Çavuşoğlu: ABD’yle birlikte karar vereceğiz

Çavuşoğlu: ABD’yle birlikte karar vereceğiz

İncirlik Hava Üssü’nün, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon güçlerine açılmasını değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı konularını ABD’yle birlikte karar vereceğiz” dedi.

A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin ABD ile vardığı İncirlik üssünün kullanımına ilişkin mutabakat hakkında bilgi verdi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

IŞİD'le mücadele

“IŞİD'i İlk kez 10 Ekim 2013'te terör örgütü listesine aldık. 1000'e yakın kişiyi örgüt bağlantısı nedeniyle gözaltına aldık. Yabancı savaşçılarla mücadeleye etkin katkıda bulunuyoruz. 1600'den fazla yabancıyı geri gönderdik. 1300'den fazla yabancının ülkeye girişini engelledik” dedi.

“IŞİD'in Türkiye'ye yönelik doğrudan tehdidin boyutlarının, Suruç saldırısıyla birlikte daha da belirgin hale geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Güvenlik Toplantısı'nın ardından daha farklı adımların atılmaya başlandığını belirtti.

“Gerek büyüyen bu tehditlere gerekli karşılıkların verilmesi, gerek terörle mücadeleye ilişkin tutumumuz çerçevesinde ABD ile yürütmekte olduğumuz DEAŞ'la mücadeleye ilişkin işbirliğimiz de artık üzerinde mutabakata varılan somut bir çerçeveye dönüştü.

İncirlik Üssü

“ABD'yle yaptığımız anlaşma çerçevesinde Türkiye'deki birlikte tespit edeceğimiz bazı alanlar gerek insanlı gerek insanlı hava araçlarına açık olacak ve Türkiye'de IŞİD'le mücadeleye etkin bir biçimde farklı bir boyut kazandıracaktır. Hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı konularını ABD'yle birlikte karar vereceğiz”

Uçuşa yasak bölge 

“DAEŞ ile etkin bir mücadele amacıyla bu çerçeve anlaşması yapıldı. Dolayısıyla amacımızDAEŞ tehdidini ortadan kaldırmaktır. DAEŞ tehdidini Suriye içinde ve hatta Irak'ta ortadan kaldırıldıktan sonra zaten kendiliğinden güvenli bölgeler de oluşacaktır.”

“Oluşturulacak güvenli bölgelere özellikle Türkiye'deki ve komşu bölgelerdeki mülteciler ve Suriye içinde, Irak içinde yerinden edilmiş insanların yerleştirilmesi gerektiğini de söyleyegeldik.

” Dolayısıyla bu operasyonlar sonucunda, DAEŞ ile etkili mücadele sonunda DAEŞ'ten temizlenen bölgeler güvenli bölge olacak ve umarım insanlar da evlerine, yurtlarına dönme imkanı bulacaktır”/İMC

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.