Hakkari’de Cizre olayları alkışlarla protesto edildi

Hakkari’de Cizre olayları alkışlarla protesto edildi

Şırnak’ın Cizre İlçesinde 4 Eylül’de başlayıp bugün sona eren ve 22 sivil yurttaşın hayatına mal olan olaylar Hakkari’de alkışlı yürüyüş ile protesto edildi.

A+A-

Cizre'de 9 gün süren sokağa çıkma yasağı bugün sabah saatlerinde bitti. Yasağın bitmesiyle ilçede yaşananlar gün yüzüne çıkarken, başbakanın hiç sivil ölümü yok dediği ancak aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 22 sivilin öldüğü olaylar bugün Hakkari'de bir yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi.

Aralarında HDP Hakkari Milletvekili Nihat akdoğan ve Hakkari Belediyesi eş Başkanı Nazmi Coşkun'un da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi HDP il binası önünde yürüyüşe geçti. Cizre'de yaşananların alkışlar ile protesto eden grup HDP il binası önünden H. Sait Camisi kavşağına orada da Vakıfbank Kavşağına geçti. ‘Bîjî berxwedaba Cîzirê', ‘Yaşasın Cizre'nin direnişi', ‘direne direne kazanacağız' ve ‘Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganlarının atıldığı yürüyüş Hakkari Belediyesi önünde son buldu.

Burada bir açıklama yapan HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, bugün 12 Eylül darbesinin yıl dönümü olduğunu anımsatarak, darbenin üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen bugün AKP hükümetinin birçok il ve ilçe o dönemi aratmayacak güvenlikçi politikalar uyguladığını söyledi.

Biz çözüm sürecinin devam etmesini istediklerini anlatan Akdoğan,  yerel aktörlerin ve yerel yöneticilerin hiçe sayıldığı bir dönemden geçtiklerini kaydederek, halkın iradesinin yok sayıldığını ifade etti. Cizre halkının taleplerinin demokratik talepler olduğunu belirten Akdoğan, hükümeti halkın taleplerine kulak tıkamakla suçladı. Kürt halkının tek talebinin barış olduğunu vurgulayan Akdoğan, “Sarayın iktidarını kaybetmesi ve başkan olamamasından dolayı Kürt halkına karşı savaş yürütülüyor.

Gever ve Cizre özel olarak seçilen yerlerdir. Çiller, Demirel ve askeri cuntalar döneminde baş eğmeyen bu iki merkez hedef olarak seçilmiştir. Amaç buralarda halkın iradesini kırmaktır. Beklenenin aksine halkımız daha fazla mücadelesine sahip çıkıyor. Bu halkın iradesini kıramadılar ve diz çöktürmediler. Yeniden çözüm sürecine dönülmesi gerekir. Her iki tarafında ellerini tetikten çekmesi ve cumhurbaşkanının kendi konumuna çekilmesi gerekir.” diye konuştu.

Daha sonra hazırlanan basın metnini okuyan DBP İl Eş Başkan Yardımcısı Hüseyin Armut, 7 Haziran seçimlerinde sandıkta istediği sonucu elde edemeyen AKP yönetimi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye halklarını savaşa sürüklediğini söyledi.

Cizre şahsında Türkiye halkları üzerinde büyük bir baskı kurulduğunu belirten Armut, Cizre halkının bu vahşet politikalarına boyun eğmediğini, halkın oynanan oyunu boşa çıkarttığını ifade etti. 2013 Newroz'u ile başlayan ve halklar için büyük bir umut olan çözüm sürecinin ‘Masa yok, müzakere yok, Kürt sorunu yok' denilerek dondurulduğuna dikkat çeken Armut, siyasi iktidarın çıkarları uğruna bozduğu müzakere sürecine derhal dönülmesi gerektiğini söyledi. Cizre'de bir katliam yaşandığını anlatan Armut, halkın direnişinin terörize edilerek katliamların meşrulaştırıldığını ifade etti.

‘Cizre özgürdür özgür kalacak' diyerek açıklamasına son veren Armut, başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye'deki bütün demokrasi güçlerini Cizre'de yaşanan vahşete karşı mücadele etmeye davet etti.Hakkarihabertv

dsc06473.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.