Hakkari İHD: "İntihar vakaları yeterince incelenmiyor"

Hakkari İHD: "İntihar vakaları yeterince incelenmiyor"

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkâri Şubesi artan intiharlara ilişkin 16 sayfalık bir rapor yayımladı.

A+A-

Hakkari ve ilçelerinde 2023 yılı Ocak ayından bugüne kadar meydana gelen intihar vakalarını inceleyen İHD Hakkari şubesi "İntiharların Sebeplerine Yönelik Gözlem Komisyonu” oluşturarak saha araştırmasında bulundu. Komisyon saha araştırması sonucunda bir rapor yayımladı.

Rapor Yüksekova’da İHD  dernek binasında İHD sekreteri Pınar Şen Zengin tarafından okundu. 

İntihar edenler 17 ile 30 yaş aralığında

 10 ayda kentte 25 kişinin intihar girişiminde bulunduğuna vurgu yapan zengin, intihar edenlerin 17 ile 30 yaş aralığında olduğu belirtti.

Zengin,“ Hakkari ilinde 2023 yılında en az 25 intihar vakası yaşandığı bilinmektedir. Bu vakaların çoğunluğu Hakkari Merkez, Şemdinli, Çukurca ve Yüksekova gibi bölgelerde meydana gelmiştir.  Rapora göre, intiharların altında yatan sebepler sosyo-politik, sosyolojik, ekonomik, psikolojik ve dini etkenler gibi birçok alt dinamiğe bağlı olabileceği belirtilmektedir. Özellikle ekonomik sorunlar, işsizlik, düşük gelir seviyeleri, gençler arasında umutsuzluk yaratabilir ”dedi

“Kurumlar İntihar vakalarını yeterince incelemiyor”

 İntihar vakalarının soruşturulması konusunda ilgili kurumların eksikliklerin yaşandığına dikkat çeken raporda  “Aileler, sadece sosyal hizmetlerin ziyaret ettiğini ve soruşturmanın akıbetini bilmediklerini belirtmiştir. Bölgedeki siyasi baskılar ve sosyal izolasyon, gençlerin umutsuzluğuna katkıda bulunmuştur. Gençlerin siyasal faaliyetlerinin engellenmesi ve yasaklanması, gençlerin umutsuzluğunu artırırken, ekonomik sıkıntılar da gençleri olumsuz etkilemektedir” şeklinde ifade edildi.

İntihar vakalarının ardından intihara sürükleyici videoların izlendiği belirtilmektedir

Raporun devamında şu ifadeler yer verildi: 

“Artan intiharlar karşısında gençlerin psikolojik destek ve eğitim ihtiyaçlarını karşılanması gerekmektedir. Ayrıca ekonomik sorunların çözümü ve iş imkânlarının artırılması gerekmektedir. Toplumsal bilinç ve işbirliği ile intihar vakalarının önlenmesi hedeflenmelidir.  Bölgede henüz araştırılması devam eden bir tarikatın varlığına dair iddialar bulunmaktadır. Ayrıca, bazı intihar vakalarının ardından intihara sürükleyici videoların izlendiği belirtilmektedir. Bu konu hala araştırma aşamasındadır. Bu rapor, Hakkari ve ilçelerinde yaşanan intihar vakalarını detaylı bir şekilde ele almış ve bu sorunların altında yatan dinamikleri ortaya koymuştur. İntihar vakalarının önlenmesi ve bu sorunların çözümü için toplumsal bilinç ve işbirliği büyük önem taşımaktadır”/Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.