HDP'li Akdoğan Şemdinli'deki orman yangınlarını meclise taşıdı

HDP'li Akdoğan Şemdinli'deki orman yangınlarını meclise taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan son günlerde Şemdinli’de meydana gelen ve hala devam eden orman yangınlarını meclise taşıdı.

A+A-

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan yaklaşık 13 gündür aralıksız devam eden Şemdinli'deki orman yangınlarını Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sordu.

Anayasa'nın 44,  45, 1 9 vet 170. Maddeleri ormanın korunmasını anayasal bir görev olduğunu belirten Akdoğan, Şemdinli merkezine yakın mesafede olan Altınsu (Şapatan) köyünün kırsalında her gün orman yangınlarının meydana geldiğini ve köylülerin müdahale etmek istemesine rağmen  bırakılmadığını ifade etti.

Akdoğan, Yüzölçümünün %45'i ormanlardan oluşan Hakkarinin Şemdinli ilçesinde nerde ise her sene orman yangınları çıkmaktadır. 10 günden fazla bir süredir gündüz vakti hiç bir çatışmanın yaşanmadığı halde askeri üst bölgeden atılan top atışları sonucu şemdinli ilçe merkezine yakın mesafede olan Altınsu (Şapatan) köyünün kırsalında her gün orman yangınları çıkmaktadır. Köylülerin müdahale etmek istemesi üzerine güvenlik güçleri güvenlik nedeniyle yangın yerine ulaşımı yasakladı.Köylülerin tarım alanlarına yakın olan yangın kısa sürede bağlara, bahçelere, arı kovanlarına ve ormanın içerisinde yaşayan ekosistemdeki çoğu canlıya zarar vermektedir.Giderek yayılan yangına hiçbir şekilde müdahale edilmemektedir. Bölgedeki orman yangını doğal yaşamı ve ekolojik dengeyi etkilediği gibi köylülerin ekonomik ve sosoyal yaşantılarını da etkilemektedir. Askeri bölgelerden atılan havan topları sonucu çıkan orman yangınları söndürülmemekte ve kendi imkanlarıyla söndürmek isteyen köylüler engellenmektedir' dedi.

Akdoğan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na çıkan yangınlarla ilgili şu soruların cevaplanmasını istedi.

1-Halkın orman yangınlarını söndürme çabaları neden engellenmiştir?

2-Güvenlik güçleri tarafından atılan havan topları sonucu çıkan orman yangınları devletin herhangi bir kurumu tarafından söndürülmüş müdür?

3-Ormanları söndürmek isteyen sivil toplum kuruluşları engellenmiş midir?

4-Yanan omanlık alanların yüzölçümü tespit edilmiş midir?

5-Bakanlığınızın yangın bölgelerinin yeniden ağaçlandırılması tahrip olan alanların ıslahı ile ilgili bir çalışması var mıdır?

6-Orman yangınlarının anayasal bir suç olması,genel ve özel af kapsamına dahi alınmamasına rağmen bakanlığınız bu yangınların sorumluları hakkında herhangi bir soruşturma açmış mıdır?

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.