Dersim’de bir toplu mezar kazısı daha yapılacak

Dersim’de bir toplu mezar kazısı daha yapılacak

Dersim’de ikinci toplu mezar kazısı yapılacak. 1938 Dersim Katliamı’nda ailesinden 9 kişinin katledilip topluca defnedildiği alanda inceleme yapılması talebiyle Dersim Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvuran Hüseyin Akgün’ün talebi kabul edildi.

A+A-

Dersim Sulh Ceza Hâkimliği, geçtiğimiz Nisan ayında Hozat ilçesine bağlı Karabakır köyünde, 1938 Katliamı sırasında Baran ve Canan ailelerine mensup 24 kişinin katledildikten sonra gömüldüğü toplu mezarda inceleme yapılması yönünde karar vermesinin ardından benzer bir karar daha verdi.

Dersimli Hüseyin Akgün, 1938 Dersim Katliamı'nda aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu ailesinden 9 kişinin topluca defnedildiği alanda inceleme yapılması talebiyle avukatı Cihan Söylemez aracılığıyla Nazımiye Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu. Başsavcılık, Akgün'ün talebini zamanaşımını gerekçe göstererek reddederken, avukat Söylemez Dersim Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulundu. Dersim Sulh Ceza Hakimliği, Türkiye'nin daha önce benzer davalarda mahkum olduğuna atıfta bulunarak, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi maddeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığını da dikkate alarak, kapsamlı bir kazı ve araştırmanın yapılmasına” karar verdi.

Dersim Katliamı sırasında öldürülen canan ve baran ailelerine mensup 24 kişinin gömüldüğü belirtilen toplu mezarda yapılan kazılarda 8 insana ait kafatası bulunmuştu./imc

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.