HDP grubu toplandı

HDP grubu toplandı

Yarın yapılacak olan yemin töreni için hazırlıklarını gözden geçirmek için HDP Meclis Grubu toplandı. Toplantıda HDP'nin grup yönetimi, Meclis başkanlığı için belirleyeceği isimler netleşecek. Koalisyonlar içinde HDP, 'Türkiye'yi seçeneksiz bırakmama, kao

A+A-

Seçim sonrası ilk gayri resmi grup toplantısını genel merkez binasında gerçekleştiren HDP, ilk resmi grup toplantısını bugün Meclis'te gerçekleştiriyor. Kayıt yaptıran ve yarın yapılacak olan yemin törenine katılacak olan HDP milletvekillerinin tamamına yakını katılırken, toplantıda grup yönetimi, Meclis başkanlığı seçimleri, koalisyon arayışları gibi konular ele alınacak. 

Grup yönetimi belirlenecek

Daha önce grup başkanvekili sayısı 2 olan HDP'nin grup başkanvekili sayısı, iç tüzük gereği bu dönem 3'e çıkabiliyor ancak bu bir zorunluluk değil ve her parti bunu kendi grup ihtiyaçlarına göre belirliyor. Bununla birlikte, bir Meclis idare amiri ve Meclis başkanvekili içinde isimler, HDP grup toplantısında belirlenecek. Ayrıca yapılacak olan Meclis başkanlığı için de aday belirleyecek olan HDP'de, Dengir Mir Mehmet Fırat, Mithat Sancar ve Celal Doğan gibi isimler öne çıktı. Dengir Fırat'ın bu işe sıcak bakmayacağı belirtilirken, seçimin Mithat Sancar ile Celal Doğan arasında olması bekleniyor. Ayrıca Pazar günü başlayacak olan Meclis başkanlığı seçimi aynı zamanda siyasi partiler arasında yapılacak ilk uzlaşma arayışları da olacak. Hiç bir partinin ilk turda tek başına Meclis başkanlığı seçtirme yeterliliği olmadığı için, kimi partiler Meclis başkanlığını da diğer siyasi partiler ile yapacakları koalisyon görüşmelerinin de bir parçası haline getirmiş durumda. HDP'de bu konuda diğer siyasi partiler ile görüşerek tavrını belirleyecek ancak ilk tur oylamada kendi adayıyla Meclis başkanlığı yarışına katılması bekleniyor.

Ayrıca toplantıda koalisyon arayışları da tartışılacak önemli başlıklardan birini oluşturuyor. Daha önce Parti Meclisi'nde koalisyonlara dahil olmama ve bu sürecin dışında "demokratik muhalefet" olma anlayışını benimseyen HDP'nin büyük oranda bu tavrını koruduğu görülürken, yine aynı toplantıda, "Türkiye'yi seçeneksiz bırakmama, kaos ve krizlere izin vermeme" tavrı doğrultusunda da daha çözüme dönük bir tavır alınabileceği belirtiliyor. 

HDP grup toplantısının ardından çıkan sonuçlar akşam saatlerinde bu kez MYK toplantısında ele alınarak sonuçlandırılacak. 

Öte yandan, bugün saat 13.00'de HDP Genel Merkezi'ne yapılması beklenen, Kafkas Dernekleri Federasyonunun ziyareti HDP'deki program yoğunluğu nedeniyle iptal edilirken, sabah saatlerinde Halkevleri, HDP'ye tebrik ziyaretinde bulundu./AJANSLAR

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.