HDP'li Akdoğan, Cizre'de ki ölümleri meclis gündemine taşıdı

HDP'li Akdoğan, Cizre'de ki ölümleri meclis gündemine taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Cizre’de 4 Eylül’de başlayıp 12 Eylül sabahı sona eren ve 23 sivilin yaşamını yitirdiği olayları meclis gündemine taşıdı.

A+A-

Cizre'deki sokağa çıkma yasağının olduğu 9 günlük sürede yaşamını yitiren siviller ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak cevaplandırması için Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Başbakan ile İçişleri Bakanı'nın aynı olay ile ilgili çelişkili açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekti. 

Şırnak Valiliği'nin 4 Eylül'de Cizre ilçesi için sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini hatırlatan Akdoğan şunları kaydetti, “Halkın huzur ve güvenliğini sağlamak ve devlet otoritesini yeniden tesis etmek amacıyla başlatılan operasyon 9 gün boyunca devam etmiştir. Bu süre zarfında güvenlik güçleri tarafından 23 sivil vatandaş öldürülmüştür. Ancak İçişleri Bakanı Sayın Selami Altınok'un Cizre'deki operasyonlarla ilgili 10 Eylül 2014 tarihinde basına yaptığı açılamada sadece bir vatandaşın yaşamını yitirdiğini söylemiştir. Aynı tarihte katıldığınız bir televizyon programında İçişleri Bakanı'nın açıklamaların aksine Cizre'de hiçbir sivil vatandaşın yaşamını yitirmediğini söylediniz."

Akdoğan, Davutoğlu'na yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti: 

-"Güvenlik gerekçesiyle Cizre'de uygulanan sokağa çıkma yasağın sürdüğü 9 gün boyunca kaç sivil vatandaş yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitiren vatandaşların isimleri nedir?

-Cizre'de yasak boyunca 23 sivil vatandaş öldürülmüşken, İçişleri Bakanı'nın '10 Eylül'de yaptığı açıklamada sadece bir vatandaş yaşamını yitirmiştir.' şeklindeki açıklamanın kaynağı nedir? Sayın Bakan bu açıklamayı hangi bilgiye dayanarak yapmıştır?

-Aynı tarihte bir televizyon kanalında herhangi bir sivil kaybın olmadığı yönündeki açıklamanızın nedeni nedir? İletişim teknolojisi sayesinde bütün kamuoyunun anlık haberdar olduğu bu ölümleri neden saklama gereği duydunuz?

-Şahsınızın ve Sayın Bakan'ın 'sivil kayıp yok' açıklaması doğru ise bütün kamuoyunun bildiği ve 13 Eylül tarihinde Cizre merkezinde cenaze törenleri yapılan Mehmet Emin Levent, Sait Çağdavul, Muhammed Tahir Yaramış, Cemile Çağırga, Osman Çağlı, Meryem Süre, Özgür Taşkın,Seyit Eşref Erdin, Zeynep Taşkın, Maşallah Edin, Sayit Nayici, Selman Ağar, Bünyamin İrci, Mehmet Dikmen, Mehmet Erdoğan adlı vatandaşlar kimlerdir? Bu vatandaşlar nerede yaşamını yitirmişler? Ölüm sebepleri nedir?

-Aynı tarihte sizin ve İçişleri Bakanı'nın farklı açılmada bulunmanızın nedeni nedir? Sayın Bakan'ın kamuoyu ile paylaştığı 'bir sivil vatandaş yaşamını yitirmiştir' açıklaması sizinle paylaşılmış mıdır? Paylaşılmışsa neden Sayın Bakan'ı yalancı duruma düşürdünüz?

-Bir başbakan olarak ülkede herkesin gözü önünde yaşanan bu ölümlerden nasıl haberdar olmuyorsunuz? Bu konuda size yanlış istihbarat verilmiş midir? Böylesi bir durumda yalan yanlış bilgileri sizinle paylaşanlar hakkında bir işlem yapma talimatını verdiniz mi?

-Kamuoyunu bu kadar açık şekilde yanıltan ve yanlış bilgi veren İçişleri Bakanı'nı görevden almayı düşünüyor musunuz? Aynı şekilde Başbakan olarak bütün kamuoyunun bildiği bir gerçeği inkâr ettiniz. Siyasi etik ve şeffaflık anlayışı gereği istifa etmeyi düşünüyor musunuz?"

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.