CHP'li Bekaroğlu’na verilen ceza bozuldu

CHP'li Bekaroğlu’na verilen ceza bozuldu

İstinaf, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı ‘Kenan Evren’e benzeten CHP’li Mehmet Bekaroğlu’na verilen tazminat cezasını bozdu.

A+A-

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Türkiye Varlık Fonu’yla ilgili sorularına sadece mevzuat hükümlerini hatırlatarak yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelik 2019 yılında “Kenan Evren gibisin” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Bu söz üzerine Bekaroğlu, Ankara 28’inci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 10 bin TL tutarında tazminat ödemeye mahkûm edildi ve dokunulmazlığının kaldırılması için hakkında fezleke hazırlandı.

CHP’li Bekaroğlu’na “Oktay’a hakaret” suçlamasıyla verilen cezayı istinaf bozdu. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının demokrasi ile bağdaşmayacağı, siyasilerin eleştiriye açık olması gerektiği vurgulandı.

BEKAROĞLU: BU BİR HAKARET DAVASI DEĞİL, DEMOKRASİ DAVASIYDI

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin davayı kabul etmesinin ifade özgürlüğünün kısıtlanması, milletvekili dokunulmazlığı ve TBMM'nin denetim fonksiyonu ile bağdaşmadığına hükmetti. İstinaf Anayasa Mahkemesi'nin ve AİHM'nin emsal kararlarını gerekçe göstererek ilk derece mahkemesinin Bekaroğlu’na yönelik kararını esastan bozdu. Kararda; siyasetle uğrasan kişilerin kendilerine yönelik sert, ağır, hatta incitici eleştirilere dahi katlanması gerektiği belirtildi.

Kararı değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, bunun bir hakaret davası olmadığını, demokrasi davası olduğunu söyleyerek, "TBMM yürütmeyi denetlemekle görevlidir. Anayasa gereği Cumhurbaşkanına soru önergesi verilemiyor. Cumhurbaşkanına sorulacak sorular yardımcısına sorulabiliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay da sorularımıza ya hiç cevap vermiyor ya da özensiz, ciddiyetsiz cevaplar veriyor" dedi.

Milletvekili olarak 1999'dan bu yana çeşitli dönemlerde TBMM'de görev yaptığını kaydeden Bekaroğlu, bu dönem kadar TBMM'yi hafife alan, millet iradesini yok sayan, milletvekillerinin sorularına cevap verme gereği dahi duymayan bir ekip görmediğini, bunun ancak darbe hükümetlerinin davranış biçimi olabileceğini söyledi. Bu duruma tepki gösterdiğini, Oktay’a veya başka bir kimseye hakaret etmediğini söyleyen Bekaroğlu, davanın kabul edilmesine bile şaşırdığını, ceza almayı beklemediğini belirterek şunları kaydetti:

“İlk derece mahkemenin kararı beni yanılttı ama neyse ki, ifade özgürlüğü ile ilgili, demokrasiyle ilgili iddialarımızı korumamız ve bundan vazgeçmememiz gerektiğini hatırlatan yargıçlar var. Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemenin verdiği kararın ifade özgürlüğünün ve demokrasinin yok sayılması anlamına geldiğini tespit ve tescil etmiştir. Her şeye rağmen hâlâ Ankara'da hakimler var. Diktatörlük heveslilerine yargının attığı bu tokat, seçimlerde millet tarafından tekrarlanacaktır." 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.