Buldan: Temel önceliğimiz Öcalan'ın özgürlüğü

Buldan: Temel önceliğimiz Öcalan'ın özgürlüğü

İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, önceki dönemlerde diğer partilerin kadın vekilleriyle istedikleri düzeyde ortaklaşamadıklarını, ancak bu dönem bunu başarmak istediklerini söyledi.

A+A-

7 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilenler, TBMM Genel Kurulu'nda düzenlenen yemin töreni ile yeni görevlerine resmen başladı. HDP'li kadın vekiller de seçim boyunca kadına özgün yürüttükleri çalışmalar ve söz verdikleri vaatlerini pratiğe geçirmek için harekete geçti. Meclis'teki yemin töreninden bir gün sonra biraraya gelen ve kendilerini "Kadın grubu" olarak tanımlayan 32 HDP'li vekil, önümüzdeki dönem yapacakları çalışmaları masaya yatırdı. 
Toplantıda ayrıca Avrupa'daki kimi partilerden biraraya gelen Sosyalistlerin kurduğu "Sosyalist grup" gibi, bütün partilerdeki kadınların dahil olacağı bir "Kadın grubu" kurulması kararı da çıktı. 

2007 yılından beri 3 dönemdir HDP'de kesintisiz vekillik yapan HDP İstanbul Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, seçilen kadın vekillerin yürütecekleri çalışmaları hakkında DİHA'ya önemli açıklamalarda bulundu. 

'Meclis'te öncü güç olduk'

HDP'li kadın milletvekilleri olarak Türkiye parlamentosunda her zaman güçlü çıkışlar yaptıklarını, özelikle Türkiye'nin gündemini belirleyen çalışmalara imza attıklarını söyleyen Buldan, HDP'li kadın parlamenterler olarak önceki dönemlerde Türkiye siyasetini yakından ilgilendiren ve başta genel siyaset olmak üzere her konuda mücadele yürüttüklerini ifade etti. Buldan, başta Kadın Cinayetlerini Araştırma Komisyonu olmak üzere TBMM çatısı altında kadınların yaşadığı sorunları, kadın cinayetleri, kadınlara uygulanan baskı ve şiddetin son bulması açısından yüzlerce kanun teklifi, araştırma ve soru önergeleri verdiklerini hatırlattı.

Sadece kadın sorunlarıyla sınırlı kalmadıklarını, bu konudaki sorunların çözümüne de öncülük etmeye çalıştıklarını vurgulayan Buldan, "Ama ne yazık ki AKP iktidarının kadına yaklaşımıyla alakalı olarak bu konuları Genel Kurul'da gündemleştirmeyen bir yaklaşımla karşılaştık" dedi.

'Güçlü bir siyaset yürüteceğiz'

Bu dönemde daha güçlü bir şekilde bir kez daha kadınların Türkiye ve dünyada yaşadığı tüm sorunlarla ilgili hem gündem yaratma, bunu Türkiye ve dünya kamuoyuna duyurabilme, sorunlara çözüm olacak bir performans sergileyeceklerinin altını çizen Buldan, fakat yaşanan toplumsal sorunlar nedeniyle gündemi sadece kadınların yaşadığı sorunlarla sınırlı ele alamadıklarını kaydetti.

Öcalan'ın özgürlüğü temel gündemleri olacak

Buldan, başta PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın içinde bulunduğu tecridin gündemleştirilmesi ve bunun bir an önce kaldırılarak Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşabilmesi açısından özelikle kadın vekiller olarak bir kararlaşmalarının olduğunu da aktardı. Buldan, Öcalan'ın özgürlüğünü ile ilgili eylem ve etkinlikler yaparak öncülük misyonlarını yerine getireceklerini dile getirdi. 
Bu yüzden de "HDP'nin 32 kadın vekilini çok yoğun bir gündem bekliyor" diyen Buldan, kadın vekiller olarak Türkiye siyasetiyle ilgili yürüttükleri tartışmaları yakın bir zamanda kamuoyuna paylaşacaklarını belirtti.

'Çözüm süreci askıdan indirilmeli'

Yaklaşık 3 yıldır süren ve en çok da kadınların ihtiyacı olan barış ve müzakere sürecini de değerlendiren Buldan, sürecin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen yıldır diyalog sürecinden çıkıp, müzakere sürecine geçilmemesini büyük bir eksiklik olarak ifade etti. Kadın vekiller olarak sürecin bir parçası olduklarını ve bunun kaldığı yerden devam etmesi için mücadele edeceklerini vurgulayan Buldan, sürecin artık askıdan indirilmesi gerektiğini söyledi.

'En acil mesele, barış meselesidir'

Buldan, hükümet kurulması beklenmeden adım atılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: 
"Türkiye'nin artık acil olarak talep ettiği şey barıştır. Bu konuyla ilgili barış ve müzakere sürecinin ilerlemesi ve ilerleme açısından da bazı mekanizmaların kurulması gerekir. Kadın vekiller barış ve müzakere sürecinin ilerleyebilmesi açısından büyük bir görev ve sorumluluk üstenmiş durumdalar, dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde barış ve müzakere süreciyle ilgili kadın vekiller tekrar bir araya gelip bundan sonra sürecin ilerlemesi açısından 'neler yapabiliriz, sürece nasıl katkı sağlayabiliriz, Türkiye'de nihaiyi barışın gelişebilmesi için, üzerimize düşen rol ve misyon nedir' bütün bu konuları tartışıp, bir yol ve yöntem izleyeceğiz. Barış ve müzakere sürecinde Türkiye'nin önemli gündemi ve önemli meselesidir. Bu nedenle hükümet kurulması beklenmeden devletin bu konuda bir sorumluluk üstlenmesi ve İmralı kapılarının artık açılması, İmralı'ya gidiş gelişlerden ziyade Sayın Öcalan'ın özgürlüğünün artık Türkiye'nin de gündeminde olması gerektiğini ifade etmek istiyorum." 

'Kadınlar açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'

Çözüm sürecinde üstlenecekleri role dair bunları dile getiren Buldan, Meclis'te bulunan siyasi partilerin kadın vekilleri ile ortaklaşmaya gitmenin arayışı içinde olacaklarını da ifade etti.
Buldan, bu ortaklaşma gündemlerine dair ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Her ne kadar HDP 32 kadın vekil parlamentoya göndermiş olsa bile oran olarak TBMM'de kadın sayısı yeterli değil. Yine de başta kadınların yaşadığı sorunların çözümü için tüm kadın vekillerin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Geçmiş dönemlerde çok bunu başaramadık ancak bu dönemde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylüyoruz. Genel siyaset açsından da bunu söylüyoruz. Kadın meselesi açısından da böyle olması gerektiğini düşünüyoruz."

'Kadın grup toplantıları yapacağız'

HDP'li kadın vekiller olarak başta kadın meselesi olmak üzere yapacakları tüm kadın etkinlikleri ve eylemlerinde, yapılan çalışmalarla ilgili Meclis Genel Kurul'da ortaklaşmak için kadın vekillere çağrı yapacaklarını söyledi. 

Buldan, "HDP'li kadınlar olarak bütün kadın vekiller ile birlikte gündemlerimizi ortaklaşarak bir araya gelebilmeyi amaçlayacağız. Şuanda kendi içimizde de bu konuları tartışıyoruz. Kadın grup toplantıları yapacağız. Kadın grup toplantılarında bütün kadın vekillerini de grup toplantılarımıza çağırıp orada sorunlarımızı birlikte tartışıp öneriler geliştirmeyi hedefleyeceğiz" diye konuştu. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.