Hakkari’de tırpancıların zorlu ramazan mesaisi

Hakkari’de tırpancıların zorlu ramazan mesaisi

Hakkari’de çiftçiler ot biçme döneminin ramazana denk gelmesi nedeniyle hem oruç tutuyor hem de tarlalarda çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde tarlalara giden tırpancılar, sıcak havaya aldırış etmeden iftara kadar ter döküyorlar.

A+A-

Ramazan ayının iş sezonuna denk gelmesi ile birlikte hem çalışmak zorunda kalan hem de oruç tutan vatandaşlar zorlu günler yaşıyor. Hakkari kent merkezine bağlı Otluca (Xenanıs) köyünde ot biçen tırpan çiftçileri, bunaltıcı sıcağa rağmen hem çalışıyor hem de oruç ibadetini yerine getiriyor.

Arazilerin engebeli olduğu köyde hasat dönemi ramazana denk gelince tarlalarda ot biçmek zorunda kalıp oruç tutan tırpan işçileri zor duruma düşüyor. Sabahın erken saatlerinde tarlalara gitmek zorunda kaldıklarını anlatan işçiler oruç tutmak ve çalışmak zorunda olduklarına dikkat çekiyorlar.

Hem kendi geçimlerini hem de hayvanlarının kışlık ihtiyaçlarını karşılamak için kızgın güneş altında başlayan zorlu ot biçme mesaisi ise iftar saatine kadar devam ediyor.

Babası ile birlikte sabahın altında iş başı yapan Emre Kurt, “Geçimimiz hayvancılık üzerindedir.  Koyun besliyoruz. Biz ot biçiyoruz. Kış hazırlığı yapıyoruz. Ramazandır oruçluyuz ama buna mecburuz. Eğer şimdiden otumuzu biçmesek olmuyor. Geçimimizi sağlayamayız. Sabah saat 6'da geliyoruz yavaş yavaş ot biçip topluyoruz” dedi.

Hayvancılıkla uğraşan Osman Kurt ise “Ben Hakkariliyim burada bir bahçemiz var ara sıra gelip bahçemizin bakımını yapıyoruz. Bahçemizde zaman geçiriyoruz. Sebze ekmişiz. Aynı zamanda ot biçiyoruz. Ramazandır. Sabahtan akşama kadar ot biçmek hele tırpan çekmek çok zordur. Ara sıra dinleniyoruz. Yavaş yavaş çalışıp günümüzü geçiriyoruz. Yorucu bir iş akşam iftar vaktine kadar buradayız. İftar için Hakkari'ye geri dönüyoruz.  Hava sıcak bide oruçlu olunca çok zorluk çekiyoruz ama buna mecburuz” diye konuştu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.