Erdoğan: Petrolü Rusların satranç ustası alıyor

Erdoğan: Petrolü Rusların satranç ustası alıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya’nın “IŞİD’in petrol ticaretiyle doğrudan bağlantılı” suçlamasına yanıt verdi. Erdoğan, Rusların meşhur bir satranç ustasının petrol tüccarlığı yaptığını ve ellerinde belgeler olduğunu söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iddialarını yanıt verdi.

Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, “Rusya, bizim DAEŞ'ten petrol aldığımızı ispat etmek zorundu. İspat ederse ben koltuğu bırakırım. Ama ispat edemez ise Putin koltuğu bırakacak mı?” dedi.

Erdoğan, öte yandan, Rusların meşhur bir satranç ustasının petrol tüccarlığı yaptığını ve ellerinde belgeler olduğunu savundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘Rusya Suriye'de ne arıyor?'

“Rusya Suriye'de ne arıyor? Neymiş BM'nin kendilerine verdiği böyle bir yetki var. Neymiş o yetki? Eğer o ülkenin yönetimi davet ederse gidilirmiş. Oraya gitmek mecburiyetinde değilsiniz. 380 bin insanı öldüren katil Esed'in davetine icabet etmeye mecbur değilsiniz. O gayri meşru bir yönetimdir. Meşru değildir. Bunu görmek durumundasınız. Bunu sayın Putin ile çok konuştum.

“Onun için de açık ve net söylüyorum; tüm komşularımız gibi Suriye'nin de egemenlik haklarına ve toprak bütünlüğüne saygılıyız. Ama Suriye'de bunları kullanabilecek meşru bir yönetim yoktur. Esed rejimi, ülkenin çok küçük bir kısmındaki hakimiyeti ile böyle bir iddiada bulunamaz. Şu anda yüzde 14'lük bir hakimiyeti var. Bizim için meşru muhatap Suriye halkıdır. Onları temsil eden ülkenin de önemli bir bölümüne hakim olan ılımlı muhaliflerdir.

“Suriye'deki karmaşa dünyanın çok farklı bölgelerinden ülkelerin burada faaliyet göstermelerine sebep oluyor. DEAŞ terör örgütünün en önemli faaliyet alanı olan Suriye bu sebeple müdahalelere açık bir yer haline geldi. Rejimde bu durumu kendi varlığını sürdürebilmek için bir fırsata çevirmenin çabası içindedir. DEAŞ rejimden beslenmektedir. Rejim, ömrünü DEAŞ ile uzatmaktadır.

‘Türkiye IŞİD'den petrol alıyor' iddialarına yanıt

“Son günlerde Rusya'nın başını çektiği bir moda ortaya çıktı. Buna aslında Rusya'da inanmıyor. Önce inanıyor sonra başkalarını inandırmaya gayret ediyor.  Nedir o? Türkiye DEAŞ'tan petrol alıyor. Paris'teki iklim zirvesinde de liderlerle yaptığım toplantılarda bunları söyledim. Türkiye Cumhuriyeti'nin DEAŞ'tan petrol aldığını belgelerle Rusya ispat etmeye mecburdur. Aksi takdirde bu bir iftiradır. Eğer ispat ederse ben cumhurbaşkanlığı makamında durmam. Ama ispat edemezse kendisi de makamını, koltuğunu bırakır mı? Bu önemli.

‘Petrolü Rusların satranç ustası alıyor'

“Türkiye'nin petrol, doğalgaz aldığı yerler bellidir. Birinci sırada Rusya, ikinci sırada İran. Ha kim alıyor onu da söyleyeyim; hem Rus pasaportu sahibi hem de Suriyeli olan George Haşravi bu işin en büyük tüccarıdır. DEAŞ'ten petrolü alıyor hem rejime satıyor hem de uluslararası belli bu işi yapan camiaya satıyor. En son ABD Hazine Bakanlığı belgelerle bunu açıkladı. Bir de meşhur Rusların satranç ustası var. Oda bu yarışın içinde. Biz bunları açıkladık, açıklamaya devam edeceğiz.

“Hele hele ailemi bu işe karıştırmak, o bu işin çok daha ahlaki olmayan bir yanıdır ki bunu daha önce İran televizyonları yaptı. İran Devlet Başkanı ile bunu konuştum, dedim ki ‘bak siz çok büyük bir yanlışın içindesiniz, eğer bu böyle devam ederse bunun karşısı çok ağır olur, bedelini siz İran olarak çok ağır ödersiniz'. On gün filan sürdü, daha sonra sitelerinden bunu kaldırdılar. Niye Çünkü iftira, yalan, takiye üzerine kurulu sistemler bu işi daha çok kullanıyor.”/imc

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.