün saat 10.30"da Zeylan Caddesi"nde basın açıklaması yapılacak.
İSTANBUL: Bugün saat 19.00"da birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti Taksim Meydanı"nda bir araya gelerek Galatasaray Meydanı"na yürüyecek.
Rojava anadil gününe dil devrimi ile giriyor
Rojava Kürdistan"da halk devrimi ile birlikte, dil alanında da devrim niteliğinde gelişmeler yaşanıyor. Suriye ve Rojava"da başlayan devrim süreciyle birlikte, günlük yaşamdan okuma yazmaya kadar her alanda anadili hakim kılmaya yönelik adımlar atıldı. Latin alfabesinin esas alındığı çalışmaları ise Kürt Dil Kurumu (SZK) yürütüyor.
Baas rejiminin halen yoğun baskılarını sürdürdüğü 2010 yılında çalışmalarına başlayan SZK, baskılar nedeniyle, Kürdistan bölgesine nazaran koşulların daha fazla olduğu Suriye"nin Halep kentinde bir grup yurtsever öğretmen tarafından kuruldu.
Suriye"de halk devriminin başladığı Mart 2011"e kadar devam eden çalışmalar, daha sonra kurulacak olan dil okullarının temelini oluşturdu. Halep kentinin yanı sıra, Rojava"nın Efrîn, Qamişlo, Kobanê, Hesekê, Dêrik, Amudê, Dirbêsiyê, Serêkaniyê, Girkê Legê ve Tirbespiyê kentlerinde kurumsallaşmaya gidilirken, 100"ün üzerinde okul açılarak, 7"den 70"e toplumun her kesimine dil eğitimleri verilmeye başlandı. Ayrıca kısa bir süre içinde 500"ün üzerinde eğitmen yetiştirilerek, il, ilçe ve köylerde açılan okullarda konumlandırıldı. Çalışmalarını her geçen gün bir adım daha ilerleten SZK Mayıs 2012"de Amude kentinde 3. Konferansını gerçekleştirerek, kalıcı kurumsallaşma, öğretmenler birliğinin oluşturulması ve dergi çıkarma kararlarını aldı. Alınan kararlar kapsamında Aralık 2012"de Öğretmenler Birliği oluşturuldu.
Rejimin zihniyeti aynı
Dünya Anadil Günü nedeniyle etkinliker düzenlenirken, anadil çalışmalarını engelleyemeyen Baas rejimi inkarcı ve yasakçı zihniyetini devam ettirerek, Kürtçe derslerin verildiği resmi okulları kapatıyor.
SZK ise hem rejimin bu uygulamalarını protesto etmek, hem de anadil gününü kutlamak amacıyla, kursları başarıyla bitiren kursiyerlere bugün sertifika verecek.
Qamişlo Kürtçe için yürüdü
Rojava"nın Qamişlo kentinde binlerce Kürt ve Arap öğrenci, Kürtçe okulların rejim tarafından kapatılmasını protesto etmek için sokaklara çıktı. Düzenlenen iki yürüyüşte, Baas rejiminin Kürtçe derslerin görüldüğü okulları kapatması protesto edildi. Kent sakinlerinin de destek verdiği yürüyüşlerde binlerce kişi Dilimiz varlığımızdırdedi. Kürt Dil Kurumu Üyesi Nesrin Doko, Baas rejiminin sürekli Kürt diline karşı şovenist yaklaşım geliştirdiğini belirterek, dil çalışmalarının parti ya da bir örgütle bağlantılandırılmasına tepki gösterdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.