Dolar ve Euro rekor tazeledi

Dolar ve Euro rekor tazeledi

Bugüne 26,35 TL'den başlayan dolar ve 29,66 TL'den başlayan Euro rekor kırmaya devam ediyor.

A+A-

Dolar dün 26,36 ile rekor kırarken, bugüne de 26,35 TL'den başladı. Euro ise 29,66 TL'den başladı. Euro dün 29,77 TL ile rekor kırmıştı. Erdoğan'ın Körfez ülkelerindeki temaslar izleniyor.

SAAT 10:06 - Bugüne 26,35 TL'den başlayan dolar ve 29,66 TL'den başlayan Euro rekor kırmaya devam ediyor. Her iki kurda da yükseliş hızlandı. Dolar 26,71 TL'den işlem görürken, Euro/TL ise 30 TL'yi aştı! Euro/TL kuru 30,09 TL'den işlem görüyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 günlük körfez turuna Suudi Arabistan'dan başladı. Burada Türkiye ve Suudi Arabistan arasında yatırım, savunma sanayii, enerji, savunma ve iletişim alanında anlaşmalar imzalandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)Hafize Gaye Erkan ile G20 Toplantılarına katılmak için gittiği Hindistan'da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile bir araya geldi. Şimşek "çok verimli görüşmeler yaptık" dedi.

Öte yandan Mehmet Şimşek, kamu harcamalarını kontrol altına almak için kamu kurumları için tasarruf genelgesi yayınladı. Cari açığı azaltıcı etki yapması adına ithal ürünlerine vergi yoluyla talebi azaltmaya çalışan hükümet dün de kamuya tasarruf yapın çağrısını yaptı. Mehmet Şimşek "Kamu harcamalarını da rasyonelleştireceğiz" dedi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), son toplantısında politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarmıştı. TCMB yeni döneminde enflasyonu düşürmeye odaklandıklarını belirtti. TCMB Başkanı da yeni dönemde enflasyonu düşürmeye odaklandıklarını açıklamıştı. AA Finans'ın düzenlediği ankete katılan ekonomistler TCMB'nin 250-650 baz puan faiz artırarak yüzde 17,50 ila yüzde 21,50'ye yükseltmesini bekliyor. 

Merkez Bankası'nın rezervleri artmaya devam ediyor. TCMB'nin dolar/TL kurunu dizginlemek için rezervden satış yapmaya son vermesinin ardından rezervler artış gösteriyor. 7 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 829 milyon dolar artarak 110 milyar 416 milyon dolara ulaştı. Net uluslararası rezervleri 7 Temmuz haftasında 3.3 milyar dolar artışla 13.17 milyar dolar oldu.

Mehmet Şimşek geçtiğimiz hafta "Merkez Bankası rezerv artışına katkı sağlayacak rasyonel politikaların devamı için hızla çalışıyoruz" açıklamasını yapmıştı. 

Hükümet, ithal mal talebini azaltmak için adımlarını atmaya devam ediyor. Akaryakıtta ÖTV'ye litre başına 5 TL zam geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları, maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir" açıklamasında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Artışa rağmen ülkemiz halen benzin ve motorinde Avrupa’da en ucuz 4. ülke" denildi. Bakanlık "Alınan karar cari açığı hafifletmeye yardımcı olacak" dedi.

Akaryakıtın enflasyon sepetindeki ağırlığı geçtiğimiz yıl artmıştı. / haber global

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.