Beritan Babalitaş

Beritan Babalitaş

Grip Sürecinde Beslenme

A+A-

Kış mevsimlerinde yoğun görülen grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek çok hastalığın belirtilerini yoğun görüyoruz. Bu hastalıklardan korunmada etkili etkenlerden olan aşı, kişisel hijyenin yanında bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerin bağışıklıkları da düşeceği için soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir ve hastalıkları daha ağır seyreder. 

Kahvaltı dahil her öğünde sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli ve günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. A ve C vitamininden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bol bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveleri diyetimize eklemekte fayda var.

Enfeksiyon hastalıklarında genel olarak vücudun enerji gereksinimi artmaktadır. Çünkü ateş bu hastalıklarda sık görülen bir bulgudur. Vücut ısısının 1 derece yükselmesi ise bazal metabolizma hızında %10-12 oranında bir artış getirmektedir. Bu yüzden enerji alımı normalden biraz daha fazla olmalıdır. Ancak aşırı beslenmenin de solunum yükünü artırdığı unutulmamalıdır. Enerji ihtiyacının karşılanması için; protein, posa, vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Her gün en az 1.5-2 litre su içilmelidir. Ateş yükselmesi durumunda ise dehidrasyonu engellemek için sıvı tüketimi artırılmalı ve yeterli enerji alımı sağlanmalıdır. 

Enerji kaynağı olarak basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine daha sağlıklı ve kompleks karbonhidratlardan olan tam tahıllı ekmek, kurubaklalar, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.