Demirtaş: Türkiye'nin geleceği biziz

Demirtaş: Türkiye'nin geleceği biziz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Kasım'da seçmeni sandığa götürmeyi başarabilen partinin seçimlerden başarılı çıkacağını belirterek, seçmenlere sandığa gitme çağrısı yaptı. İktidar alternatifi olan HDP'nin önümüzdeki süreçte daha hazırlıklı ve

A+A-

Türkiye siyasi tarihinin en kritik seçimlerinden olan 1 Kasım seçimlerine 2 gün kaldı. AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 7 Haziran seçim sonuçlarının "hükümsüz" kılınması ardından devreye konulan savaş süreci Türkiye'de iç savaş tartışmalarını yeniden başlatırken, iktidarın gittikçe yoğunlaşan faşizm uygulamaları ise Türkiye'nin demokratik geleceği konusunda hem iç hem de uluslararası kamuoyunda da ciddi kaygılar yaratmış durumda. 7 Haziran seçimlerinde aldığı başarılı sonuç ile Türkiye'nin "umudu" olarak dile gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve demokrasi güçlerinin bu seçimlerde alacağı sonuç ise adeta Türkiye'de "tek adam" yönetiminin mi, demokratikleşmenin mi galebe çalacağı sorusuna verilecek yanıt niteliğinde. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Kasım seçimlerini, HDP'nin misyonunu ve HDP'nin bu seçimlerde alacağı sonucun Türkiye'nin siyasal ve toplumsal geleceği açısından ne anlam ifade ettiğini DİHA'ya değerlendirdi.

'HDP yoluna daha hazırlıklı ve ciddi devam edecek'

Seçimlere ramak kala, hem geçici AKP hükümetinin hem de HDP'nin siyasal pozisyonlarını değerlendiren Demirtaş, AKP'nin iktidarını derinleştirme arayışı içerisinde olduğunu, HDP'nin ise Türkiye toplumundaki değişim talebini karşılayacak en güçlü aday olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 7 Haziran seçimlerinin HDP'nin bu konudaki iddiasının göstergesi olduğunu kaydeden Demirtaş, "Gelecek Türkiye'sini biz inşa edeceğiz" sözleriyle, iktidar alternatifi olan HDP'nin daha hazırlıklı ve ciddi olarak yoluna devam edeceğini söyledi. HDP'nin konjonktürel bir hareket olmadığını vurgulayan Demirtaş, "Evet, ana gövdemiz Kürt hareketidir. Sürükleyici lokomotif olan Kürt özgürlük mücadelesidir. Türkiye'nin bütün kesimleri bize umut gözüyle bakıyor. Bizler şimdi onları ikna edecek pratiği, hamleyi yapmalıyız. Biz de HDP bileşenleri olarak bu umuda yanıt vermeliyiz. Yoksa bu rüzgar dağılıp gidecek" diye konuştu.

'HDP daha güçlü hamleler düşünüyor'

HDP'nin Kürt hareketi ve Türkiye demokrasi güçlerinin birleşmesi açısından bir fırsat olduğunu belirten Demirtaş, bunun Türkiye'de toplumsallaşması, mahalleye ve sokağa taşınması açısından eksiklerin olduğunu ifade etti. Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) bu anlamda daha da güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Demirtaş, "Biz bu konuları tartışıyoruz. Daha güçlü hamleler yapmayı düşünüyoruz. Yeni örgütlenmeler yapmak. Yeni kongreler düzenlemek için bizim bir hazırlığımız var" dedi.

'Müzakereyi dayatmak lazım'

Kürt sorununda yaşanan çatışmalı sürece dikkat çeken ve müzakere imkanlarının yeniden yaratılması gerektiğine işaret eden Demirtaş, kararlı bir şekilde barış savunulursa sürecin tekrar gelişebileceğini belirterek "İmralı süreci AKP'nin harcadığı bir imkandı. Biz bu fırsatı yeniden canlandırmak zorundayız, halklarımız lehine hareke geçirmek zorundayız. 1 Kasım seçimlerinden sonra bizler daha da güçlenmiş olursak, ister AKP'li koalisyon olsun ister olmasın müzakereyi binlerce kez dillendirip dayatmak lazım" dedi.

'Toplumun yüzde 50'si bizden barışı bekliyor'

"Savaş gerçeği batıda muazzam bir kırılma yaratıyor" diyen Demirtaş, AKP bunu iyi bildiği için savaşın yarattığı militarizm havasını sürekli batıda toplumsal bir baskılama aracı olarak kullandığını söyledi. Kürdistan'da savaşın her türlü olumsuzluğunun yaşatıldığını, batıda ise, psikolojik olarak baskılama yapıldığını söyleyen Demirtaş, "Bu tam da Kürt hareketinin Türkiye toplumu ile buluşmasında bir engel oluşturuyor. O nedenle bizler barışçıl yollara dönme noktasında ısrarcı olmalıyız. AKP devletinin savaş ısrarını bozmak zorundayız. Savaş iradesini kırıp, barış iradesini yükseltmeliyiz. Toplumun yüzde 50'sinin de bizden beklentisi budur" dedi.

'Yüzde 15'i geçmek zor değil'

1 Kasım seçimleri için araştırmaların HDP'yi yüzde 14'ün üzerinde gösterdiğini belirten Demirtaş, "Biz hazırlığımızı yüzde 20 olarak yapmıştık ancak, çok erken tekrar bir seçim oldu. Yüzde 15'i geçmek hiç de zor görünmüyor. Yeter ki herkes sandığa gitsin. Bir oy bile kaçmamalı. Seçmenini sandığa götüren parti bu seçimde çok yüksek oy almış olacak. Biz seçmenimize çok güveniyoruz. Korkmasınlar, sandığa gitsinler. Biz bu seçimden de yüzümüzün akı ile çıkacağız" dedi.

'HDP, CHP'yi de zorluyor'

CHP'nin son dönemlerde geliştirmeye çalıştığı siyasal tutuma yönelik de konuşan Demirtaş, CHP'de bir esneme olduğunu söyledi. Bu yönüyle CHP'yi zorlayanın HDP'nin hamleleri olduğunu belirten Demirtaş, AKP'deki tartışmaların da HDP'ye göre şekillendiğini söyledi.

'Kimseye minnetimiz yok'

HDP'ye dönük medya ambargosuna da değinen Demirtaş, medyanın devlete biat eden tavrı değişmediği sürece bu tarz baskıların ortaya çıkacağını vurguladı. 7 Haziran seçimlerinde merkez medyanın desteği ile oy aldıklarının ifade edildiğini ancak, bunun HDP'ye yönelik haksız bir değerlendirme olduğunu belirten Demirtaş, "Biz merkez medya olmadan da bu başarıyı gösterebiliriz. Şimdi bunu ispatlama zamanıdır. 1 Kasım'da 7 Haziran'daki başarıyı güçlendirmiş-pekiştirmiş olacağız. Bizim kimseye minnetimiz yok" diye konuştu./diha

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.