Hakkari milletvekili Düşünmez: Heyelanı meclis gündemine taşıdı

Hakkari milletvekili Düşünmez: Heyelanı meclis gündemine taşıdı

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez Hakkari – Yüksekova yolundaki heyelanlı bölgeyi meclis gündemine taşıdı.

A+A-

Hakkari – Yüksekova karayolunda meydana gelen ve yolun gün boyunca kapanmasına yol açan heyelan gündemdeki yerini korurken, DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez konu ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi verdi.

Düşünmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması ile istemi ile verdiği önergesinde Hakkari – Yüksekova Karayolu Yeniköprü mevkiinde meydana gelen heyelan nedeniyle 3 vatandaşın yaralandığını yolun saatlerce çift yönlü olarak trafiğe kapandığını hatırlattı. Hakkari bölgesindeki karayollarında benzer olayların sürekli olarak yaşandığına dikkat çeken Düşünmez, “Yıllardır aynı yerde yaşanan aynı sorun defalarca gündeme getirilmesine rağmen çözüm üretilememiştir. Heyelan sonucunda yollara düşen kaya parçaları ve toprak kaymalarından dolayı can kayıpları yaşanmakta, yaralanmalar ve maddi zararlar gerçekleşmektedir” dedi. Daha önce aynı bölgede yaşanan farklı bir heyelan olayı nedeniyle Meclise soru önergesi verdiğini kaydeden Düşünmez, bakanlıkça kendisine “Söz konusu bölgede yol yapım projeleri ve muhtelif kesimlerde heyelan ıslahı çalışmalarının devam etmektedir…” şeklinde cevap verildiğini bildirdi ve ekledi: "Ancak son yaşanan olay bize tekrar göstermiştir ki heyelan ıslahı çalışmalarında yetersiz kalınmıştır. Toprak kayması yine Yeni Köprü mevkii yolunu işlevsiz kılmış ve yurttaşları mağdur etmiştir. Bu kapsamda bölgede yaşanan heyelana karşı önlemler alınıp, alternatif yol çalışmalarının yapılması gerekmektedir."

DEM Parti Hakkari Milletvekili Düşünmez Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na şu soruları yöneltti:

 * Hakkâri ve ilçelerinde bulunan karayolları jeolojik ve topografik haritaya uygun mudur?

* Karayolu güzergâhlarında meydana gelen aktif heyelanlar ve dağlardan yuvarlanan taş ve kaya parçalarına ilişkin bir önleyici çalışmanız var mıdır?

* Hakkâri ilinde karayolları ihalelerini alan yüklenici firmalar hangileridir? Bu ihalelerde heyelan durumuna ilişkin özel şartnameler ve uygulamalar var mıdır? Varsa başta heyelan önleyici duvarların yapımı ve yol güvenliği olmak üzere bu konulara ilişkin ihale şartnameleri nelerdir?

* Hakkari ilinde karayollarındaki eksikliklerden kaynaklı olarak kaç kaza gerçekleşmiştir? Kaç can kaybı yaşanmıştır?

* Karayollarının güvenli hale gelmesi için geliştirdiğimiz proje ve çalışmalar nelerdir? Yapımı devam eden karayolları ve tünellerin bitiş tarihi belli midir?

* Yüksekova-Hakkâri Karayolu Yeni Köprü mevkiinde  alternatif yol çalışmalarınız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.