Doğal mağaraları Hakkari'de 'buzdolabı' olarak kullanıyorlar

Doğal mağaraları Hakkari'de 'buzdolabı' olarak kullanıyorlar

Hakkârililer doğal mağaraları yazın dağlarda topladıkları pancar ve hazırladıkları besinleri yazın sıcağından korumak için soğuk hava deposu olarak kullanıyorlar.

A+A-

Hakkâri’ye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Taşbaşı (Dırava Seyidan) köyünde yaşayanlar, dağlarda topladıkları pancar ve bidonlara koydukları peynir ile farklı besinleri yazın sıcağından korumak için soğuk hava deposu olarak kullandıkları mağarada saklıyor.

165 haneli Taşbaşı köyünde yaşayanlar, besinlerini depolamak için doğal ortamlardan faydalanıyor.

Çok eski yıllarda bölgede yaşayan medeniyetlerce soğuk depo olarak kullanılmak üzere oyulan küçük mağaralar, Hakkârili köylülerin de ihtiyacına cevap veriyor. Köylüler; yoğurt, peynir ve diğer yiyecekleri bu mağaralarda muhafaza ederek bozulmamalarını sağlıyor. 


Asırlardır mağaraları buzdolabı olarak kullandığını belirten Taşbaşı köyünden Hacer Taşçı, "Büyüklerimiz bu uygulamayı daha önce bölgede yaşayan Ermenilerden öğrendi. Geçmiş yıllarda buzdolabı olmadığı için Ermeniler yiyeceklerini bu yöntemle soğuk tutuyorlardı. Bu köye 30 yıl önce yerleştik. O dönemlerde ne buzdolabı ne de derin dondurucular vardı. Bütün yiyeceklerimizi mecburen buraya depoluyorduk. Bu yöntemi halen kullanıyoruz." şeklinde konuştu. 
Köy sakinlerinden Menaf Demir ise "Bu doğal mağaralardan yaklaşık 1 asırdır faydalanıyoruz. Yazın havalar sıcak olduğu için, dağlarda topladığımız çeşitli pancar otlarını, otlu peyniri ve süt ürünlerini burada muhafaza ediyoruz. Burası çok serin. Bu doğal mağaraları, yazın buzdolabı yerine kullanıyoruz. Kışın gelişi ile bu ürünlerimizi burada çıkartıyoruz" dedi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.